Grundstødt krydstogtskib trukket fri

Selskabet Sunstone, der ejer krydstogtskibet Ocean Explorer oplyser at skibet, der gik på grund i ler og mudder mandag, nu flyder igen, oplyser den grønlandske avis Sermitsiaq. Men nu er der stramninger på vej for krydstogtskibes adgang.

Foto: Sirius/Arktisk Kommando

Ocean Explorer trukket fri torsdag morgen af det grønlandske fiskeforskningsskib Tarajoq.

"Der har ikke været nogen skader på nogen ombord, ingen forurening af miljøet og ingen brud på skroget, skriver Sunstone Ships ifølge det grønlandske medie.

Tarajoq forsøgte onsdag - uden held - at trække krydstogtskibet med 206 passagerer og besætningsmedlemmer fri, men i dag lykkedes det så, og ejeren af skibet takker for indsatsen:

"Vi vil gerne takke ledelsen af Grønlands Naturinstitut, og hele besætningen på deres fartøj Tarajoq for at være åbne og villige til at indgå en aftale med SunStone om støtte til Ocean Explorer. Aftalen blev lavet meget effektivt, og Tarajoq var på stedet inden for to dage efter grundstødningen, skriver Sunstone og fortsætter:

“Vi vil også gerne takke andre cruise-skibe i nærheden, fra Quark Expedition, Silver Sea og Hurtigruten, som alle tilbød deres assistance, hvilket dog ikke var nødvendigt".

Grønlands Politi oplyste onsdag eftermiddag, at de på baggrund af en anmeldelse fra Søfartsstyrelsen efterforsker grundstødningen for at se, om der er sket lovbrud i forbindelse med hændelsen, skriver Sermitsiaq.

Men under alle omstændigheder vil de grønlandske politikere nu se på reglerne for krydstogtskibes adgang til de grønlandske farvande og fjorde.

Det grønlandske hjemmestyres minister for miljø, Kalistat Lund, mener, at det er alt for nemt for operatørerne at kalde deres krydstogtskib for et ekspeditionsskib og på den måde få adgang til at sejle turiskter ind i fredede områder.

“Det skal være slut med at kalde sig som ekspeditionsskib, når der i virkeligheden er tale om almindelig krydstogtsturisme. Se blot på skibet der er grundstødt; de mere end 200 ombordværende er ikke forskere, men turister,” siger han til avisen.

Også Vivian Motzfeldt fra Siumut, der er minister for bl.a. erhverv og turisme, ønsker en opstramning af lovkrav og regler for krydstogtskibes færden i de grønlandske farvande.

-emte

Artikler

25.09.2023|Maritimedanmark.dk

Redningsstation er uden redningsbåd: Kan få fatale konsekvenser

24.09.2023|Maritimedanmark.dk

Kontrahering af produkttankskibe sætter rekord

23.09.2023|Maritimedanmark.dk

Nordatlantens største forskningsskib - Norrøna

23.09.2023|Maritimedanmark.dk

Lolland Kommune vedtager ny færgestrategi

22.09.2023|Maritimedanmark.dk

Nye kornskibe forlader Ukraine

22.09.2023|Maritimedanmark.dk

Kom med ombord på Laura Maersk

Copyright 2023