Det Blå Danmarks rige onkel

Hvem har ikke drømt om at have en rig onkel, der med jævne mellemrum sender en stor check. Sådan en onkel har det Det Blå Danmark. Onklen hedder Den Danske Maritime Fond, og har siden 2005 uddelt godt 850 millioner kroner til erhvervet.

Foto: Arkiv

Fondens formål er at yde økonomisk støtte til initiativer, der udvikler og fremmer dansk skibsfart, værftsindustri og maritim udstyrsproduktion. Pengene kommer primært fra en ejerandel på 10 procent af Danmarks Skibskredit.

Fonden støtter:

• Maritime erhvervsprojekter
• Maritim erhvervsudvikling
• Maritime uddannelser og rekrutteringstiltag
• Maritim forskning
• Maritim kompetenceudvikling

Synes du at Den Danske Maritime Fond gør en forskel ?

”Om end vi er på listen over de 50 mest uddelende fonde i Danmark, har vi ikke ubegrænsede midler. Så med det in mente tror vi alligevel, at vi har mulighed for at gøre noget forskel i Det Blå Danmark. Vi støtter jo ’high risk’ projekter, og på den måde er vi med til at opmuntre til at eksperimentere og udforske. Det gælder for så vidt både vores iværksætterfokus men også vores forskningsaktiviteter. Og vores tilgang er også, at viser konklusioner det modsatte af det, ansøgere havde sat sig for – ja, så er det også en erfaring og læring for Det Blå Danmark.”, siger Lotte G. Lundberg, direktør i Den Danske Maritime Fond, til Maritime Danmark.

”Et andet element, som vi har stort fokus på, er det, vi kalder ”Fremtidens Medarbejdere”. Den maritime sektor er som andre sektorer under forandring, og vi skal være sikre på, at vi har de rette kompetencer i fremtiden. Det er et fokus, vi i mange år har støttet og nok vil øge opmærksomheden endnu mere på”, siger Lotte G. Lundberg.

Lotte G. Lundberg. Foto: Ernst Tobisch

Ind til dato har Den Danske Maritime Fond uddelt midler til mere en 1.000 projekter, heraf 230 millioner kroner som lån på meget gunstige betingelser. Støtten gives typisk som early stage funding til start- ups, men kan også ydes til scale-ups eller som medfinansiering af R&D/innovation i etablerede virksomheder. Der er tale om soft funding af op til 50 procent af det konkrete projektbudget. Renten er 0 procent, de tre første år er afdragsfrie, og tilbagebetalingen sker over 3 år. 

Tilsvarende er der uddelt 230 millioner kroner i støtte til maritime forskningsprojekter, mens der er uddelt 160 millioner kronerntil maritim erhvervsudvikling - herunder kampagner, analyser og særlige projekter.

Endelig er der uddelt 230 millioner kroner til almennyttige projekter - herunder udvikling af maritime uddannelser, rekrutteringstiltag og kompetenceudvikling

Hvilke typer at projekter ville have det vanskeligere, hvis Den Danske Maritime Fond ikke eksisterede ?

”Her vil jeg særligt pege på vores portefølje af startups. Vi tilbyder lån på soft terms i den helt tidlige fase af projekter, og før et markedsklart produkt er udviklet. Det tror jeg ikke, der er mange andre fonde eller finansieringskilder, der tilbyder”, siger Lotte G. Lundberg


I støtter gerne projekter der fremmer den grønne omstilling. Men kun hvis de er danske. Klimaet er globalt, så ville det ikke give god mening, også at støtte projekter i andre lande ?

”Vi håber meget, at vi er med til at skubbe den grønne omstilling i den rigtige retning på globalt plan. Men det gør vi ved, at danske virksomheder og iværksættere udvikler produkterne til nytte på de globale markeder. Vi er bundet af vores fundats, der fokuserer på at yde økonomisk støtte til initiativer, der kan medvirke til at fremme en positiv udvikling af dansk skibsfart og/eller dansk værftsindustri inklusive udstyrsproducenter”.
 


Er det vanskeligt at tiltrække kvalificerede ansøgere til midlerne ?

