Hemmeligholdt rapport påpeger fejl

En hidtil hemmeligholdt rapport fra det norske forsvar peger på flere fejl foretaget på tankskibet Sola TS, der kolliderede med fregatten Helge Ingstad. Ifølge den 42-sider lange rapport var Havarikommissionens rapport mangelfuld og den bliver nu brugt af den tiltalte vagtchefs forsvar.

Arkivfoto..

Der er blot rejst tiltale mod en enkelt - nemlig vagtchefen på fregatten Helge Ingstad - efter kollissionen i november 2018, der totalskadede den milliard-dyre fregat. Men nu vil forsvarerne for vagtchefen inddrage en hidtil hemmeligholdt rapport fra det norske forsvar i sagen.

Ifølge rapporten peger det norske Sjøforsvaret på en række fejl, de mener skete på tankskibet Sola TS op til kollissionen:

- Skibets radar blev ikke brugt korrekt - hverken før eller efter skibets afgang fra Stureterminalen - og brugen var ikke i overensstemmelse med søfartsreglerne.

- Der blev ikke holdt udkig som foreskrevet i søfartsreglerne eller i skibets egne retningslinjer.

- Ansvarsfordelingen på broen var dårlig, hvilket gav en dårlig forståelse af situationen

- Kommunikationen med andre var dårlig. Således gav broen ikke overfor Fedje VTS (trafikcentral) ikke udtryk for, at en kritisk situation var under opsejling. Og overfor fregatten gav skibet sig ikke entydigt til kende og burde have indset, at fregatten ikke kunne vide, at de kommunikerede med et tankskib.

Og ifølge den tiltaltes forsvarer er rapporten helt central for retssagen. Han mener, at rapporten viser, at den tiltaltes bidrag til ulykken er lille.

Rapporten viser bl.a., at Sola TS ikke ser på et stort udsnit af radarbilledet, inden skibet forlader Stureterminalen. Det betyder ifølge rapporten, at tankskibet ikke orienterer sig godt nok om trafikken i området, inden det går fra kaj.

Heller ikke da skibet sejler ud fra terminalen bruger det radaren til at orientere sig om trafikken sydover i Hjeltefjorden. I stedet fokuserer radaren på tre skibe, der er på vej nordover, samme vej som Sola TS skal.

Elleve minutter før ulykken er fregatten synlig på tankskibets radar. Men det tager alligevel syv minutter inden Sola TS opdager Helge Ingstad ved at losen ser lanternerne på fregatten med egne øjne.

Det er nogle af årsagerne til, at Sjøforsvaret mener, at tankskibets brug af radaren var mangelfuld.

Statsadvokaten kalder rapporten, der er skrevet af en orlogskaptajn fra Sjøforsvarets navigationskompetencecenter, for “et partsindlæg” og vil ikke kommentere den i sin helhed, før den bliver et tema i retssagen.

Heller ikke Havarikommissionen ønsker at kommentere rapporten. “Vi afleverede vores rapporter i 2019 og 2021 og har ingen kommentarer udover det,” siger afdelingsdirektør i Statens havarikommisison, Dag Liseth til NRK.

Men advokat Christian Lundin, der forsvarer den tiltalte vagtchef kalder rapporten meget vigtig for retssagen.

“Rapporten er vigtig, fordi den viser, at tiltales bidrag til at ulykken indtraf er lille, og vagtchefen ikke kan bebrejdes,” siger han.

Han peger på, at rapporten hævder, at tankskibet ikke orienterede sig om den øvrige trafik, ikke var tydelig i sin kommunikation og ikke forstod, at de holdt en kurs, som var direkte på kollissionskurs med fregatten.

“Sola TS bidrager til, at ulykken indtraf. Der er mange ting, de kan kritiseres for,” siger Christian Lundin.

Kilde: NRK

Artikler

28.05.2023| Maritimedanmark.dk

Industri

De leverer løsninger til bæredygtig skibsdrift med succes

Green Instruments, der udvikler løsninger til måling af miljøbelastningen fra containerskibe, tankskibe, krydstogtskibe m.m. oplevede en markant vækst i 2022.

27.05.2023| Maritimedanmark.dk

Havne

Kriseramt havn fik mio-underskud i 2022

Det sidste år som selvstyrehavn gav et underskud på 13,7 mio. kr. i Hanstholm Havn, men i år er der udsigt til driftsoverskud.

27.05.2023| Maritimedanmark.dk

Shipping

NGO´er advarer mod russisk arktis-sejlads

Rusland har meldt ud, at man forventer at påbegynde sejladser af den Nordlige Sørute mellem Asien og Europa fra 2024, og det bekymrer Clean Arctic Alliance, der frygter for en acceleration af afsmeltningen af Arktis.

26.05.2023| Maritimedanmark.dk

Shipping

MSC har købt ind til CO2 fri sejlads under jomfrurejse fra København

Når MSC Euribia drager ud på sin jomfrurejse vil der være fyldt 400 tons bio-LNG på tankene for at vise, at det er muligt at sejle selv de største krydstogtskibe uden at udlede drivhusgasser.

26.05.2023|Poul Breil-Hansen, Redaktør SCM.dk, Maritimedanmark.dk

Havne

Styrk cybersikkerheden: Danske havne- og logistikvirksomheder skal forbedre deres digitale forsvar

En ny rapport understreger, at cyberkriminalitet udgør den største trussel mod danske havne- og logistikvirksomheder. Risiciene forstærkes, når virksomhederne implementerer nye 4.0-teknologier som kunstig intelligens og big data. Der er derfor et presserende behov for øget fokus på it-sikkerhed og robusthed allerede i de tidlige stadier af digitaliseringsprocessen. En ekspert præsenterer her tre anbefalinger til at imødegå udfordringerne.

26.05.2023| Maritimedanmark.dk

Frivagten

Bilskibe for dyre: Renault propper tre i en

Det er blevet for dyrt at transportere nye biler på de ellers dertil indrettede bilskibe, mener Renault.

Copyright 2023