Verden er 25 procent globaliseret

Der foregår mange chok i verdenssituationen i øjeblikket. Men ifølge en dugfrisk undersøgelse er der alligevel fortsat en stærk udveksling af handel, kapital, information og mennesker på tværs af landegrænser. Det er en vigtig faktor for supply chain resilience. USA's og Kinas forbindelser fortsætter dog med at blive svækket, og Rusland står over for et hidtil uset fald i den globale forbundethed. Danmark ligger på en 11. plads ud af 181 lande.

”De seneste resultater fra DHL Global Connectedness Report afviser utvetydigt forestillingen om, at globaliseringen ændrer kurs”, fortæller John Pearson. Foto: 123rf.com.

DHL og New York University's Stern School of Business har netop offentliggjort den nye DHL Global Connectedness Report 2024. Der er tale om den mest omfattende tilgængelige analyse af globaliseringens tilstand og retning. Rapporten sporer, hvordan strømme af handel, kapital, information og mennesker bevæger sig rundt i verden, og måler globaliseringen blandt 181 lande og territorier.

Rapporten afslører, at globaliseringen nåede et rekordhøjt niveau i 2022 og forblev tæt på dette niveau i 2023 - på trods af en række globale chok i det seneste årti, herunder covid-19-pandemien, krige i Ukraine og Gaza, handelskonflikten mellem USA og Kina samt Storbritanniens udtræden af EU. Det modsiger forestillingen om, at væksten i de globale strømme er gået tilbage.

Forventer mere globalisering i 2024
Handelsvæksten spillede en afgørende rolle for at øge den globale forbundethed. Andelen af den globale produktion, der blev handlet internationalt, var tilbage på et rekordhøjt niveau i 2022. Efter en opbremsning i 2023 er forventningen, at handelsvæksten vil stige i 2024. Globaliseringen af informationsstrømme har været særligt stærk i løbet af de seneste to årtier, selvom de seneste data viser en stilstand i deres vækst, delvist på grund af mindre forskningssamarbejde mellem USA og Kina. Virksomhedernes globalisering er stigende, idet virksomhederne udvider deres internationale tilstedeværelse og opnår flere salg i udlandet.

Læs også: Månedens udfordring: Logistikdirektøren som antropolog og facilitator

”De seneste resultater fra DHL Global Connectedness Report afviser utvetydigt forestillingen om, at globaliseringen ændrer kurs. Det er ikke blot et tomt buzzword – globaliseringen er en indflydelsesrig kraft, der har forandret vores verden i dybden og har et endnu større potentiale. Det at udvide markeder og skabe muligheder, giver individer, virksomheder og hele nationer mulighed for at blomstre på unikke måder. Ved at omfavne globaliseringen kan vi og vores kunder skabe en lovende fremtid, fremme en stadigt mere forbundet verden, der er mere velstående for alle - og være et fundament for yderligere vækst”, siger John Pearson, der er CEO for DHL Express.

Danmark er 11 ud af 181
Undersøgelsen er en årlig begivenhed, og i årets måling er datasættet sammensat på en anderledes måde end tidligere år. Der er lavet flere forbedringer af metodologien, og de historiske data er fuldstændig opdaterede, hvilket har resulteret i ændringer af placeringer fra de tidligere år. Der er for eksempel indført flere nye indikatorer for informationsstrømme såsom online nyhedstrafik og internationale patenter. Desuden er analysen af kapitalstrømme til at dække annoncerede greenfield-investeringer samt fusioner og opkøb blevet udvidet. Endelig er der også flere tekniske justeringer af måden, data er blevet gjort sammenlignelige.

Læs også: Månedens udfordring: Resiliens kræver stærk indkøbsafdeling

Samlet set ligger Danmark på en 11. plads i forbundethed ud af 181 lande og territorier. Vi hører med andre ord til blandt den absolutte top.

