Støtte til seks grønne maritime projekter

Den maritime omstillingspulje uddeler for første gang penge til grønne demonstrationsprojekter. Der er blandt andet givet penge til bygning af skibe i nye og lettere materialer og til udvikling af nye og mere energibesparende trawl til fiskeskibe. Der er ydet støtte til i alt seks projekter.

”De seks projekter er præget af en høj grad af medfinansiering fra erhvervets side. Det er et stærkt partnerskab, der kan bidrage til at realisere regeringens ambition om, at fremtiden for Det Blå Danmark er grøn. Vi giver penge til konkrete projekter, der kan være med til at fremme den grønne omstilling af skibsfarten. Det er godt for miljøet, og det er godt for væksten og beskæftigelsen i Det Blå Danmark”, udtaler erhvervs- og vækstminister Annette Vilhelmsen.

Fælles for de seks projekter er, at de bidrager til en mere grøn og energivenlig skibsfart. Den maritime omstillingspulje er en del af regeringens Vækstplan for Det Blå Danmark. Regeringen og Enhedslisten har afsat i alt 20 millioner kroner til puljen i 2013. Puljen kan give penge til projekter, der demonstrerer nye ressourceeffektive, grønne maritime løsninger.

”Nye internationale klima- og miljøkrav for skibsfarten betyder, at der vil være en stigende international efterspørgsel efter grøn maritim teknologi. Med omstillingspuljen vil vi gerne hjælpe danske virksomheders muligheder for at udvikle nye løsninger, der kan imødekomme den internationale efterspørgsel. Det skaber på sigt forhåbentlig også nogle nye maritime arbejdspladser i land. Det glæder mig, at der har været så stor interesse for den maritime omstillingspulje, som er med til at realisere regeringens ambitiøse klima- og miljøpolitik”, siger Annette Vilhelmsen.

Nedenfor følger en kort beskrivelse af de seks projekter.

a) Nyudviklet energibesparende kegletrawl Projektet handler om udvikling af ny type trawl (fiskenet) uden bindinger, der giver mindre vandmodstand/friktion og dermed er energibesparende.

b) Danmarks Grønne og CO2 neutrale NÆSSUND-færge Projektet omhandler bygning af en 30 m lang kompositfærge med kapacitet til 12 biler og 100 passagerer forsynet med el-drift.

c) Marine Energy Optimization (MEO) – ”værktøj til implementering af SEEMP forbedringer” Projektet omhandler opstilling af beregningsmodeller, der skal klarlægge alle former for energiforbrug på et skib, fx belysning.

d) Udvikling og test af ukonventionel propeller-løsning til retrofit og nybygninger Projektet handler om udvikling og test af en ukonventionel propellerløsning (fremdriftsløsning) til retrofit og nybygningsmarkedet. Løsningen forventes at give et væsentligt reduceret brændstofforbrug på skibe og dermed mindre miljøbelastning.

e) KOMpositoverbygninger til større PASsagerskibe (KOMPAS)

Projektet vil demonstrere, at danske værfter kan tilbyde at ombygge overbygningsstrukturer (den struktur som bygges ovenpå skroget) til passagerskibe ved at erstatte stål med letvægtsmaterialer. Projektet vil videreudvikle og forbedre processen for anvendelse af brandsikringsregler ved anvendelse af komposit i skibe og komme frem til en ’good practice’. Det kan få afgørende betydning for at fremme anvendelsen af komposit på skibe, og dermed udnytte vækstpotentialet.

f) TRI-WIND fartøj – letvægtsskibe til offshore serviceindustrien Projektet vedrører udvikling og demonstration af et servicefartøj med kulfiber komposit skrog og overbygning målrettet havvindmøller. Desuden er projektets formål at demonstrere reduktion af udledning og brændstofforbrug.

Kilde: Erhvervs- og vækstministeriet

Relateret indhold

01.03.2024Maritimedanmark.dk

Aalborg Havn klarer sig flot uden Royal Arctic Lines

01.03.2024Maritimedanmark.dk

Rotterdam-terminal vil komme først med landstrøm til alle skibe

26.02.2024Maritimedanmark.dk

Vestas skal ansætte flere medarbejdere på Lindø

16.02.2024Maritimedanmark.dk

Danske Maritimes topchef valgt til bestyrelsen maritim forskningsplatform

14.02.2024Maritimedanmark.dk

Medstifter afløses på topposten i Seaborg Technologies

07.02.2024Maritimedanmark.dk

Vestas på ret kurs med mio-overskud i 2023

05.02.2024Maritimedanmark.dk

Stor interesse for isbryder inventar

02.02.2024Maritimedanmark.dk

Den maritime industri er vigtig for Forsvaret

Jobmarked

Se alle

MARPRO Search & Selection

Marine Superintendent - Rohde Nielsen

Are you a Master Mariner working ashore – or interested in transitioning to a shore-based career? Do you want to join a dynamic and growing specialized Danish shipowner?

Område

Hovedstaden

Ansøgningsfrist

Snarest muligt

EUC Nord

Underviser til maritim uddannelse

Vil du hjælpe med at uddanne unge og voksne til en af de mest spændende brancher i Danmark – så har vi jobbet til dig lige her!

Område

Nordjylland

Ansøgningsfrist

19.03.2024

MARPRO Search & Selection

Marine Superintendent - Rohde Nielsen

Are you a Master Mariner working ashore – or interested in transitioning to a shore-based career? Do you want to join a dynamic and growing specialized Danish shipowner? On behalf of Rohde Nielsen, MARPRO is looking for a Marine Superintendent to the office in Grenå.

