Havila Kystruten tager levering af sidste to nybygninger
Efter at have været tilbageholdt på grund af sanktionerne mod Rusland, har Havila Kystruten langt om længe fået leveret de sidste to af fire nye krydstogtskibe.
Tirsdag kunne det norske krydstogtselskab Havila Kystruten endelig hejse det norske flag og rederiflaget på skibene Havila Polaris og Havila Pollux på Tersan-værftet i Tyrkiet.. Foto: Havila Kystruten
Sanktionerne mod Rusland som følge af angrebet på Ukraine skabte i fjor store problemer for norske Havila Kystruten, der havde finansieret de fire skibe gennem det russiske leasingselskab GTLK, der stod som formelle ejere af skibene.
Det lykkedes i midlertid at stable en refinansiering på benene og nu har Havila Kystruten taget levering af de sidste to færger, Havila Polaris og Havila Pollux, fra Tersan-værftet i Tyrkiet, oplyser rederiet.
“Nu er vi i mål med en proces, som har krævet både tid, ressourcer og tålmodighed. Ikke mindst har det krævet meget tålmodighed af vores kunder, kystsamfundene, det norske transportministerium, vores samarbejdspartnere og alle ansatte,” siger administrerende direktør for Havila Kystruten, Bent Martini.
“Vi har oplevet en del udfordringer undervejs, men har aldrig mistet håbet om at finde en løsning. At vi nu endelig er i besiddelse af vores egne flotte og topmoderne kystruteskibe - med store kahytter og høj grad af komfort for alle ombord - er en mærkedag for rederiet,” tilføjer han.
Havila Polaris skal i rute fra Bergen den 17. august og forlader Tersan-værftet som det første af de to kystruteskibe. Ikke længe efter er det planen, at Havila Pollux følger samme vej, inden skibet skal i rute fra Bergen den 23. august.
Foto: Havila Kystruten
“Vores mandskab flytter snart ombord, og nu skal vi have toldgodkendt det nødvendige udstyr inden det sidste tjek. Straks derefter sætter Havila Polaris kurs mod Bergen. Afhængig af forholdene tager det 10-12 dage at sejle skibene hjem til Norge. Det betyder, at der er nogle hektiske dage i vente for at klargøre skibene og lave de sidste finpudsninger, før vi kan byde de første gæster velkommen ombord på jomfruturene med Havila Pollux og Havila Polaris,” siger Bent Martini.
Oprindelig var de fire skibe formelt ejet af det russiske leasingselskab GTLK, men da selskabet blev ramt af sanktioner betød det, at skibene ikke måtte indregistreres til drift i Norge.
“Vi har afsøgt mulighederne hos forskellige myndigheder og styrelser for at finde en lovlig løsning på de udfordringer, vi stod over for den 24. februar sidste år. Der er brugt betydelige ressourcer på juridisk bistand, og med den rette løsning på hånden kan vi nu sige, at vi har gennemført og lykkedes med en proces, der er helt unik på globalt plan. Vi er ikke bekendt med, at andre har fundet en lignende løsning, så det har været banebrydende hele vejen,” siger Bent Martini.
Løsningen betyder, at de fire skibe, der er værdisat til 150 mio. euro pr. styk, er finansieret ved at hente 305 millioner euro hos investeringsselskabet HPS Investment Partners LLC, mens rederiets største ejere og investorer har bidraget med 65 mio. euro i ny egenkapital. Havila Holding AS har bidraget med et lån på 20 mio. euro.
Det lykkedes for Havila Kystruten at holde den første af de nye færger - Havila Castor - fri af finansiering fra det sanktionerede russiske leasingselskab. Derfor kunne denne færge sættes i drift i forsommeren i fjor, mens idriftsættelsen af det andet - Havila Capella - fulgte senere.
De fire skibe var i forvejen ramt af store forsinkelser. Efter den oprindelige plan skulle skibene have været sat i drift 1. januar 2021, da rederiet overtog opgaven med at betjene byerne langs den norske kyst fra Bergen til Kirkenes.
-emte