DHL Global Connectedness Report viser også, at båndene mellem USA og Kina fortsat mindskes, idet andelene af begge landes involvering med hinanden, er faldet med omkring en fjerdedel siden 2016. Begge lande forbliver dog betydeligt forbundne i endnu højere grad end næsten nogle andre to lande. Rusland og Europa er blevet koblet fra hinanden, hvilket har resulteret i, at Rusland står over for et hidtil uset fald i forbundethed, der er mere end dobbelt så stort som noget tidligere registreret fald blandt verdens 20 største økonomier. Samtidig viser dataanalysen, at der ikke er nogen bredere opdeling af verdensøkonomien mellem rivaliserende geopolitiske blokke.

Om rapporten

Den anerkendte DHL Global Connectedness Report (der tidligere gik under navnet DHL Global Connectedness Index), er blevet udgivet regelmæssigt siden 2011. Den giver pålidelige resultater om globaliseringstendenser ved at analysere 15 typer af internationale strømme af handel, kapital, information og mennesker. 2024-udgaven er baseret på næsten ni millioner datapunkter. Den rangerer forbundetheden af 181 lande, der tegner sig for 99,7 procent af verdens bruttonationalprodukt og 98,7 procent af dets befolkning. En samling på 181 landeprofiler på én side giver præcise opsummeringer af de enkelte landes globaliseringsmønstre.

Rapporten blev bestilt af DHL og forfattet af Steven A. Altman og Caroline R. Bastian fra New York University Stern School of Business.

Relateret indhold

28.05.2024Maritimedanmark.dk

Planklagenævn bremser havneudvidelse

28.05.2024Maritimedanmark.dk

Cadeler fik underskud i 1. kvartal

25.05.2024Maritimedanmark.dk

Erfaren lods advarede om faren for brokollision i årevis

24.05.2024Maritimedanmark.dk

Afhøringerne af fem drabs-tiltalte fiskere afsluttet

24.05.2024Maritimedanmark.dk

Søværnet og fregat-besætning hædret med Søfartsprisen 2024

24.05.2024Maritimedanmark.dk

Krydstogtnetværk får nyt navn og udvidet formål

24.05.2024Maritimedanmark.dk

Uroen i Det Røde Hav sender fragtraterne markant i vejret

23.05.2024Maritimedanmark.dk

Nye kræfter i Danske Rederiers bestyrelse

Jobmarked

Se alle

MARPRO Search & Selection

Marine Operator

Join Unifeeder as a Marine Operator and embark on an exciting career in the dynamic world of shipping! If you're an experienced navigator or have a background in operational shipping, this opportunity in Aarhus is perfect for you.

Område

Midtjylland

Ansøgningsfrist

Snarest muligt

Fjord1

Vil du arbeide saman med oss på sjøen?

Fjord1 søker no etter dyktige vikarar til eit breitt spekter av sommarjobbar og vikariat innan navigasjon, matros, maskin og catering. Vårt behov er omfattande og strekker seg geografisk langs heile norskekysten.

Område

Norge

Ansøgningsfrist

Snarest muligt

ROYAL ARCTIC LINE

Spændende og udfordrende job på Grønlands mest unikke arbejdsplads til søs – Kok søges til passagerskibet Sarfaq Ittuk.

Højsæsonen er så småt skudt i gang og vi søger derfor en engageret kok, der sammen med skibet Køkkenchef og ungkok kan være med til, at give gæsterne en uforglemmelig oplevelse ombord på Sarfaq Ittuk.

Område

Grønland

Ansøgningsfrist

Snarest muligt

Fjord Line Danmark

Kok

Da sommersæsonen nærmer sig skal Fjord Line bruge ekstra besætning til vores hold af Superhelte. Derfor søger vi dygtige kokke, som ønsker at prøve kræfter med livet til søs, samt opleve en helt ny type af frihed.

Område

Nordjylland

Ansøgningsfrist

Snarest muligt

Fjord Line Danmark

Juniormester

Fjord Line søger lige nu en juniormester, der er klar til at opnå sin sejltid.

Område

Nordjylland

Ansøgningsfrist

31.05.2024

Søfartens Ledere

Dygtig og erfaren faglig sekretær/faglig konsulent til Søfartens Ledere

Er du en stærk forhandler med en passion for ansættelsesretlige problemstillinger samt rådgivning til medlemmer? Hvis ja, så søg stillingen her og vær med til at gøre en forskel for lederne i det maritime Danmark.

