Den kolde kæde: Branchefolk vil sænke temperaturen med 3 grader

Forskere og branchefolk argumenterer for, at en sænkning af temperaturen med tre grader fra minus 18 til minus 15 grader kan spare verden for enorme mængder energi og GHG-udledninger uden at gå på kompromis med sikkerhed og kvalitet af de frosne produkter. Bevægelsen ’Move to -15°C’ ser ud til at vinde tilslutning på tværs af industrien.

”Men det har vist sig at en temperatur på mindre end minus 18 grader er mere end rigeligt for mange fødevarer. Faktisk viser det sig, at minus 12 grader er langt de fleste tilfælde er tilstrækkeligt”, fortæller professor Toby Peters. Foto: 123rf.com.

Temperaturfølsomme varer er sårbare produkttyper. Livsvigtig medicin, letfordærvelige fødevarer og skrøbelige planter kræver omhyggelig håndtering for at nå frem til slutkunden i perfekt stand. Men den kolde forsyningskæde kan ikke altid leve op til opgaven. Ifølge IIR (2021-tal) bliver 12 procent af al verdens mad spildt, fordi den temperaturstyrede logistik svigter. 

Frysning er en fantastisk teknologi til at forlænge levetiden af fødevarer og andre temperaturfølsomme produkter. Forskning viser, at frosne fødevarer resulterer i 47 procent lavere madspild i husholdninger i forhold til friske fødevarer. Men det koster naturligvis også energi og CO2-udledninger at holde fødevareprodukter kolde, masser af energi. Den aktuelle gældende temperaturstandard for de fleste frosne produkter er minus 18 grader, og det er den standard som alverdens frysehuse og temperaturstyrede transporter med containerskib, tog eller lastbil overholder. Det er en standard, som blev indført i midten af 1900-tallet, og det er en standard, der tilbyder en god sikkerhedsmargin, ’better safe than sorry’, kan man vel sige.

Minus 12 grader er tilstrækkeligt

”Men det har vist sig at en temperatur på mindre end minus 18 grader er mere end rigeligt for mange fødevarer. Faktisk viser det sig, at minus 12 grader er langt de fleste tilfælde er tilstrækkeligt”, skriver professor Toby Peters fra Centre for Sustainable Cooling, University of Birmingham and Herriot-Watt University.

Det gør han i forordet til forskningsrapporten ”Three Degrees of Change – Frozen Food in a Resilient and Sustainable Food System” fra november 2023. Han fortsætter:

”For hver grad, vi reducerer temperaturen med i den kolde logistikkæde, sparer vi 2-3 procent energi. Vi står derfor over for et vigtigt spørgsmål, som vi har pligt til at undersøge grundigt: Er minus 18 grader relevant i vores moderne fødevaresystem, og er det sådan, at vi ved at fastholde standarden på minus 18 grader fastholder et unødvendigt højt energiforbrug og udledning af klimaskadelige gasser (GHG)?”

Markedet for kølelogistik udgør ifølge Precedence Research i 2025 436,30 milliarder US dollars, og analysehuset forventer en vækstrate på 13,46 procent frem til 2034. Så det er et gigantisk marked og gigantiske mængder af energi samt CO2-udledning, der her er tale om.

Branchefolk ønsker forandring

Et stigende antal branchefolk mener, at en standardindstilling på -15°C ville være mere passende for visse fødevarer, og at der med fordel kunne indføres et krav om ikke at "overfryse" - uden nogen betydelige negative konsekvenser for fødevaresikkerhed eller kvalitet. Ændringen i denne temperatur kunne være værdifuld i forbindelse med at reducere stigningen i energiefterspørgslen og drivhusgasemissioner fra sektoren. Det ville også give en betydelig kommerciel fordel for kølekædeoperatører gennem reducerede energiomkostninger.

”Når man overvejer fremtidens fødevaresystem og udvikler dets infrastruktur- og teknologistrategier i lavindkomst- men fødevaresystemkritiske regioner i verden, såsom Subsahara-Afrika, er der et reelt behov for at foretage en grundig gennemgang af standardindstillingsstandarden for nedfrysning af frosne fødevarer. Ikke kun ved at beregne energieffektivitetsgevinsterne, men også ved fuldt ud at forstå konsekvenserne for fødevaresikkerhed og kvalitet samt risici og virkninger på hele fødevaresystemet og interessenter”, skriver Toby Peters.

Da fødevareforsyningskæder er globale, fra kilde til forbruger og involverer mange interessenter, skal dette arbejde udføres som en samarbejdsaktivitet. Og det er præcis den opgave, som bevægelsen ’Move to -15°C’ har påtaget sig.

