Siemens Wind er afhængig af vikarer
Siemens Wind Power har i længere tid været rigtigt glade for at hyre vikarer. Men i den senere tid er antallet eksploderet, så næsten hver anden arbejder på virksomhedens store jyske fabrikker i Aalborg og Brande nu er løst ansat.
"Jeg forstår simpelthen ikke, hvorfor Siemens er så glade for at hyre vikarer. De har ordrer flere år frem. Og de kan jo ikke bare tage folk ind fra gaden, da det kræver en del oplæring af arbejde på disse fabrikker. De skal alligevel have det samme i løn, som de fastansatte og så skal vikarbureauerne også have et gebyr”, siger formand for Industrigruppen i 3F Aalborg, Benny Vinther Jensen.
I Aalborg er der i øjeblikket omkring 900 fastansatte og 900 vikarer. I Brande er der 800 faste og cirka 400 vikarer. Virksomheden har her planer om at ansætte yderligere 400 vikarer, så man også her ender på en fifty-fifty fordeling.
Opgørelsen stammer fra 3F Aalborg. Siemens vil ikke kommentere på de konkrete tal, men oplyser, at ”størrelsesforholdet ikke er helt forkert”.
Det er dog muligt at producere vindmøller i Danmark uden så stort et forbrug af vikarer. Mens hver anden arbejder hos Siemens er løst ansat, så er det kun hver femte eller 317 ud af 1.482 hos Vestas, der er vikar.
Det oplyser virksomheden til Fagbladet 3F.
Søren Husted er global direktør for vingeproduktionen i Siemens Wind Power. Han medgiver, at der er mange vikarer, især i Aalborg og at brugen af løst ansatte er ved at tage overhånd.
”Det hænger sammen med, at vi har åbnet en ny fabrik. Det har givet nogle arbejdspukler, som vikarer hjælper os med at komme igennem. Det er på sigt vores hensigt at konvertere en del af disse vikarer til fastansatte, så vi igen får den bedste balance mellem de to grupper medarbejdere. Men vi er nødt til at have en del af vores arbejdskraft tilknyttet som vikarer”, siger Søren Husted.
Direktøren peger blandt andet på, at Siemens ikke producerer til lager, og at opstillingen af mølleparker er vejr- og sæsonafhængigt.
Siemens kan ikke oplyse præcis hvornår, der skal skæres ned på antallet af vikarer, men oplyser, at man stiler mod kun at have behov for 25 procent vikarer fremover.
Kilde: 3F