FN jagter 80 mio. dollar til redningsaktion

FN sætter sig nu spidsen for at rejse 80 mio. dollar, der skal gå til tømningen af den 46 år gamle tærede FSO Safer, der fyldt med 1,1 mio. tønder råolie udgør en tikkende miljøbombe i Det Røde Hav få sømil fra Yemens kyst. En aftale mellem Houthi-militsen og FN blev indgået i april i år.

FSO Safer udgør en enorm miljøtrussel. Nu skal olien pumpes fra skibet - hvis der kan skaffes midler til det. Arkivfoto..

FN afholder onsdag en donorkonference i Holland i et forsøg på at skaffe tilstrækkelige midler til at fjerne den enorme miljøtrussel, som FSO Safer udgør. Den indeholder fire gange så meget råolie som Exxon Valdez, der i 1989 forårsagede, hvad der er blevet kaldt en af de største miljøkatastrofer i USA´s historie ud for Alaskas kyst.

Den samlede plan, der koster omkring 80 mio. dollar har to trin. Det første er at skaffe en erstatning for det gamle skib inden for en periode på 18 måneder. Det andet er at overføre råolien til et sikkert midlertidigt fartøj over fire måneder for at eliminere enhver umiddelbar trussel.

FN har til hensigt at lade FSO Safer og det midlertidige tankskib blive hvor de er, indtil al olien er overført til det permanente erstatningsfartøj. Derefter er det planen, at FSO Safer, der ikke er blevet vedligeholdt siden 2015 skal bugseres væk og sælges til ophugning.

Hele planen er godkendt af af den Houthi-milits, der har magten i det område knap fem sømil ud for Yemens vestkyst, hvor det har ligget i nu mere end 30 år.

Kilde: Offshore Energy

Artikler

02.10.2023|Maritimedanmark.dk

Fiskeribranchen samles i Aalborg

02.10.2023|Maritimedanmark.dk

Flere skibe har sænket farten

02.10.2023|Maritimedanmark.dk

Hirtshals Havn udvider direktionen

02.10.2023|Maritimedanmark.dk

Danske Maritime: Der er vækstpotentiale for grøn ophugning i Danmark

02.10.2023|Maritimedanmark.dk

Esbjerg-virksomhed er grøn foregangsvirksomhed indenfor skibsophugning

02.10.2023|Maritimedanmark.dk

“Nu kigger også større rederier efter brugt udstyr”

Copyright 2023