Det Blå Danmarks rige onkel

Hvem har ikke drømt om at have en rig onkel, der med jævne mellemrum sender en stor check. Sådan en onkel har det Det Blå Danmark. Onklen hedder Den Danske Maritime Fond, og har siden 2005 uddelt godt 850 millioner kroner til erhvervet.

Foto: Arkiv

Fondens formål er at yde økonomisk støtte til initiativer, der udvikler og fremmer dansk skibsfart, værftsindustri og maritim udstyrsproduktion. Pengene kommer primært fra en ejerandel på 10 procent af Danmarks Skibskredit.

Fonden støtter:

• Maritime erhvervsprojekter
• Maritim erhvervsudvikling
• Maritime uddannelser og rekrutteringstiltag
• Maritim forskning
• Maritim kompetenceudvikling

Synes du at Den Danske Maritime Fond gør en forskel ?

”Om end vi er på listen over de 50 mest uddelende fonde i Danmark, har vi ikke ubegrænsede midler. Så med det in mente tror vi alligevel, at vi har mulighed for at gøre noget forskel i Det Blå Danmark. Vi støtter jo ’high risk’ projekter, og på den måde er vi med til at opmuntre til at eksperimentere og udforske. Det gælder for så vidt både vores iværksætterfokus men også vores forskningsaktiviteter. Og vores tilgang er også, at viser konklusioner det modsatte af det, ansøgere havde sat sig for – ja, så er det også en erfaring og læring for Det Blå Danmark.”, siger Lotte G. Lundberg, direktør i Den Danske Maritime Fond, til Maritime Danmark.

”Et andet element, som vi har stort fokus på, er det, vi kalder ”Fremtidens Medarbejdere”. Den maritime sektor er som andre sektorer under forandring, og vi skal være sikre på, at vi har de rette kompetencer i fremtiden. Det er et fokus, vi i mange år har støttet og nok vil øge opmærksomheden endnu mere på”, siger Lotte G. Lundberg.

Lotte G. Lundberg. Foto: Ernst Tobisch

Ind til dato har Den Danske Maritime Fond uddelt midler til mere en 1.000 projekter, heraf 230 millioner kroner som lån på meget gunstige betingelser. Støtten gives typisk som early stage funding til start- ups, men kan også ydes til scale-ups eller som medfinansiering af R&D/innovation i etablerede virksomheder. Der er tale om soft funding af op til 50 procent af det konkrete projektbudget. Renten er 0 procent, de tre første år er afdragsfrie, og tilbagebetalingen sker over 3 år. 

Tilsvarende er der uddelt 230 millioner kroner i støtte til maritime forskningsprojekter, mens der er uddelt 160 millioner kronerntil maritim erhvervsudvikling - herunder kampagner, analyser og særlige projekter.

Endelig er der uddelt 230 millioner kroner til almennyttige projekter - herunder udvikling af maritime uddannelser, rekrutteringstiltag og kompetenceudvikling

Hvilke typer at projekter ville have det vanskeligere, hvis Den Danske Maritime Fond ikke eksisterede ?

”Her vil jeg særligt pege på vores portefølje af startups. Vi tilbyder lån på soft terms i den helt tidlige fase af projekter, og før et markedsklart produkt er udviklet. Det tror jeg ikke, der er mange andre fonde eller finansieringskilder, der tilbyder”, siger Lotte G. Lundberg


I støtter gerne projekter der fremmer den grønne omstilling. Men kun hvis de er danske. Klimaet er globalt, så ville det ikke give god mening, også at støtte projekter i andre lande ?

”Vi håber meget, at vi er med til at skubbe den grønne omstilling i den rigtige retning på globalt plan. Men det gør vi ved, at danske virksomheder og iværksættere udvikler produkterne til nytte på de globale markeder. Vi er bundet af vores fundats, der fokuserer på at yde økonomisk støtte til initiativer, der kan medvirke til at fremme en positiv udvikling af dansk skibsfart og/eller dansk værftsindustri inklusive udstyrsproducenter”.
 


Er det vanskeligt at tiltrække kvalificerede ansøgere til midlerne ?

”Vi er selvfølgelig begrænset af vores uddelingsmidler, som primært kommer fra vores aktieandel og dermed udbytte fra Danmarks Skibskredit. Her gør man det jo rigtig godt – også til gavn for danske rederier. Men vi er også en efterspurgt fond, så vi er nødt til at evaluere og efterfølgende prioritere hver ansøgning, der kommer ind. Vi arbejder imidlertid ud fra en model, hvor vi meget gerne ser potentielle ansøgere komme forbi for at præsentere deres projekter før en ansøgning. På den måde har vi mulighed for bedre at forstå projekterne inden ansøgningsprocessen. Dette er særligt gældende for iværksættere, som ofte er forbi til uformelle pitches”, siger Lotte G. Lundberg til Maritime Danmark.

