Ocean Cleanup implementerer hidtil største flydespærre til plastik-oprydning

Kampen for at opsamle plastik fra Stillehavets enorme ø af plastikaffald bliver med implementeringen af et system, der er næsten tre gange større end det tidligere endnu mere effektiv. Men der skal meget mere til.

Ocean Cleanups nye system er næsten tre gange større end det foregående, som det fremgår på sammenligningen her og kan indsamle plastikaffald på et areal på størrelse med en fodboldbane hvert femte sekund.. Foto: Ocean Cleanup

Det nye System 3 bliver som de tidligere trukket gennem den enorme ø af plastic af de to Maersk-fartøjer, Maersk Tender og Maersk Trader.

Det nye system består af en flydespærre, der er omkring 2,2 km. lang og rækker fire meter ned under havoverfladen. Det trækkes af de to Maersk-fartøjer i gåtempo og er i stand til at rense et område på størrelse med en fodboldbane hvert femte sekund.

Processen styres af et system, der på baggrund af data og kunstig intelligens dirigerer skibene mod områder med mest plastikforurening.

De opsamlede plastikstykker føres til en kæmpestor sæk i flydespæringen, der når den er fyldt, tømmes ud og sorteres på skibenes dæk.

Du kan se hvordan det foregik med det tidligere System 002 i videoen.  (Artiklen fortsætter under videoen).

Når plastikken er opsamlet bliver den bragt i land og genbrugt.

Ocean Cleanup har bl.a. leveret plastikaffald til Kia, der har brugt den i produktionen af deres elbiler.

Men opgaven er enorm. Øen af flydende plastikaffald dækker et område i  Stillehavet svarende til tre gange Frankrigs størrelse.

Det vil ifølge Ocean Cleanup kræve omkring et helt dusin af den størrelse, som nu er implementeret - og selvfølgelige tage rigtig lang tid.

Og så skal den fortsatte forurening stoppes.

“Plastikforeningen af verdenshavnene er et komplekst og globalt problem med mange kilder, årsager og potentielle løsninger. Vi arbejder på at løse problemet med en dobbelt strategi: at opsnappe plastik i floder rund om i verden for at stoppe tilførelsen af endnu mere plastik til oceanerne samtidig med, at vi tackler de største ophobninger af plastik i havne. Og vi starter med den største - men vi er allerede gået i gang med at se på, hvordan vores systemer kan tackle de andre affalds øer, der driver rundt på  havene i andre dele af verden,” skriver Ocean Cleanup på sin hjemmeside.

-emte

Den enorme "opsamlingssæk" til Ocean Cleanup´s nye System 3 bliver i inspiceret på dækket af Maersk Tender.. Foto: Ocean Cleanup

Artikler

02.10.2023|Maritimedanmark.dk

Fiskeribranchen samles i Aalborg

02.10.2023|Maritimedanmark.dk

Flere skibe har sænket farten

02.10.2023|Maritimedanmark.dk

Hirtshals Havn udvider direktionen

02.10.2023|Maritimedanmark.dk

Danske Maritime: Der er vækstpotentiale for grøn ophugning i Danmark

02.10.2023|Maritimedanmark.dk

Esbjerg-virksomhed er grøn foregangsvirksomhed indenfor skibsophugning

02.10.2023|Maritimedanmark.dk

“Nu kigger også større rederier efter brugt udstyr”

Copyright 2023