Bevægelsen er dedikeret til at reducere kulstofemissioner i forsyningskæden for frosne fødevarer. Den blev stiftet i 2023 og har i sin korte levetid budt en række højtprofilerede virksomheder velkommen til sin medlemsbase. Nye medlemmer omfatter den britiske supermarkedskæde Iceland, som driver over 900 butikker, Emirates, verdens største internationale flyselskab, og Emergent Cold LatAm, en hurtigt voksende operatør af kølelagerfaciliteter i flere latinamerikanske markeder.

Klimahandling kræver samarbejde

I erkendelse af, at en ændring i temperaturstandarder fra -18°C til -15°C kræver dyb samarbejde på tværs af både industri og akademi, har ’Move to -15°C’ også for nylig sikret støtte fra vigtige britiske brancheorganisationer som British Frozen Food Federation og Cold Chain Federation samt den hollandske institution Wageningen University.

Medlemskabet er vokset fra 11 virksomheder til mere end 30 siden koalitionens lancering ved COP28.

Koalitionen har også for nylig budt andre vigtige aktører i branchen velkommen, såsom Copeland, Ndustrial, Project44, Martico, Compleat Food Group og Sunswap. Sammen bringer disse medlemmer en bred vifte af ekspertise og en ambition om at samarbejde for at fremme mere bæredygtige praksisser inden for fødevareindustrien.

Thomas Eskesen, formand for ’Move to -15°C’-koalitionen, siger: "Hurtig og ambitiøs klimahandling på tværs af komplekse og sammenflettede forsyningskæder for frosne fødevarer - som omfatter fødevareproduktion, havne, skibsfart, vej-, jernbane- og luftfragt, kølelager og detailhandel - kan kun ske gennem tværsektorielt samarbejde. Derfor er vi så begejstrede for at byde disse nye medlemmer velkommen til ’Move to -15°C’-koalitionen. Vi opfordrer flere organisationer til at slutte sig til os og udforske den positive indvirkning, som en bevægelse mod -15°C kan have på at skabe et fremtidssikret fødevaresystem og en verden med lavere kulstofudledning".

Andre medlemmer af bevægelsen omfatter Nomad Foods, Europas største producent af frosne fødevarer; Morrisons, en stor britisk detailhandelsvirksomhed; Maersk, en global leder inden for logistik; Lineage, en førende udbyder af kølelagerfaciliteter; Kuehne + Nagel, en fremtrædende international transportvirksomhed, og AJC International, en nøglespiller i global fødevaredistribution. Der findes en fuld liste over medlemmer på koalitionens hjemmeside.

Maritimedanmark.dk

Rekruttering: Ram de rigtige kandidater – i det rette miljø

Relateret indhold

07.06.2025Maritimedanmark.dk

Den kolde kæde: Branchefolk vil sænke temperaturen med 3 grader

05.06.2025Maritimedanmark.dk

Nul-emissionskrav i norske verdensarvsfjorde fra 2026

05.06.2025Maritimedanmark.dk

Afsløring: Alarmer og oversete advarsler før Dalis dødsulykke i Baltimore

05.06.2025Maritimedanmark.dk

Besætning evakueret fra brændende bilskib

04.06.2025Maritimedanmark.dk

Clarksons: Skibsfartens grønne omstilling fortsætter trods geopolitiske rystelser

04.06.2025Maritimedanmark.dk

Nul-emmissions fartøj og sugesejl løb med Nor-Shipping awards

04.06.2025Maritimedanmark.dk

Molslinjens nye elfærge er endelig i Danmark

03.06.2025Maritimedanmark.dk

Norden sælger to MR-tankskibe og udnytter købsoption

Jobmarked

Se alle

Maersk Offshore Wind A/S

Marine Technician

Maersk Offshore Wind is hiring Offshore crew for our Wind Turbine Installation Vessel currently under Construction at Seatrium Shipyard in Singapore. The new build is expected to be delivered in Q4 2025.

Område

Hele Danmark

Ansøgningsfrist

07.08.2025

Maersk Offshore Wind A/S

Second Officer

Maersk Offshore Wind is hiring Offshore crew for our Wind Turbine Installation Vessel currently under Construction at Seatrium Shipyard in Singapore. The new build is expected to be delivered in Q4 2025.

Område

Hele Danmark

Ansøgningsfrist

03.07.2025

Maersk Offshore Wind A/S

Third Engineer

Maersk Offshore Wind is hiring Offshore crew for our Wind Turbine Installation Vessel currently under Construction at Seatrium Shipyard in Singapore. The new build is expected to be delivered in Q4 2025.

