NGO´er advarer mod russisk arktis-sejlads

Rusland har meldt ud, at man forventer at påbegynde sejladser af den Nordlige Sørute mellem Asien og Europa fra 2024, og det bekymrer Clean Arctic Alliance, der frygter for en acceleration af afsmeltningen af Arktis.

Foto: Novatek

“Hvis helårssejlads ad den Nordlige Sørute fremstår som en attraktiv mulighed på grund af tab af arktisk havis forårsaget af klimapåvirkningen, så tænk om igen - afbrænding af endnu flere fossile brændstoffer i regionen vil blot gøre problemet værre,” siger dr. Sian Prio, der er ledende rådgiver i Clean Arctic Alliance, rapporterer Splash. 

Drivhusgasser og udledning af sort kulstof fra skibe, der opererer i Arktis, bidrager til opvarmningen - i øjeblikket fire gange hurtigere end andre steder på jorden - og efterhånden som Arktis opvarmes vil det have betydelige konsekvenser andre steder på orden, påpeger Sian Prio. 

Dertil kommer - mener han - at skibsfart gennem dårligt kortlagte farvande er “en opskrift på en miljøkatastrofe” f.eks. i form af olieudslip. 

Udmeldingen om den helårlige sejlads kom forleden fra Alexei Likhachev, CEO i  Rosatom, der driver Ruslands flåde af atomdrevne isbrydere. 

“Det er en virkelig historisk beslutning, vigtig for udviklingen af den arktiske region og specielt vigtig, selvfølgelig, for udviklingen af økonomien i vores land,” sagde Likhachev. 

Afsmeltningen af Arktis har været i gang over mange årtier. 

Ifølge Journal of Operational Oceanography er der mellem 1979 til 2020 afsmeltet et areal næsten på størrelse med Grønland. 

-emte 

Artikler

25.09.2023|Maritimedanmark.dk

Redningsstation er uden redningsbåd: Kan få fatale konsekvenser

24.09.2023|Maritimedanmark.dk

Kontrahering af produkttankskibe sætter rekord

23.09.2023|Maritimedanmark.dk

Nordatlantens største forskningsskib - Norrøna

23.09.2023|Maritimedanmark.dk

Lolland Kommune vedtager ny færgestrategi

22.09.2023|Maritimedanmark.dk

Nye kornskibe forlader Ukraine

22.09.2023|Maritimedanmark.dk

Kom med ombord på Laura Maersk

Copyright 2023