”Vi er selvfølgelig begrænset af vores uddelingsmidler, som primært kommer fra vores aktieandel og dermed udbytte fra Danmarks Skibskredit. Her gør man det jo rigtig godt – også til gavn for danske rederier. Men vi er også en efterspurgt fond, så vi er nødt til at evaluere og efterfølgende prioritere hver ansøgning, der kommer ind. Vi arbejder imidlertid ud fra en model, hvor vi meget gerne ser potentielle ansøgere komme forbi for at præsentere deres projekter før en ansøgning. På den måde har vi mulighed for bedre at forstå projekterne inden ansøgningsprocessen. Dette er særligt gældende for iværksættere, som ofte er forbi til uformelle pitches”, siger Lotte G. Lundberg til Maritime Danmark.

Denne artikel er del af et tema:

Tema: Den Danske Maritime Fond

Siden 2005 har Den Danske Maritime Fond sammenlagt uddelt mere end 850 millioner kroner i støtte til initiativer, der udvikler og fremmer dansk skibsfart, værftsindustri og maritim udstyrsproduktion. 

Relateret indhold

14.06.2024Maritimedanmark.dk

Containerrater forsætter med at stige

14.06.2024Maritimedanmark.dk

Stor tysk ordre til Vestas

31.05.2024Maritimedanmark.dk

Translokation og dimission på Svendborg Søfartsskole

31.05.2024Maritimedanmark.dk

Studio 30 50 afvikler succesfuld Demo Day

29.05.2024Maritimedanmark.dk

Wrist overskud på 81 mio.kr.

28.05.2024Maritimedanmark.dk

DanPilot præsenterer fjernelodsning i Svendborg

28.05.2024Maritimedanmark.dk

Dan-Bunkering åbner kontor i New York

23.05.2024Maritimedanmark.dk

Krisemøde på Skagen Redningsstation - ingen løsning

Jobmarked

Se alle

Skoleskibet Danmark

Skoleskibet DANMARK søger maskinchef

MARTEC søger Maskinchef/ Enemester til Skoleskibet DANMARK som periodevis skal arbejde i land på MARTEC.

Område

Nordjylland

Ansøgningsfrist

25.06.2024

Northern Survey ApS

Northern Survey ApS søger 3. Mester/Juniormester

Northern Survey er et veletableret dynamisk rederi, baseret på mange års erfaring inden for offshore branchen. Til vores dieselelektriske MPSV skibe Northern Maria og Northern Victoria søger vi snarest muligt en 3. mester/juniormester.

Område

Midtjylland

Ansøgningsfrist

Snarest muligt

Northern Survey ApS

Northern Survey ApS søger Maskinchef

Northern Survey er et veletableret dynamisk rederi, baseret på mange års erfaring inden for offshore branchen. Til vores dieselelektriske MPSV skibe Northern Maria og Northern Victoria søger vi snarest muligt en maskinchef.

Område

Midtjylland

Ansøgningsfrist

Snarest muligt

Northern Survey ApS

Northern Survey ApS søger 1./2. Mester

Northern Survey er et veletableret dynamisk rederi, baseret på mange års erfaring inden for offshore branchen. Til vores dieselelektriske MPSV skibe Northern Maria og Northern Victoria søger vi snarest muligt en 1. mester.

Område

Midtjylland

Ansøgningsfrist

Snarest muligt

MARPRO Search & Selection

Area Sales Manager - Hans Jensen Lubricators A/S

On behalf of Hans Jensen Lubricators A/S – G&O Maritime Group, MARPRO Group is looking for an Area Sales Manager.

Område

Sjælland

Ansøgningsfrist

Snarest muligt

SEA HEALTH & WELFARE

Arbejdsmiljøkonsulent i Søfartens Arbejdsmiljøtjeneste

Har du passion for arbejdsmiljø, og kan du gøre en forskel for de søfarende i den danske handelsflåde?