Område

Hele Danmark

Ansøgningsfrist

03.07.2025

Skoleskibet Danmark

Uddannelseskoordinator til Skoleskibet DANMARK

MARTEC og Skoleskibet DANMARK søger uddannelseskoordinator til rederiet. Skoleskibet DANMARK er et unikt skib i en moderne verden, hvor en historisk silhuet danner rammen om en nutidig maritim uddannelse for velfungerende unge i alderen 17-25 år. Skibet sejler tre togter om året med 80 elever pr. togt.

Område

Nordjylland

Ansøgningsfrist

14.06.2025

Molslinjen A/S

MOLSLINJEN søger befarne Skibsassistenter

Vil du være en del af vores stærke team, hvor vi altid løfter i flok? Og ønsker du en hverdag til søs, men stadig have mulighed for at komme hjem hver dag?

Område

Midtjylland

Ansøgningsfrist

Snarest muligt

Småøernes Færgeselskaber

Hjarnø Færgefart S/I søger ny overfartsleder

Hjarnø Færgefart søger en udadvendt og serviceminded overfartsleder til at stå for den daglige ledelse og drift af vores lille færge M/F Hjarnø samt Cykelfærgen Lille Hjarnø. Du skal lede et lille team af dygtige og erfarne medarbejdere på 4 færgefører og 6 billettører. Du vil som overfartsleder dele din arbejdstid mellem administration og sejlads (24 timers vagter) og derfor er sønæringsbevis som minimum bedstemand en nødvendighed.

Område

Østjylland

Ansøgningsfrist

Snarest muligt

Beredskabsstyrelsen

Beredskabsstyrelsen søger en medarbejder med maritim baggrund til nautiske myndighedsopgaver i afdelingen Sikre Farvande i Korsør

Vil du gøre en forskel i spændingsfeltet mellem maritim faglighed, myndighed, analyse og formidling? Så er du måske vores nye kollega.

Område

Sjælland

Ansøgningsfrist

08.06.2025

RelyOn

Timeansatte instruktører

Har du en uddannelse inden for det maritime, offshore eller brand & redning? Er du en udadvendt profil med flair for at formidle din viden, og vil du være en del af en organisation, hvor alle tager ansvar for at give vore kursister den bedst mulige læring og oplevelse?

Område

Midtjylland

Ansøgningsfrist

Snarest muligt

Bliv opdateret med maritimedanmark.dk

Tilmeld dig nyhedsbrevet fra den maritime branche. Vi leverer nyhedsoverblikket og fagligheden, gode jobtilbud og faglige events. Hver dag,

Se flere temaer

Events

Se alle
Marstal Navigationsskole
Kursus
GMDSS (GOC)

Kurset henvender sig til alle, som skal betjene GMDSS radioudstyr på skibe eller andet, godkendt til A2, A3 eller A4 (MF/HF m.m.)

Dato

02.06.2025

Tid

09:00

Sted

Marstal Navigationsskole Ellenet 10, 5960 Marstal

RelyOn
Kursus
Transportation of Dangerous Goods by Sea (E-learning course - afholdes løbende)

This course is suitable for anyone involved in the transportation of dangerous goods by sea. It includes information on the legal responsibilities for transportation of dangerous goods or hazardous materials via sea and the special considerations that need to be taken.

Dato

03.06.2025

Sted

Digital course

RelyOn
Kursus
Task Risk Assessment (TRA) (Adaptive) (E-learning course - afholdes løbende)

This task risk assessment course is suitable for all current or potential members of task risk assessment teams. The course includes information identification of all hazards associated with the work, what a TRA is, how and when it should be carried out and the responsibilities of each person within the process.

Dato

03.06.2025

Sted

Digital course

RelyOn
Kursus
Stroke Awareness (E-learning course - afholdes løbende)

The course includes information on the prevention and awareness of strokes. Also covering the symptoms of a stroke and how you can help if you recognize that someone is having a stroke.

Dato

03.06.2025

Sted

Digital course

RelyOn
Kursus
Social Responsibility Awareness - OSHA Standards (E-learning course - afholdes løbende)

The aim of this course is to provide delegates with an awareness of safe work practice responsibilities and the importance of positive attitude, good communication and respect. The course will also provide information on how to identify different types of harassment and discrimination and practical steps for responding, how to explain hazard communication and the risks associated with substance abuse and how to identify examples of good sanitary practice.

Dato

03.06.2025

Sted

Digital course

RelyOn
Kursus
Slips, Trips and Falls (Adaptive) (E-learning course - afholdes løbende)

The aim of this course is to help you learn about how to prevent slips, trips, and falls by understanding the associated hazards, relevant tools and equipment, and effective safety practices.

Dato

03.06.2025

Sted

Digital course