Område

Hovedstaden

Ansøgningsfrist

09.06.2024

RelyOn Nutec

Timeansatte instruktører

Har du en uddannelse inden for det maritime, offshore eller brand & redning? Er du en udadvendt profil med flair for at formidle din viden, og vil du være en del af en organisation, hvor alle tager ansvar for at give vore kursister den bedst mulige læring og oplevelse?

Område

Midtjylland

Ansøgningsfrist

Snarest muligt

Søfartsstyrelsen

Skibsinspektør til Søfartsstyrelsen

Vil du være en del af Søfartsstyrelsens arbejde med at påvirke fremtidens rammer for skibsfartens grønne omstilling og teknologiske udvikling?

Område

Sjælland

Ansøgningsfrist

28.05.2024

Færgesekretariatet

Sekretariatschef

Færgesekretariatet søger en ny sekretariatschef.

Område

Syddanmark

Ansøgningsfrist

02.06.2024

Søfartsstyrelsen

Søfartsstyrelsen søger en projektleder

Søfartsstyrelsen søger en projektleder til Regulatory Future Lab (Future Lab)

Område

Sjælland

Ansøgningsfrist

29.05.2024

Bliv opdateret med maritimedanmark.dk

Tilmeld dig nyhedsbrevet fra den maritime branche. Vi leverer nyhedsoverblikket og fagligheden, gode jobtilbud og faglige events. Hver dag,

Se flere temaer

Events

Se alle
RelyOn Nutec
Kursus
STCW - Advanced Fire Fighting (afholdes løbende)

At the end of the course the participant shall be able to use the principles for on-site management of available resources of personnel and material and shall be able to plan and exercise fire drills onboard a vessel.

Dato

30.05.2024

Tid

08:30

Sted

Uglviggårdsvej 3, Esbjerg Ø, 6705, Denmark

Marstal Navigationsskole
Kursus
GMDSS (GOC)

Kurset henvender sig til alle, som skal betjene GMDSS radioudstyr på skibe eller andet, godkendt til A2, A3 eller A4 (MF/HF m.m.)

Dato

06.06.2024

Tid

09:00

Sted

Marstal Navigationsskole Ellenet 10, 5960 Marstal

Marstal Navigationsskole
Kursus
Genopfriskning af Søsikkerhedskursus - Basic Safety Training – STCW-A-AI/1-1

Hvis det er ved at være 5 år siden, du fik dit kursus i Søsikkerhed, så kan du nu få det genopfrisket.

Dato

22.08.2024

Tid

09:00

Sted

Marstal Navigationsskole Ellenet 10, 5960 Marstal

RelyOn Nutec
Kursus
STCW -Proficiency in Survival Craft and Rescue Boats other than Fast Rescue Boats (afholdes løbende)

After completion of the course, the delegate must meet the qualification requirements in accordance with the STCW Code Table A-VI/2-1 Target Group: Persons to be included as the ships operating crew who must operate liferafts, lifeboats and man-over-board boats. Course Contents: Operation and construction of: - Liferafts - Lifeboats - Man-over-board boats - Life saving appliances Life-saving first aid, haemorrhage, shock and hypothermia.

Dato

16.09.2024

Tid

20:30

Sted

Uglviggårdsvej 3, Esbjerg Ø, 6705, Denmark

RelyOn Nutec
Kursus
STCW - Proficiency in Fast Rescue Boats (afholdes løbende)

To give the deligate the knowledge and skills needed to safely crew an FRB. The course is acording to STCW-95, table A-VI/2-2.

Dato

16.09.2024

Tid

20:30

Sted

Uglviggårdsvej 3, Esbjerg Ø, 6705, Denmark

RelyOn Nutec
Kursus
STCW - Advance Fire Fighting Refresh (afholdes løbende)

To refresh previous gained knowledge obtained in STCW advanced fire fighting certficate. Course Contents: - Special fire conditions - Management functions and principles - Extinguishing techniques - Emergency Contingency

Dato

16.09.2024

Tid

20:30

Sted

Uglviggårdsvej 3, Esbjerg Ø, 6705, Denmark