Leverandør fundet: København kan tilbyde landstrøm i 2025

Det bliver den danske virksomhed PowerCon, der skal levere landstrømsanlæg til Københavns havn, som krydstogtskibe ved Langelinie og Oceankaj fra 2025 skal kunne tilslutte sig, skriver By & Havn i en pressemeddelelse.

Foto: Dennis Rosenfeldt, Wikimedia Commons

Der er udsigt til renere luft over København, når krydstogtskibe med mulighed for tilslutning til landstrøm ikke længere skal have dieselgeneratorer kørende ved kaj.

Landstrømsanlægget vil blive tilsluttet i etaper. Første etape og hele anlægget er planlagt til at stå færdig i slutningen af 2024. I foråret 2025 vil der kunne leveres strøm til to tilslutningspunkter i havnen samtidig. Og i 2028 vil der kunne leveres strøm til hele anlægget.

“Det her er en god nyhed for København. Vi har nu fundet en leverandør af Københavns kommende landstrømsanlæg. Det er et meget ambitiøst projekt og når anlægget står færdigt, vil København have et af verdens bedste landstrømsanlæg til krydstogtskibe,” siger udviklingsdirektør, Ingvar Sejr Hansen, By & Havn.

To selskaber har deltaget i udbuddet, hvor den danske selskab PowerCon har afgivet det mest fordelagtige tilbud. Det sker på baggrund af en kravspecifikation, som er udarbejdet sammen med CMP.

“Som dansk virksomhed er vi meget stolte over at blive valgt som leverandør til det nye landstrømsanlæg i København. I PowerCon bygger vi allerede landstrømsanlæg flere steder i verden, men der er ingen tvivl om at dette projekt er særligt. Det er en milepæl, både for os, krydstogtindustrien og den grønne omstilling,” siger salgschef Jacob Bjarkam, Powercon.

Der er dog en risiko for, at projektet kan blive forsinket. Det skyldes, at ABB, der også havde budt på opgaven, har sendt tildelen til klagenævnet for udbud. Det betyder, at den endelig kontraktunderskrivelse er udsat mindst en måned, men By & Havn vil sammen med Powercon forsøge at indhente forsinkelsen undervejs, fremgår det af pressemeddelelsen.

-emte

Fakta:

  • I 2025 kan der tilsluttes via to ud af fem tilslutningspunkter ved Langelinje og Oceankaj. Oslofærgen som ligger i Søndre Frihavn er allerede tilsluttet landstrøm, etableret af CMP i 2021.
  • Udbuddet opdeles i flere dele, således at der nu er gennemført et udbud, som alene omfatter converter, CMS (krankøretøjer på kaj) samt øvrige teknik og el-komponenter. Derudover samles alle arbejder vedr. kabelføring i et særskilt udbud, dvs. kabling relateret til den overordnede nettilslutning, samt kabling på kajarealer.
  • Tilslutningen til elnettet sker fra nye hovedstationer i Ydre Nordhavn. Først fra en midlertidig hovedstation (Nexel) og fra 2028 til den permanente hovedstation (Energinet) hvorefter anlæggets fulde kapacitet kan udnyttes.
  • Landstrømsanlægget medfinansieres af EU’s TEN-T-program.

Kilde: By & Havn

Relateret indhold

18.07.2024Maritimedanmark.dk

ADP får 50 mio. kr. til havneudvidelse

17.07.2024Maritimedanmark.dk

Rederne lægger større vægt på biodiversitet

21.06.2024Maritimedanmark.dk

APM Terminals klar til at investere 2 mia. kr i Aarhus

20.06.2024Maritimedanmark.dk

Danske Havne beklager Aarhus-beslutning: Et tab for Danmark

19.06.2024Maritimedanmark.dk

Havnedirektør: Trist dag for dansk erhvervsliv

19.06.2024Maritimedanmark.dk

DI: Pause af havneudvidelse skader dansk konkurrenceevne

19.06.2024Maritimedanmark.dk

Forligspartier sætter udvidelsen af Aarhus Havn på pause

18.06.2024Maritimedanmark.dk

Esbjerg havn optaget i international havneorganisation

Jobmarked

Se alle

MARPRO Search & Selection

Area Sales Manager - Retrofit market

Are you a professional relationship builder with solid experience in technical sales in the maritime industry? Do you aspire to work in an environment that make vessels a greener and safer place to work?

Område

Nordjylland

Ansøgningsfrist

Snarest muligt

Søfartsstyrelsen

Kontorchef til Sikre Farvande

Trives du i et fagligt stærkt miljø med mange udfordringer? Og har du mod på at lede en effektiv driftsorganisation? Så er du måske vores nye kontorchef for Sikre Farvande.

Område

Sjælland

Ansøgningsfrist

04.08.2024

DanPilot

DanPilot søger en datatekniker-elev med speciale i programmering

Har du lyst til at få din uddannelse hos DanPilot, hvor vi er i gang med en digitaliseringsrejse?

Område

Syddanmark

Ansøgningsfrist

06.08.2024

DanPilot

Disponenter til Danmarks største lodsfirma søges

Har du erfaring indenfor spedition eller kendskab til mandskabs- eller materialedisponering – og trives du i en travl såvel som omskiftelig hverdag, hvor boldene bliver kastet højt i vejret og skal gribes igen? Så er du måske DanPilot’s nye disponent.