Område

Midtjylland

Ansøgningsfrist

Snarest muligt

Samsø Rederi

Maskinchef til HSC LILLEØRE

Du er enten - Maskinist med sønæringsbevis som Maskinchef, eller Maskinmester med sønæringsbevis af 1’grad

Område

Midtjylland

Ansøgningsfrist

30.03.2024

DFDS

Befaren Skibsassistent

Vi søger løbende medarbejder til vores flåde, som består af passager- og ro-ro fragtskibe, der primært er beskæftiget i Nordeuropæisk fart.

Område

Hovedstaden

Ansøgningsfrist

Snarest muligt

DFDS

Skibselektriker

Ohøj! Vil du være en vigtig del af den kritiske infrastruktur, der ad vandvejen betjener kunder og samfund i og uden for Europa? Er du på udkig efter et udfordrende job til søs, hvor du vil spille en vigtig rolle på et højt specialiseret team? Så søg jobbet som Skibselektriker.

Område

Hovedstaden

Ansøgningsfrist

Snarest muligt

MarineShaft A/S

MarineShaft søger Key Account Manager

MarineShaft er en mellemstor virksomhed med ca. 85 ansatte. Vi er specialiseret i reparation af ror og propellerudstyr. Vi betjener kunder verden over og leverer tekniske hastereparationsløsninger af høj kvalitet til den maritime branche.

Område

Nordjylland

Ansøgningsfrist

Snarest muligt

Rohde Nielsen

Maskinistlærling ved Rohde Nielsen

Er du passioneret omkring maskiner, har du hænderne skruet godt på, og drømmer du om en spændende karriere til søs? Så er det dig, vi leder efter som vores næste maskinistlærling hos Rohde Nielsen!

Område

Hovedstaden

Ansøgningsfrist

Snarest muligt

MAERSK TRAINING

Maritime Instructor (Master Mariner)

Maersk Training, a global leading learning provider to the maritime, oil & gas and wind industry, is expanding our offerings and growing our business within the maritime and energy industry. Thus, we are looking for an ambitious and dynamic Master Mariner or Dual Officer to join our team in Svendborg, as instructor in the maritime department. We are looking for a person with frontline operational experience on vessels and the potential, ability and skills to pass on experience, knowledge and competence.

Område

Syddanmark

Ansøgningsfrist

Snarest muligt

MARPRO Search & Selection

Dry Cargo Operator

On behalf of MUR Shipping, MARPRO is looking for a dry cargo operator to deliver operational support for a market leading shipping company owning, controlling, and chartering a fleet of more than 140 vessels transporting minerals, metals, agricultural products, and construction materials worldwide.

Område

Hovedstaden

Ansøgningsfrist

Snarest muligt

Bliv opdateret med maritimedanmark.dk

Tilmeld dig nyhedsbrevet fra den maritime branche. Vi leverer nyhedsoverblikket og fagligheden, gode jobtilbud og faglige events. Hver dag,

Se flere temaer

Events

Se alle
Marstal Navigationsskole
Kursus
Polar Course - Basic & Advanced

Dette 5-dages kursus henvender sig til alle skibsførere, overstyrmænd og andre officerer, som er en del af vagtholdet på broen i skibe, der sejler i polare og isfyldte områder. Kurset opfylder kravene i IMO’s Polarkode og STCW V/4.

Dato

04.03.2024

Tid

09:00

Sted

Marstal Navigationsskole Ellenet 10, 5960 Marstal

Marstal Navigationsskole
Kursus
Polar Course - Basic

Dette 3-dages kursus henvender sig til alle officerer, som er en del af vagtholdet på broen i skibe, der sejler i polare og isfyldte områder. Kurset opfylder kravene i IMO’s Polarkode og STCW V/4.

Dato

04.03.2024

Tid

09:00

Sted

Marstal Navigationsskole Ellenet 10, 5960 Marstal

Marstal Navigationsskole
Kursus
Polar Course - Advanced

Dette 3-dages kursus henvender sig til alle skibsførere, overstyrmænd og andre officerer, som er en del af vagtholdet på broen i skibe, der sejler i polare og isfyldte områder, og som allerede er i besiddelse af et bevis for grundlæggende tjeneste i skibe omfattet af polarkoden (basic training). Kurset opfylder kravene i IMO’s Polarkode og STCW V/4.

Dato

06.03.2024

Tid

09:00

Sted

Marstal Navigationsskole Ellenet 10, 5960 Marstal

Marstal Navigationsskole
Kursus
Advanced course for olietankskibe

Dette kursus henvender sig til kaptajner, maskinchefer, overstyrmænd, 1. mestre samt officerer med direkte ansvar for lastning, losning, håndtering af lasten, tankrensning samt øvrige lastrelaterede operationer. Dette kursus henvender sig desuden til superintendents og operatører af tankskibe (olie)

Dato

11.03.2024

Tid

09:00

Sted

Marstal Navigationsskole Ellenet 10, 5960 Marstal

Marstal Navigationsskole
Kursus
Transport af farligt gods i tørlastskibe og færger

Dette kursus henvender sig til alle personer som står for lastning, losning, håndtering af farligt gods i emballeret form, kurset henvender sig ligeledes til Operatører, som har med farligt gods i emballeret form at gøre.

Dato

11.03.2024

Tid

09:00

Sted

Marstal Navigationsskole Ellenet 10, 5960 Marstal

Marstal Navigationsskole
Kursus
Brandslukning i elbiler på færger (Kursus og Workshop)

Marstal Navigationsskole og Færgesekretariatet arrangerer i samarbejde en kursusdag med nyeste viden om brand i elbiler, demonstration af udstyr og workshop om indsats mod elbilbrande i færger.

Dato

14.03.2024

Tid

09:00

Sted

Marstal Navigationsskole Ellenet 10, 5960 Marstal