Krydstogtskib står fortsat på grund i Nordøstgrønland

Krydstogt- og ekspeditionsskibet Ocean Explorer med 206 passagerer og besætningsmedlemmer om bord står efter to højvande fortsat fast dybt inde i Alpefjorden i nationalparken i Nordøstgrønland. Der er ingen danskere om bord.

Ocean Explorer har stået uhjælpeligt fast i mudder og ler siden mandag.. Foto: Arktisk Kommando

Arktisk Kommando modtog mandag eftermiddag grønlands tid meddelelsen om, at krydstogtskibet Ocean Explorer var grundstødt ved Alpefjord og ude af stand til at komme fri ved egen hjælp.

Der er ikke meldt om personskade eller skader på skibet, der kan medføre risiko for miljøet, fortæller chefen for operationer i Arktisk Kommando, kommandørkaptajn, Brian Jensen.

”Et krydstogtskib i problemer i Nationalparken er selvfølgelig bekymrende. Der er langt til nærmeste hjælp, vores enheder er langt derfra, og vejret kan være meget ugunstigt. I den specifikke situation ser vi dog ikke akut fare for menneskeliv eller for miljøet, hvilket er betryggende. Vi følger selvfølgelig situationen tæt og tager denne hændelse meget alvorligt,” siger Brian Jensen.

Arktisk Kommando har sendt inspektionsfartøjet Knud Rasmussen afsted, men da det befandt sig 1.200 sømil fra Ocean Explorer, kan det tidligst være fremme i det øde og afsondrede område fredag morgen.

En overflyvning af stedet viser, at der ikke er sket udslip fra skibet.

Kaptajnen på skibet har forsøgt at få skibet fri ved egen kraft ved de to højvande, der har været i området siden grundstødningen, men uden held. Arktisk Kommando arbejder ud fra en teori om, at skibet sidder fast i mudder og ler.

“Det bliver til sådan en stor, klæg masse, som kan suge et skib ned. Vi har en del folk med lokalkendskab, som siger, at det er det fænomen, det drejer sig om, siger Brian Jensen, Arktisk Kommando, til Ekstra Bladet.

Ocean Explorer er et “Infinity-class” ekspeditions krydstogtskib, der er ejet af SunStone Ships og bygget i 2021 af norske Ulstein på værftets partner værft i Kina.

Det er 104 meter langt og det første, der blev udstyret med Ulsteins patenterede X-Bow.

Skibet har kapacitet til 300 passagerer og besætningsmedlemmer.

Skibet er nu opereret af et datterselskab til australske Aurora Expeditions. Datterselskabet blev købt ud af selskabet Vantage Deluxe Travel fornylig som led i en konkurs, skriver det australske medie The Sydney Morning Herald.

“Alle passagerer, ekspeditions-teamet og besætningen er i sikkerhed og har det godt,” hedder det i en udtalelse fra Aurora Expeditions, der tilføjer:

“Det er vigtigt, at der ingen umiddelbar fare er for personerne om bord, fartøjet eller det omgivende miljø”.

Aurora Expeditions har specialiseret sig i polar-ekspeditioner i den helt dyre ende. Således koster f.eks. et 30 dage langt togt omkring 51.000 dollar - ca. 350.000 kr. - per person.

-emte

Foto: Arktisk Kommando

Alpefjorden, hvor Ocean Explorer står på grund, ligger helt afsondret og øde i Nordøstgrønland.. Foto: Google Maps

Artikler

25.09.2023|Maritimedanmark.dk

Redningsstation er uden redningsbåd: Kan få fatale konsekvenser

24.09.2023|Maritimedanmark.dk

Kontrahering af produkttankskibe sætter rekord

23.09.2023|Maritimedanmark.dk

Nordatlantens største forskningsskib - Norrøna

23.09.2023|Maritimedanmark.dk

Lolland Kommune vedtager ny færgestrategi

22.09.2023|Maritimedanmark.dk

Nye kornskibe forlader Ukraine

22.09.2023|Maritimedanmark.dk

Kom med ombord på Laura Maersk

Copyright 2023