Område

Syddanmark

Ansøgningsfrist

30.08.2024

ROYAL ARCTIC LINE

Juniormester og Skibsassistenter

Drømmer du om at opleve Grønland og få erfaring med sejlads i arktisk farvand, så søger Royal Arctic Line netop nu enkelte , Juniormester, og Skibsassistenter.

Område

Grønland

Ansøgningsfrist

24.07.2024

Grenaa-Anholt Færgefart

Grenaa-Anholt Færgefart søger én Befaren Skibsassistent til fast stilling med ansættelses snarest muligt

Du vil komme til at indgå i vores faste team af medarbejdere på M/F Anholt, som dagligt betjener færgens kunder samt fragter gods til og fra øen i Kattegat.

Område

Midtjylland

Ansøgningsfrist

Snarest muligt

Sail Event Aarhus

Skipper til M/S Helene

Sail Event Aarhus ApS søger en skipper til sejladser med turbåden M/S Helene.

Område

Midtjylland

Ansøgningsfrist

Snarest muligt

Skoleskibet Danmark

Kaptajn på Skoleskibet DANMARK

Et helt unikt og spændende job Skoleskibet DANMARK er et smukt sejlskib fra 1933 og en moderne maritim uddannelsesinstitution. Skoleskibet har også en repræsentativ rolle som en sejlende ambassade, for Det Blå Danmark. Skoleskibet DANMARK har to kaptajner, hvoraf denne ene nu har valgt at gå i land, hvorfor denne spændende og helt specielle stilling er ledig til besættelse i efteråret 2024.

Område

Hele Danmark

Ansøgningsfrist

11.08.2024

Saga Shipping A/S

Saga Shipping – søger personale til vores fartøjer

Er Skagen noget for dig…. Tag udfordringen op…

Område

Nordjylland

Ansøgningsfrist

Snarest muligt

Saga Shipping A/S

Shipping Medarbejder til Skagen

Saga Shipping er en del af Wrist Ship Supply, en af verdens største skibshandler, indenfor den globale shipping industri. Vi tilbyder en bred vifte af service ydelser til den globale shippingindustri – ikke 2 dage er ens !.

Område

Nordjylland

Ansøgningsfrist

Snarest muligt

Bliv opdateret med maritimedanmark.dk

Tilmeld dig nyhedsbrevet fra den maritime branche. Vi leverer nyhedsoverblikket og fagligheden, gode jobtilbud og faglige events. Hver dag,

Se flere temaer

Events

Se alle
RelyOn Nutec
Kursus
STCW - Advanced Fire Fighting (afholdes løbende)

At the end of the course the participant shall be able to use the principles for on-site management of available resources of personnel and material and shall be able to plan and exercise fire drills onboard a vessel.

Dato

30.05.2024

Tid

08:30

Sted

Uglviggårdsvej 3, Esbjerg Ø, 6705, Denmark

Marstal Navigationsskole
Kursus
Genopfriskning af Søsikkerhedskursus - Basic Safety Training – STCW-A-AI/1-1

Hvis det er ved at være 5 år siden, du fik dit kursus i Søsikkerhed, så kan du nu få det genopfrisket.

Dato

22.08.2024

Tid

09:00

Sted

Marstal Navigationsskole Ellenet 10, 5960 Marstal

RelyOn Nutec
Kursus
STCW - Combined Boat Training Basic (afholdes løbende)

To give the delegates knowledge and skills needed to safely crew survival vessels. After completion of the course, the delegate will meet the qualification requirements in accordance with the STCW Code Table A-VI/2-1 and Table A-VI/2-2

Dato

16.09.2024

Tid

20:30

Sted

Uglviggårdsvej 3, Esbjerg Ø, 6705, Denmark

RelyOn Nutec
Kursus
STCW - Advance Fire Fighting Refresh (afholdes løbende)

To refresh previous gained knowledge obtained in STCW advanced fire fighting certficate. Course Contents: - Special fire conditions - Management functions and principles - Extinguishing techniques - Emergency Contingency

Dato

16.09.2024

Tid

20:30

Sted

Uglviggårdsvej 3, Esbjerg Ø, 6705, Denmark

RelyOn Nutec
Kursus
STCW - Proficiency in Fast Rescue Boats (afholdes løbende)

To give the deligate the knowledge and skills needed to safely crew an FRB. The course is acording to STCW-95, table A-VI/2-2.

Dato

16.09.2024

Tid

20:30

Sted

Uglviggårdsvej 3, Esbjerg Ø, 6705, Denmark

RelyOn Nutec
Kursus
STCW - Fire Prevention and Fire Fighting Refresh (afholdes løbende)

To refresh previous gained knowledge obtained in STCW VI/1-2 basic safety training Course Contents: Limitation of fire hazards, Maintenance of emergency contingency, Behavior in situations involving fire, Extinguishing fire.

Dato

16.09.2024

Tid

20:30

Sted

Uglviggårdsvej 3, Esbjerg Ø, 6705, Denmark