Område

Hovedstaden

Ansøgningsfrist

Snarest muligt

ROYAL ARCTIC LINE

Royal Arctic Line A/S søger teknisk inspektør i Nuuk

Bliv en del af et dynamisk team og tag del i driften af rederiets skibe som teknisk inspektør! Du vil få en nøgleposition i vores team med ansvar for udførelse af teknisk og driftsmæssige vedligehold, tilsyn med og inspektion af skibe og andet udstyr, alt imens du bidrager til vores fælles mål og understøtter vores kerneydelse.

Område

Grønland

Ansøgningsfrist

25.06.2024

Svendborg Kommune, Havn Færge- og Sundfart

Færgen Højestene søger snarest en eller flere venlige og løsningsorienteret kystskippere eller styrmænd af 4. grad til timeafløsning.

Vil du have den smukkeste udsigt året rundt? Kan du føre færgen stabilt og i al slags vejr? Kan du give en god service til både øboere og turister?

Område

Syddanmark

Ansøgningsfrist

Snarest muligt

Svendborg Kommune, Havn Færge- og Sundfart

Færgen Højestene søger snarest en venlig og løsningsorienteret skibsfører til fast stilling, der kan pakke færgen og føre den sikkert i havn

Vil du have den smukkeste udsigt året rundt? Kan du føre færgen stabilt og i al slags vejr? Kan du give en god service til både øboere og turister?

Område

Syddanmark

Ansøgningsfrist

Snarest muligt

Ærøfærgerne

Transportdirektør

Er du Ærø Kommunes nye transportdirektør?

Område

Syddanmark

Ansøgningsfrist

08.08.2024

Bliv opdateret med maritimedanmark.dk

Tilmeld dig nyhedsbrevet fra den maritime branche. Vi leverer nyhedsoverblikket og fagligheden, gode jobtilbud og faglige events. Hver dag,

Se flere temaer

Events

Se alle
RelyOn Nutec
Kursus
STCW - Advanced Fire Fighting (afholdes løbende)

At the end of the course the participant shall be able to use the principles for on-site management of available resources of personnel and material and shall be able to plan and exercise fire drills onboard a vessel.

Dato

30.05.2024

Tid

08:30

Sted

Uglviggårdsvej 3, Esbjerg Ø, 6705, Denmark

Marstal Navigationsskole
Kursus
GMDSS (GOC)

Kurset henvender sig til alle, som skal betjene GMDSS radioudstyr på skibe eller andet, godkendt til A2, A3 eller A4 (MF/HF m.m.)

Dato

06.06.2024

Tid

09:00

Sted

Marstal Navigationsskole Ellenet 10, 5960 Marstal

Marstal Navigationsskole
Kursus
Genopfriskning af Søsikkerhedskursus - Basic Safety Training – STCW-A-AI/1-1

Hvis det er ved at være 5 år siden, du fik dit kursus i Søsikkerhed, så kan du nu få det genopfrisket.

Dato

22.08.2024

Tid

09:00

Sted

Marstal Navigationsskole Ellenet 10, 5960 Marstal

RelyOn Nutec
Kursus
STCW - Proficiency in Fast Rescue Boats (afholdes løbende)

To give the deligate the knowledge and skills needed to safely crew an FRB. The course is acording to STCW-95, table A-VI/2-2.

Dato

16.09.2024

Tid

20:30

Sted

Uglviggårdsvej 3, Esbjerg Ø, 6705, Denmark

RelyOn Nutec
Kursus
STCW - Advance Fire Fighting Refresh (afholdes løbende)

To refresh previous gained knowledge obtained in STCW advanced fire fighting certficate. Course Contents: - Special fire conditions - Management functions and principles - Extinguishing techniques - Emergency Contingency

Dato

16.09.2024

Tid

20:30

Sted

Uglviggårdsvej 3, Esbjerg Ø, 6705, Denmark

RelyOn Nutec
Kursus
STCW - Fire Prevention and Fire Fighting Refresh (afholdes løbende)

To refresh previous gained knowledge obtained in STCW VI/1-2 basic safety training Course Contents: Limitation of fire hazards, Maintenance of emergency contingency, Behavior in situations involving fire, Extinguishing fire.

Dato

16.09.2024

Tid

20:30

Sted

Uglviggårdsvej 3, Esbjerg Ø, 6705, Denmark