Nordsøen bliver skrotplads for udtjente boreplatforme

Gammel infrastruktur får lov at stå på trods af aftale.

Tyra-feltet blev afmonteret og genbrugt på M.A.R.S. i Frederikshavn, men sådan går det langtfra på alle felterne i Nordsøen.. Foto: M.A.R.S.

Udtjente boreplatforme og rørledninger, der forlængst er taget ud af drift, bliver efterladt i Nordsøen i stort tal. Det viser en undersøgelse, som norske NRK har foretaget i samarbejde med internationale journalister. 

Kortlægningen omfatter både norske, britiske og danske territorier Nordsøen, hvor der ifølge i dag findes 615 boreplatforme, 43.000 kilometer rørledning og 27.000 brønde. Ti procent af platformene er ikke i brug, mens det gælder for 20 procent af rørledningen og 70 procent af brøndene. 

Den internationale aftale OSPAR forbyder at efterlade olieplatforme og anden infrastruktur på havet efter endt produktion.  

Ifølge aftalen skal alt udstyr fragtes i land, alle brønde skal forsegles med beton og rørledninger renses eller graves ned. 

Men olieselskaberne kan søge om dispensation, og det har flere fået, viser undersøgelsen. 

Dispensationerne er blandt andet givet med henvisning til, at det ville være for farligt at fjerne en gammel installation fuldstændigt. 

I Norge har udtjent infrastruktur på Frigg-feltet således fået lov at stå. Ud over at være et for farligt arbejde, blev det vurderet, at en total fjernelse ville koste 2,5 mia. norske kroner (2002-priser), skriver NRK. 

På Ekofisk-feltet har en enorm betontank, der blevet taget ud af drift i 1998, fået lov at stå. Nu er kun toppen synlig over vandskorpen. 

-LE

Artikler

09.06.2023|Maritimedanmark.dk

Verdens første selvsejlende, elektriske færge er sat i drift

09.06.2023|Maritimedanmark.dk

Maersk vil teste biobrændstof til tog

09.06.2023|Maritimedanmark.dk

DSV køber el-lastbiler finansieret af intern CO2-afgift

09.06.2023|Maritimedanmark.dk

Danske Rederier: Global klimaafgift bør gå til u-lande

09.06.2023|Maritimedanmark.dk

Terntank og Kongsberg hædret på Nor-Shipping med Next Generation Ship Award

08.06.2023|Maritimedanmark.dk

Hurtigruten afslører koncept for batteri- og vinddrevet krydstogtskib

Copyright 2023