Det Blå Danmarks rige onkel

Hvem har ikke drømt om at have en rig onkel, der med jævne mellemrum sender en stor check. Sådan en onkel har det Det Blå Danmark. Onklen hedder Den Danske Maritime Fond, og har siden 2005 uddelt godt 850 millioner kroner til erhvervet.

Foto: Arkiv

Fondens formål er at yde økonomisk støtte til initiativer, der udvikler og fremmer dansk skibsfart, værftsindustri og maritim udstyrsproduktion. Pengene kommer primært fra en ejerandel på 10 procent af Danmarks Skibskredit.

Fonden støtter:

• Maritime erhvervsprojekter
• Maritim erhvervsudvikling
• Maritime uddannelser og rekrutteringstiltag
• Maritim forskning
• Maritim kompetenceudvikling

Synes du at Den Danske Maritime Fond gør en forskel ?

”Om end vi er på listen over de 50 mest uddelende fonde i Danmark, har vi ikke ubegrænsede midler. Så med det in mente tror vi alligevel, at vi har mulighed for at gøre noget forskel i Det Blå Danmark. Vi støtter jo ’high risk’ projekter, og på den måde er vi med til at opmuntre til at eksperimentere og udforske. Det gælder for så vidt både vores iværksætterfokus men også vores forskningsaktiviteter. Og vores tilgang er også, at viser konklusioner det modsatte af det, ansøgere havde sat sig for – ja, så er det også en erfaring og læring for Det Blå Danmark.”, siger Lotte G. Lundberg, direktør i Den Danske Maritime Fond, til Maritime Danmark.

”Et andet element, som vi har stort fokus på, er det, vi kalder ”Fremtidens Medarbejdere”. Den maritime sektor er som andre sektorer under forandring, og vi skal være sikre på, at vi har de rette kompetencer i fremtiden. Det er et fokus, vi i mange år har støttet og nok vil øge opmærksomheden endnu mere på”, siger Lotte G. Lundberg.

Lotte G. Lundberg. Foto: Ernst Tobisch

Ind til dato har Den Danske Maritime Fond uddelt midler til mere en 1.000 projekter, heraf 230 millioner kroner som lån på meget gunstige betingelser. Støtten gives typisk som early stage funding til start- ups, men kan også ydes til scale-ups eller som medfinansiering af R&D/innovation i etablerede virksomheder. Der er tale om soft funding af op til 50 procent af det konkrete projektbudget. Renten er 0 procent, de tre første år er afdragsfrie, og tilbagebetalingen sker over 3 år. 

Tilsvarende er der uddelt 230 millioner kroner i støtte til maritime forskningsprojekter, mens der er uddelt 160 millioner kronerntil maritim erhvervsudvikling - herunder kampagner, analyser og særlige projekter.

Endelig er der uddelt 230 millioner kroner til almennyttige projekter - herunder udvikling af maritime uddannelser, rekrutteringstiltag og kompetenceudvikling

Hvilke typer at projekter ville have det vanskeligere, hvis Den Danske Maritime Fond ikke eksisterede ?

”Her vil jeg særligt pege på vores portefølje af startups. Vi tilbyder lån på soft terms i den helt tidlige fase af projekter, og før et markedsklart produkt er udviklet. Det tror jeg ikke, der er mange andre fonde eller finansieringskilder, der tilbyder”, siger Lotte G. Lundberg


I støtter gerne projekter der fremmer den grønne omstilling. Men kun hvis de er danske. Klimaet er globalt, så ville det ikke give god mening, også at støtte projekter i andre lande ?

”Vi håber meget, at vi er med til at skubbe den grønne omstilling i den rigtige retning på globalt plan. Men det gør vi ved, at danske virksomheder og iværksættere udvikler produkterne til nytte på de globale markeder. Vi er bundet af vores fundats, der fokuserer på at yde økonomisk støtte til initiativer, der kan medvirke til at fremme en positiv udvikling af dansk skibsfart og/eller dansk værftsindustri inklusive udstyrsproducenter”.
 


Er det vanskeligt at tiltrække kvalificerede ansøgere til midlerne ?

