Odense Havn har brudt havneloven

Trafikstyrelsen har i en afgørelsen givet Blue Water Shipping ret i, at Odense Havn gennem datterselskabet Lindø Industripark har overtrådte havneloven på en lang række punkter. Dermed har Blue Water Shipping været udsat for ulovlig konkurrence fra et kommunalt ejet selskab.

Den otte sider lange afgørelse fra Trafik-, Bygge- og Boligstyrelsen giver Blue Water Shipping ret i alle deres væsentligste indsigelser mod det kommunalejede Lindø Industriparks aktiviteter.

Styrelsens affejer Lindø Industriparks påstand om, at hele sagen skal afvises, fordi klagen ikke kan indgives mod Odense Havn, da de kritiserede aktiviteter udøves af Lindø Industripark A/S, der er et privat selskab. Men selskabet er 100 pct. ejet af Odense Havn, der er derfor ikke grundlag for at skelne mellem Odense Havn og Lindø Industriparks aktiviteter i forhold til havnelovens regler.

Og havneloven siger klart, at kommunale selvstyrehavne ikke må beskæftige sig med aktiviteter, "hvis de i forvejen udøves af en privat aktør".

Og det var lige præcis det, der var tilfældet på en lang række områder, har styrelsen afgjort.

Striden mellem Blue Water Shipping og Odense Havn startede, da havnen 1. januar 2014 overtog Lindø Industripark og begyndte at tilbyde de ydelser, som Blue Water i forvejen tilbød. Blue Water siger, at de på den baggrund har oplevet et fald i aktivitetsniveau og indtjening.

”Det er kritisabelt, at en kommunal selvstyrehavn i over tre år tillader sig at se stort på lovgivningen. Vi har løbende forsøgt at komme i konstruktiv dialog med havnedirektøren for Odense Havn om en fornuftigt løsning. Men det har været forgæves, selv om vi løbende har anført, at flere af de aktiviteter, de begyndte at udføre i 2014, var problematiske i forhold til havneloven: at en kommunal selvstyrehavn ikke inden for lovens rammer kan udøve disse aktiviter, når en privat aktør allerede udøver disse”, siger Kurt Skov, administrerende direktør og grundlægger af Blue Water Shipping.

Efter afgørelsen fra styrelsen 31.marts har Kurt Skov personligt forsøgt at komme i dialog omkring et fornuftigt fremtidigt samarbejde med Odense Havn, og havde et møde med havnedirektøren i sidste uge.

”Det er desværre min opfattelse, at Odense Havn ikke har respekt for afgørelsen eller ønsker et konstruktivt samarbejde, og derfor ser vi os nødsaget til at gå videre med sagen. Vi er i gang med at forberede en erstatningssag mod Odense Havn omkring de tab, vi har haft som følge af Odense Havns ulovlige aktiviteter”, siger Kurt Skov, der ikke ønsker at oplyse det præcise erstatningsbeløb – ud over at det drejer sig om et milllionbeløb.

Odense Havn er fornylig blevet fusioneret med Lindø Industripark og omdannet fra en kommunal selvstyrehavn til en kommunal aktieselskabshavn, som lovligt kan tilbyde havnerelateret operatørvirksomhed i konkurrence med private selskaber som Blue Water Shipping.

Redaktionen

Relateret indhold

Foga-samarbejde udvider med endnu et skib

20.04.2024Maritimedanmark.dk

20.04.2024Maritimedanmark.dk

44 kvæstet i færgeulykke

19.04.2024Maritimedanmark.dk

Stena sælger sit sidste LNG-tankskib

18.04.2024Maritimedanmark.dk

Sverige: Skyggeflåde truer miljøet i Østersøen

18.04.2024Maritimedanmark.dk

Verden er 25 procent globaliseret

18.04.2024Maritimedanmark.dk

EU advarer rederier imod at betale løsesum

17.04.2024Maritimedanmark.dk

Krisen i Mellemøsten truer sikkerheden på vitale handelsruter

17.04.2024Maritimedanmark.dk

Rederichef uønsket som investor

Jobmarked

Se alle

MARPRO Search & Selection

Hydrographic Surveyor

Are you an experience Hydrographic Surveyor looking for an exciting opportunity to contribute to a dynamic and expanding department?

