Naboer er utilfredse med Søby Værft
I de seneste otte år har Søby Værft fået fem indskærpelser for overtrædelse af miljøgodkendelsen. Alene i år har værftet fået to. Problemet er, at støv fra sandblæsning og maling kan risikere at blæse ind over byen, når vinden er i en nordlig retning. Naboerne til værftet har flere gange følt sig generet af støv fra værftet, men mange af kritikerne tør ikke stå offentligt frem.
”Det er jo et lille samfund”, lyder det fra flere kilder, der fortæller, at lægger man navn til kritik af øens største arbejdsplads, får man det svært.
”Så kan man slet ikke bo i Søby”, siger en kilde til Fyens Stiftstidende.
Men i juli måned i år blev der alligevel indgivet en officiel klage over værftet i forbindelse med, at der blev sprøjtemalet på værftet, og malingen lagde sig på biler og i vinduer over hele byen.
Værftets direktør Roar Falkenberg forklarer uheldet med et pludseligt skift i vindretningen. Værftet må male eller sandblæse hele tiden, men når vinden kommer fra nordlige retninger, skal der træffes yderligere foranstaltninger, så arbejdet ikke genererer naboerne.
”Vi har sat en vindmåler op, som giver en akustisk alarm samt en SMS-alarm, når vinden går over i en ugunstig retning. I forbindelse med uheldet i juli havde vi fortalt den pågældende maler, at han skulle vente med at male, for det havde vi nemlig tid til, alligevel valgte han at fortsætte med at male. Da det ikke var første gang, at det skete, måtte vi bortvise ham”, forklarer Roar Falkenberg.
Roar Falkenberg fortæller, at værftet blandt andet har mulighed for at afdække med perforerede net samt bruge vandtåge, når vinden er ugunstig.
”Vi tager det selvfølgelig meget alvorligt”, siger Roar Falkenberg og understreger, at værftet har skredet til handling hver eneste gang, der har været en klage.
Det kommer da heller ikke på tale, at Svendborg Kommune, der har tilsynet med værftet, vil skride til en politianmeldelse af virksomheden, fortæller kommunen til Fyens Stiftstidende.
”Hvis virksomheden erkender, at der er begået en fejl, og den ligesom Søby Værft forsøger at gøre noget ved det, så melder vi den selvfølgelig ikke til politiet”, siger Trine Thorup, akademiingeniør i Svendborg Kommune.
Søby Værft har i øvrigt i hvert eneste tilfælde betalt for oprensning hos naboerne.
Søby Værft, der har cirka 220 ansatte, klarer sig på trods af hård konkurrence fra både danske og udenlandske værfter godt. Det lykkedes for værftet at vende underskuddet på 5,3 millioner kroner i 2012 til et mindre overskud på 1,6 millioner kroner før skat i 2013.
Kilde: Fyens Stiftstidende/Redaktionen