SBTi’s accept af klimakreditter er tegn på ny klimaøkonomi

SBTi’s beslutning om at godkende offsets til udligning af Scope 3-emissioner har ført til højlydt kritik, men også lige så klar opbakning. Under overfladen ligger spørgsmålet om, hvordan CO2 kan blive en handelsvare.

Foto: 123rf.com

I en meddelelse d. 9. april sagde SBTi, at de havde gennemført en seks måneder lang undersøgelse af brug af klimakreditter og havde konkluderet, at disse kunne være et nyttigt værktøj i arbejdet med Scope 3-udledninger.

SBTi understregede, at for at disse ville kunne godkendes, skulle kreditterne være baseret på videnskabeligt dokumenterede politikker, standarder og procedurer. SBTi vil nu arbejde på at definere specifikke regler og retningslinjer for sådanne kreditter – med fuld respekt for det etablerede mitigeringshierarki, hvor offsets er sidste løsning efter man har elimineret og reduceret udledninger fra sine aktiviteter.    

Dette arbejde skal bl.a. baseres på resultaterne af arbejde udført af organisationen Integrity Council for Voluntary Carbon Markets (ICVCM), som i 2023 lancerede deres seneste guide til at vurdere projekter, der tilbyder klimakreditter. 

Beslutningen skal ses i kontekst af indsatsen for at etablere frivillige markeder for handel med CO2. Et marked som ifølge McKinsey var to milliarder USD værd i 2021, men forventes at vokse til over 50 milliarder på vej mod 2030. 

Støtte fra virksomheder og markedsskabere

Fortalere for SBTi’s beslutning siger, at det kan være løsningen på det problem, at mange virksomheder har svært ved at få deres planer til at gå op med de globale klimamålsætninger, bl.a. fordi de statslige tiltag er for svage, de teknologiske løsninger for umodne og de høje omkostninger forbundet med klimaindsatsen. 

De siger, at hvis virksomhederne får mulighed for at bruge klimkreditter ville det øge markeder og investorers støtte til mere ambitiøse planer og dermed reducere kapitalomkostninger og kanalisere flere penge hen i klimavenlige projekter. 

SBTi's meddelelse blev således hilst velkommen af We Mean Business Coalition, som arbejder med virksomheders klimaindsats, som sagde, at beslutningen ville give virksomhederne mulighed for øge innovation og investeringer i at reducere deres værdikædeemissioner og også kanalisere tiltrængt klimafinansiering til det globale syd. 

International Emissions Trading Association (IETA), en non-profit, der støtter udviklingen af markeder for handel med CO2, sagde, at SBTi's beslutning gav virksomheder en "praktisk" måde at engagere sig i klimaindsatsen. De peger også på, at markedsbaserede metoder til at handle med CO2 hele tiden "udvikler sig og tilpasser sig skiftende dynamikker, hvilket afspejler en positiv udvikling som reaktion på klimaets krav om at gøre mere, hurtigere."

Uro i egne rækker

Miljøgrupper var mindre imponerede. Greenpeace kaldte SBTi's beslutning et "chokerende tilbageskridt", der underminerede organisationens troværdighed. Carbon Market Watch, en non-profit, sagde,  at SBTi ser ud til at have "bukket under for pres" fra virksomhedsinteresser for at give virksomheder mulighed for at opfylde Scope 3-mål med klimakreditter.

Mest opsigtsvækkende er dog reaktionen fra SBTi’s egne rækker. 

Medarbejdere har i et brev til SBTi’s bestyrelse og CEO opfordret CEO’en og bestyrelsesmedlemmer, der havde støttet den nye politik for klimakreditter, til at trække sig fra deres poster. 

"Som medarbejderer der repræsenterer SBTi dagligt, kræver vi øjeblikkelig handling for at mitigere den alvorlige omdømmeskade bestyrelsens handlinger har medført,” skrev de i brevet, som var underskrevet af medarbejdere fra en række afdelinger og afdelingschefer. 

Også medlemmer af SBTi’s ” technical advisory group” har udtrykt bestyrtelse, fordi de ikke har været inddraget i beslutningen overhovedet. 

"Ingen af os er blevet informeret. Det kom ud af det blå," sagde Stephan Singer, fra Climate Action Network, som sagde til Yahoo Finance at han havde trukket sig fra gruppen pga. beslutningen, mens et andet medlem udtalte at ”dette er ikke en videnskabeligt baseret beslutning”. 

Relateret indhold

28.05.2024Maritimedanmark.dk

Planklagenævn bremser havneudvidelse

28.05.2024Maritimedanmark.dk

Cadeler fik underskud i 1. kvartal

21.05.2024Maritimedanmark.dk

Store udfordringer venter, hvis nye krigsskibe skal bygges i Danmark

21.05.2024Maritimedanmark.dk

Rapport åbner for danskbyggede krigsskibe for milliarder

15.05.2024Maritimedanmark.dk

Desmi overskud på 156,1 millioner kroner

14.05.2024Maritimedanmark.dk

Hoyer Group mere end firedobler overskuddet

07.05.2024Maritimedanmark.dk

Hempel vil frasælge to virksomheder til tysk investeringsselskab

04.05.2024Maritimedanmark.dk

Robotter skal sætte gang i dansk skibsproduktion

Jobmarked

Se alle

MARPRO Search & Selection

Marine Operator

Join Unifeeder as a Marine Operator and embark on an exciting career in the dynamic world of shipping! If you're an experienced navigator or have a background in operational shipping, this opportunity in Aarhus is perfect for you.

Område

Midtjylland

Ansøgningsfrist

Snarest muligt

Fjord1

Vil du arbeide saman med oss på sjøen?