Område

Hovedstaden

Ansøgningsfrist

Snarest muligt

ROYAL ARCTIC LINE

Navigatører, maskinmestre, catering-officerer og skibsassistenter

Drømmer du om at opleve Grønland og få erfaring med sejlads i arktisk farvand, så søger Royal Arctic Line netop nu enkelte navigatører, maskinmestre, catering-officerer og skibsassistenter.

Område

Grønland

Ansøgningsfrist

Snarest muligt

Fiskeristyrelsen

Kok på Fiskeristyrelsens fiskerikontrolskib Nordsøen

Interesserer du dig for gastronomi, kost og ernæring? Har du lyst til at sejle og samtidig lave sund mad? Så er der et ledigt job som kok på Fiskeristyrelsens fiskerikontrolskib Nordsøen.

Område

Hele Danmark

Ansøgningsfrist

12.05.2024

Fiskeristyrelsen

Fiskeristyrelsen søger en 1. styrmand/overstyrmand som afløser

Er du en velkvalificeret styrmand eller overstyrmand? Er du omstillingsparat og serviceminded? Vil du bidrage til at opfylde styrelsens ambition om at drive en kompetent offentlig virksomhed med klar og effektiv forvaltning af både kontrol- og tilskudsområdet? Så søger Fiskeristyrelsen en styrmand på afløservilkår.

Område

Hele Danmark

Ansøgningsfrist

12.05.2024

Fiskeristyrelsen

Skibsassistent til fiskerikontrolskibet Nordsøen i Fiskeristyrelsen

Er du en velkvalificeret sømand? Og har du interesse for fiskerikontrol og søredning? Så har vi i Fiskeristyrelsen en ledig stilling som skibsassistent.

Område

Hele Danmark

Ansøgningsfrist

09.05.2024

Københavns Maskinmesterskole

Maskinmesterskolen København (MSK) søger en faglærer til vores værkstedsforløb i Sisimiut, Grønland.

Vær med til at forme fremtidens maskinmestre, der er klædt på til at lede vejen inden for det maritime område og grøn omstilling, bæredygtighed og energioptimering. Vær med til at gøre en forskel – i dag og for fremtiden!

Område

Grønland

Ansøgningsfrist

Snarest muligt

MARPRO Search & Selection

HSEQ & Sustainability Coordinator

Are you passionate about ensuring safety, preserving the environment and quality, and promoting sustainability?

Område

Nordjylland

Ansøgningsfrist

Snarest muligt

RelyOn Nutec

Timeansatte instruktører

Har du en uddannelse inden for det maritime, offshore eller brand & redning? Er du en udadvendt profil med flair for at formidle din viden, og vil du være en del af en organisation, hvor alle tager ansvar for at give vore kursister den bedst mulige læring og oplevelse?

Område

Midtjylland

Ansøgningsfrist

Snarest muligt

Horsens Kommune

Navigatør til Endelavefærgen søges snarest

Da en af vores gode medarbejdere har valgt at søge nye udfordringer, søger vi en ny og frisk navigatør. Du vil efter grundig oplæring skulle fungere både som skibsfører og som styrmand.

Område

Midtjylland

Ansøgningsfrist

27.04.2024

Skive Kommune

Overfartsleder til Fursund Færgeri

Kunne du tænke dig at have den smukke Limfjord som arbejdsplads? Så har du nu muligheden for at blive vores nye kollega ombord på færgerne Mjølner-Fur og Sleipner-Fur.

Område

Nordjylland

Ansøgningsfrist

20.04.2024

Bliv opdateret med maritimedanmark.dk

Tilmeld dig nyhedsbrevet fra den maritime branche. Vi leverer nyhedsoverblikket og fagligheden, gode jobtilbud og faglige events. Hver dag,

Se flere temaer

Events

Se alle