”Vi er selvfølgelig begrænset af vores uddelingsmidler, som primært kommer fra vores aktieandel og dermed udbytte fra Danmarks Skibskredit. Her gør man det jo rigtig godt – også til gavn for danske rederier. Men vi er også en efterspurgt fond, så vi er nødt til at evaluere og efterfølgende prioritere hver ansøgning, der kommer ind. Vi arbejder imidlertid ud fra en model, hvor vi meget gerne ser potentielle ansøgere komme forbi for at præsentere deres projekter før en ansøgning. På den måde har vi mulighed for bedre at forstå projekterne inden ansøgningsprocessen. Dette er særligt gældende for iværksættere, som ofte er forbi til uformelle pitches”, siger Lotte G. Lundberg til Maritime Danmark.

Maritimedanmark.dk

Rekruttering: Ram de rigtige kandidater – i det rette miljø

Denne artikel er del af et tema:

Tema: Den Danske Maritime Fond

Siden 2005 har Den Danske Maritime Fond sammenlagt uddelt mere end 850 millioner kroner i støtte til initiativer, der udvikler og fremmer dansk skibsfart, værftsindustri og maritim udstyrsproduktion. 

Relateret indhold

23.04.2025West-Marine A/S

Sponseret

Levering af maksimal komfort

14.04.2025Maritimedanmark.dk

Martec Skagen får ny førstemand

10.04.2025Maritimedanmark.dk

Havbundsundersøgelserne er gået i gang i Lillebælt

09.04.2025Maritimedanmark.dk

DSV køb af DB Schenker er godkendt af EU

07.04.2025Maritimedanmark.dk

Fransk gigant satser stort på kunstig intelligens

04.04.2025Maritimedanmark.dk

Monjasa flytter bunkerskib til Den Mexicanske Golf

26.03.2025Maritimedanmark.dk

Blue Water-koncernes resultat i voldsomt fald

14.03.2025Maritimedanmark.dk

Dan-Bunkering ansætter tørlast- og brændstofleverandør chef

Jobmarked

Se alle

Hanstholm Havn

Havneassistent til Hanstholm Havn

Da én af vores dygtige medarbejdere har valgt at søge nye udfordringer, er der nu en unik mulighed for at blive en del af et godt team i den maritime afdeling.

Område

Nordjylland

Ansøgningsfrist

15.05.2025

Teknika

Vil du være med til at uddanne fremtidens ledere på Teknika – Copenhagen College og Technology and Marine Engineering?

Teknika søger en adjunkt eller lektor til undervisning i ledelse. Vær med til at forme fremtidens maskinmestre, der er klædt på til at lede vejen inden for grøn omstilling, bæredygtighed og energioptimering. Vær med til at gøre en forskel – i dag og for fremtiden!

Område

Hovedstaden

Ansøgningsfrist

18.05.2025

Teknika

Vil du være med til at uddanne fremtidens grønne og blå maskinmestre på Teknika – Copenhagen College og Technology and Marine Engineering?

Teknika søger lige nu en adjunkt eller lektor til undervisning i termiske maskiner og anlæg. Vær med til at forme fremtidens maskinmestre, så de er klædt på til at lede vejen inden for grøn omstilling, bæredygtighed og energioptimering. Vær med til at gøre en forskel – i dag og for fremtiden!

Område

Hovedstaden

Ansøgningsfrist

01.06.2025

PURETEQ A/S

Spare Parts Coordinator til PureteQ’s maritime serviceenhed

Vi søger en erfaren og teknisk velfunderet Spare Parts Coordinator til vores After Sales team. Du kommer til at spille en central rolle i at sikre, at vores kunder får de nødvendige og korrekte spare parts leveret – til rette tid, rette sted og som aftalt.

Område

Syddanmark

Ansøgningsfrist

Snarest muligt

Skagen Havn

Skagen Havn søger en havneassistent

En af vores dygtige havneassistenter gennem mange år har valgt at gå på pension, og derfor søger vi en medarbejder til en fast stilling som havneassistent.

Område

Nordjylland

Ansøgningsfrist

04.05.2025

NH Towage A/S

Teknisk montør til NH Towage

Vær med på rejsen som Teknisk montør hos NH Towage A/S Tekniker og problemløser med passion for at arbejde praktisk.