Fjord1 søker no etter dyktige vikarar til eit breitt spekter av sommarjobbar og vikariat innan navigasjon, matros, maskin og catering. Vårt behov er omfattande og strekker seg geografisk langs heile norskekysten.

Område

Norge

Ansøgningsfrist

Snarest muligt

ROYAL ARCTIC LINE

Spændende og udfordrende job på Grønlands mest unikke arbejdsplads til søs – Kok søges til passagerskibet Sarfaq Ittuk.

Højsæsonen er så småt skudt i gang og vi søger derfor en engageret kok, der sammen med skibet Køkkenchef og ungkok kan være med til, at give gæsterne en uforglemmelig oplevelse ombord på Sarfaq Ittuk.

Område

Grønland

Ansøgningsfrist

Snarest muligt

Fjord Line Danmark

Kok

Da sommersæsonen nærmer sig skal Fjord Line bruge ekstra besætning til vores hold af Superhelte. Derfor søger vi dygtige kokke, som ønsker at prøve kræfter med livet til søs, samt opleve en helt ny type af frihed.

Område

Nordjylland

Ansøgningsfrist

Snarest muligt

Fjord Line Danmark

Juniormester

Fjord Line søger lige nu en juniormester, der er klar til at opnå sin sejltid.

Område

Nordjylland

Ansøgningsfrist

31.05.2024

Søfartens Ledere

Dygtig og erfaren faglig sekretær/faglig konsulent til Søfartens Ledere

Er du en stærk forhandler med en passion for ansættelsesretlige problemstillinger samt rådgivning til medlemmer? Hvis ja, så søg stillingen her og vær med til at gøre en forskel for lederne i det maritime Danmark.

Område

Hovedstaden

Ansøgningsfrist

09.06.2024

RelyOn Nutec

Timeansatte instruktører

Har du en uddannelse inden for det maritime, offshore eller brand & redning? Er du en udadvendt profil med flair for at formidle din viden, og vil du være en del af en organisation, hvor alle tager ansvar for at give vore kursister den bedst mulige læring og oplevelse?

Område

Midtjylland

Ansøgningsfrist

Snarest muligt

Søfartsstyrelsen

Skibsinspektør til Søfartsstyrelsen

Vil du være en del af Søfartsstyrelsens arbejde med at påvirke fremtidens rammer for skibsfartens grønne omstilling og teknologiske udvikling?

Område

Sjælland

Ansøgningsfrist

28.05.2024

Færgesekretariatet

Sekretariatschef

Færgesekretariatet søger en ny sekretariatschef.

Område

Syddanmark

Ansøgningsfrist

02.06.2024

Søfartsstyrelsen

Søfartsstyrelsen søger en projektleder

Søfartsstyrelsen søger en projektleder til Regulatory Future Lab (Future Lab)

Område

Sjælland

Ansøgningsfrist

29.05.2024

Bliv opdateret med maritimedanmark.dk

Tilmeld dig nyhedsbrevet fra den maritime branche. Vi leverer nyhedsoverblikket og fagligheden, gode jobtilbud og faglige events. Hver dag,

Se flere temaer

Events

Se alle
RelyOn Nutec
Kursus
STCW - Advanced Fire Fighting (afholdes løbende)

At the end of the course the participant shall be able to use the principles for on-site management of available resources of personnel and material and shall be able to plan and exercise fire drills onboard a vessel.

Dato

30.05.2024

Tid

08:30

Sted

Uglviggårdsvej 3, Esbjerg Ø, 6705, Denmark

Marstal Navigationsskole
Kursus
GMDSS (GOC)

Kurset henvender sig til alle, som skal betjene GMDSS radioudstyr på skibe eller andet, godkendt til A2, A3 eller A4 (MF/HF m.m.)

Dato

06.06.2024

Tid

09:00

Sted

Marstal Navigationsskole Ellenet 10, 5960 Marstal

Marstal Navigationsskole
Kursus
Genopfriskning af Søsikkerhedskursus - Basic Safety Training – STCW-A-AI/1-1

Hvis det er ved at være 5 år siden, du fik dit kursus i Søsikkerhed, så kan du nu få det genopfrisket.

Dato

22.08.2024

Tid

09:00

Sted

Marstal Navigationsskole Ellenet 10, 5960 Marstal

RelyOn Nutec
Kursus
STCW -Proficiency in Survival Craft and Rescue Boats other than Fast Rescue Boats (afholdes løbende)

After completion of the course, the delegate must meet the qualification requirements in accordance with the STCW Code Table A-VI/2-1 Target Group: Persons to be included as the ships operating crew who must operate liferafts, lifeboats and man-over-board boats. Course Contents: Operation and construction of: - Liferafts - Lifeboats - Man-over-board boats - Life saving appliances Life-saving first aid, haemorrhage, shock and hypothermia.

Dato

16.09.2024

Tid

20:30

Sted

Uglviggårdsvej 3, Esbjerg Ø, 6705, Denmark

RelyOn Nutec
Kursus
STCW - Proficiency in Fast Rescue Boats (afholdes løbende)

To give the deligate the knowledge and skills needed to safely crew an FRB. The course is acording to STCW-95, table A-VI/2-2.

Dato

16.09.2024

Tid

20:30

Sted

Uglviggårdsvej 3, Esbjerg Ø, 6705, Denmark

RelyOn Nutec
Kursus
STCW - Advance Fire Fighting Refresh (afholdes løbende)

To refresh previous gained knowledge obtained in STCW advanced fire fighting certficate. Course Contents: - Special fire conditions - Management functions and principles - Extinguishing techniques - Emergency Contingency

Dato

16.09.2024

Tid

20:30

Sted

Uglviggårdsvej 3, Esbjerg Ø, 6705, Denmark