Denne artikel er del af et tema:

Tema: Den Danske Maritime Fond

Siden 2005 har Den Danske Maritime Fond sammenlagt uddelt mere end 850 millioner kroner i støtte til initiativer, der udvikler og fremmer dansk skibsfart, værftsindustri og maritim udstyrsproduktion. 

Mere fra...

30.11.2023Maritimedanmark.dk

Dansk skib bordet af Greenpeace aktivister

30.11.2023Maritimedanmark.dk

Ny bog: Vand under kølen - Et liv i Den Blå Verden

30.11.2023Maritimedanmark.dk

Maersk indgår forlig med Evergreen

30.11.2023Maritimedanmark.dk

Søfartens Ledere tager dom til efterretning

30.11.2023Maritimedanmark.dk

Strandet gastanker blokerer for australsk gaseksport

29.11.2023Maritimedanmark.dk

By & Havn underskriver kontrakt om landstrøm

29.11.2023Maritimedanmark.dk

Kritisk infrastruktur i Østersøen beskyttes

29.11.2023Maritimedanmark.dk

Lederne Søfart taber sag i Arbejdsretten

Jobmarked

Se alle

MarineShaft A/S

Vi søger industritekniker

MarineShaft A/S søger snarest en erfaren industritekniker/maskinarbejder til vores maskinværksteder i Hirtshals.

Område

Nordjylland

Ansøgningsfrist

14.01.2024

MarineShaft A/S

Rejsemontør søges

MarineShaft er specialiseret i reparationer på ror og propellerudstyr for den kommercielle skibsbranche. Vi har travlt med mange spændende opgaver for vores kunder og søger derfor en erfaren og selvstændig rejsemontør, som selvsikkert kan hjælpe vores kunder med at løse opgaven.

Område

Nordjylland

Ansøgningsfrist

14.01.2024

MarineShaft A/S

Erfaren svejsespecialist søges

MarineShaft søger en dygtig svejser

Område

Nordjylland

Ansøgningsfrist

14.01.2024

MARPRO Search & Selection

Project HSEQ Manager - Rohde Nielsen

Are you a seasoned HSEQ professional with a passion for driving excellence in Health, Safety, Environmental and Quality practices? Rohde Nielsen is expanding its HSEQ department, and they want you to be a part of their dynamic team in Copenhagen.

Område

Hovedstaden

Ansøgningsfrist

Snarest muligt

MARPRO Search & Selection

Marine Superintendent - Rohde Nielsen

Are you an experienced maritime profile looking for a shore-based position, where you can work in close co-operation with the crew on the highly specialized vessels? On behalf of Rohde Nielsen, MARPRO is looking for a Marine Superintendent to the office in Grenå.

Område

Midtjylland

Ansøgningsfrist

Snarest muligt

Kalundborg kommune

Navigatør til Sejerøbugtens færger

I forbindelse med en omstrukturering af færgedriften og etablering af et rederi søger Sejerøbugtens færger en skibsfører til at deltage i dette spændende arbejde. Her vil man få stor indflydelse på sin egen hverdag i et samspil med andre gode kollegaer.

Område

Sjælland

Ansøgningsfrist

20.12.2023

Kalundborg kommune

Maskinchef til Sejerøfærgen

I forbindelse med en omorganisering af færgedriften søges en maskinchef til Sejerøfærgen.

Område

Sjælland

Ansøgningsfrist

20.12.2023

ClassNK (Nippon Kaiji Kyokai)

Class/Marine Surveyor

ClassNK (Nippon Kaiji Kyokai) is an international classification society with head office in Tokyo, Japan.

Område

Hovedstaden

Ansøgningsfrist

30.12.2023

Fjord Line Danmark

Juniormester

Fjord Line søger lige nu en juniormester, der er klar til at opnå sin sejltid.

Område

Nordjylland

Ansøgningsfrist

21.12.2023

Fjord Line Danmark

2. Mester

Fjord Line søger netop nu kandidater til en fast stilling som 2. mester i maskinen ombord.

Område

Nordjylland

Ansøgningsfrist

30.11.2023

Events

Se alle

Copyright 2023