Område

Syddanmark

Ansøgningsfrist

14.05.2025

LIMFJORDSMUSEET LØGSTØR

Limfjordsmuseet søger maritim museumskoordinator

Limfjordsmuseet søger en maritim museumskoordinator & formidler, der brænder for at formidle Limfjordens historie og nordisk søfartskultur! Hvis du har erfaring med sejlads og både, elsker at arbejde med frivillige fællesskaber, og har hænderne skruet rigtigt på, så har vi den perfekte stilling for dig. Kom og vær med til at gøre maritime historier levende – både på vandet og i mødet med vores publikum. Er du klar til at tage ansvaret for Jagten Kirstine og være en del af vores dedikerede team? Læs mere og bliv en nøgleperson i museets maritime fremtid!

Område

Nordjylland

Ansøgningsfrist

14.05.2025

MAERSK TRAINING

Crane Instructor in Svendborg

Maersk Training, a global leading learning provider to the maritime, oil & gas and wind industry, is expanding our offerings and growing our business within the maritime and energy industry. Thus we are looking for an ambitious, dynamic and experienced Crane Driver to join our team in Svendborg as Crane Instructor. We are looking for a person with frontline operational experience on vessels or offshore and the potential, ability and skills to pass on experience, knowledge and competence.

Område

Syddanmark

Ansøgningsfrist

Snarest muligt

EMRI A/S

General Manager Innovation / CTO

Are you a visionary technology leader with a passion for maritime innovation? Do you have the expertise to drive both software and hardware development in a fast-paced and ambitious environment?

Område

Hovedstaden

Ansøgningsfrist

Snarest muligt

SEA HEALTH & WELFARE

Arbejdsmiljøkonsulent – vil du sikre det gode arbejdsmiljø i den danske handelsflåde?

Den maritime branche er i udvikling, og her skal det gode arbejdsmiljø følge med. Derfor har vi skabt en helt ny rolle, hvor du er med til at kortlægge og sætte fokus på den psykiske trivsel ude på de forskellige danske handelsskibe.

Område

Hovedstaden

Ansøgningsfrist

04.05.2025

Bliv opdateret med maritimedanmark.dk

Tilmeld dig nyhedsbrevet fra den maritime branche. Vi leverer nyhedsoverblikket og fagligheden, gode jobtilbud og faglige events. Hver dag,

Se flere temaer

Events

Se alle
RelyOn
Kursus
Cyber Security Awareness (E-learning course)

This course provides an overview of cyber security and how to minimise potential threats in the workplace. You will learn about many of the potential threats, good practice to minimise exposure and attacks, and what precautions you should take whilst travelling and using video conferencing technology.

Dato

01.05.2025

Sted

Digital course

RelyOn
Kursus
Company Security Officer - STCW Standards (E-learning course)

The aim of this course is to provide the stipulated level of knowledge required for candidates training as a Company Security Officer (CSO) in accordance with the stated minimum requirements for the Issue of Certificates of Proficiency for Company Security Officers as specified in MSC/Crirc.1154. This course is developed in accordance with the International Maritime Organisation (IMO) Model Course 3.20.

Dato

01.05.2025

Sted

Digital course

RelyOn
Kursus
Cyber Security Awareness (Adaptive) (E-learning course)

This course provides an overview of cyber security and how to minimise potential threats in the workplace. You will learn about many of the potential threats, good practice to minimise exposure and attacks, and what precautions you should take whilst travelling and using video conferencing technology.

Dato

01.05.2025

Sted

Digital course

RelyOn
Kursus
Disciplinary and Grievance (E-learning course)

This course will help you understand the typical process followed within the workplace when it comes to disciplinary and grievance. It will also provide you with some good practice that you, as a manager, can adopt in order to mitigate the need to invoke either of these procedures.

Dato

01.05.2025

Sted

Digital course

RelyOn
Kursus
Display Screen Equipment (E-learning course)

This course contains information for the safe use of display screen equipment in the workplace and at home. It is suitable for everyone who uses this type of equipment and contains an assessment of the workstation. The assessment will give the user a full understanding of the potential hazards involved and how to assess whether or not they are at risk.

Dato

01.05.2025

Sted

Digital course

RelyOn
Kursus
Drug and Alcohol Awareness - OSHA Standards (E-learning course)

The aim of this course is to inform you about the hazards and consequences of drug and alcohol abuse. You will be able to identify different types of addictive substances and the importance of a drug and alcohol policy. You will also be able to describe the purpose of an Employee Assistance Program and how to respond to inappropriate usage.

Dato

01.05.2025

Sted

Digital course