Grønland vil udvikle brint fra vandkraft

Grønland har ambitioner om at blive eksportør af grøn brint, fremstillet ved hjælp af vandkraft og indbød på en konference i Holland interesserede investorer til at være med i kampen om en licens. Men de skal have penge med. Mange. Det anslås, at projektet kræver investeringer på op mod 20 mia. kr.

Arkivfoto..

Grønland råder over store vandkraftreserver, og de kan ved hjælp af Power-to-X teknologi udnyttes til at producere brint, der igen kan omdannes til f.eks. grøn ammoniak eller metanol og dermed benyttes som et fossilfrit brændstof.

Den ambitiøse plan om at udbyde to områder mellem Nuuk og Kangerlussuaq, der anslås at rumme muligheder for vandkraftproduktion på op til 800 MW, blev præsenteret på World Hydrogen 2022 Summit i Rotterdam tirsdag af den grønlandske minister for landbrug, energi, miljø og selvforsyning, Kalistat Lund, skriver det grønlandske medie Sermitsiaq.AG.

Teknologien skal udvikles yderligere, men så kan den også være med til at bidrage med grønt brændstof og derfor blive en vigtig brik, hvis verden skal være fossilfri inden 2050, skriver mediet.

“Med den kommende udbygning af vandkraftværkerne kommer vi op på at dække 90 procent af det grønlandske elforbrug. Men vi kan komme videre endnu og blive en eksportør af fossilfri energi. Det skal vi gøre for vore børn og børnebørns skyld.

Den, der har evnerne, har også pligten, så derfor skal Grønland hjælpe verden af med fossile brændstoffer. Vi har kraften,” siger Kalistat Lund til Sermitsiaq.AG.

Det har dog fortsat lange udsigter, inden en eventuel produktion kan gå i gang. Først skal interesserede virksomheder og investorer identificeres. Derefter forventes et egentligt udbud i 2023, og en produktionsstart mindst fire år efter, at en operatør er blevet godkendt.

Projektet skal ikke finansieres af Grønland selv, men af investorerne. Og på konferencen i Rotterdam anslog iagttagere, at der skal investeres op mod 20 mia. kr.

for at få anlægsprojektet op at stå. Sker det vil det blive det største anlægsprojekt i Grønland nogensinde.

Kilde: Sermitsiaq AG

Artikler

02.10.2023|Maritimedanmark.dk

Fiskeribranchen samles i Aalborg

02.10.2023|Maritimedanmark.dk

Flere skibe har sænket farten

02.10.2023|Maritimedanmark.dk

Hirtshals Havn udvider direktionen

02.10.2023|Maritimedanmark.dk

Danske Maritime: Der er vækstpotentiale for grøn ophugning i Danmark

02.10.2023|Maritimedanmark.dk

Esbjerg-virksomhed er grøn foregangsvirksomhed indenfor skibsophugning

02.10.2023|Maritimedanmark.dk

“Nu kigger også større rederier efter brugt udstyr”

Copyright 2023