Dansk løsning tackler elbilbrande til søs med saltvand
Elbilrelaterede brande udgør i stigende grad en alvorlig udfordring for den maritime sektor. Nu er en ny, innovativ brandbekæmpelsesteknologi baseret på saltvand klar til at ændre spillet – udviklet i et tæt samarbejde mellem det danske skibsdesignfirma Knud E. Hansen og Skansi Offshore.
Det nye brandslukningssystem til elbiler er allerede installeret på Smyril Lines Norröna, der der sejler verdens længste ropax-rute mellem Danmark og Færøerne.. Foto: Knud E. Hansen
Det nye system, som anvender en blanding af almindeligt salt og vand (saltlage), er allerede taget i brug ombord på Norröna, der sejler verdens længste ropax-rute mellem Danmark og Færøerne. Yderligere to nybyggede roro-skibe vil også få systemet installeret.
I modsætning til traditionelle brandslukningsmetoder, som typisk angriber flammerne udefra og ofte ikke når ind til selve kernen af branden, retter denne løsning sig direkte mod batteriet – fra kabinens indre. Ved brand gennembrydes ét af bilens vinduer, hvorefter kold, mættet saltlage sprøjtes direkte ind i kabinen. Væsken samler sig omkring batteripakken, hvor den effektivt nedkøler cellerne, reducerer ilttilførslen, kvæler brandbare materialer – og i mange tilfælde også kortslutter batteriet og slår det fra.
Ifølge Finn Wollesen, administrerende direktør i Knud E. Hansens amerikanske kontor, er systemet både enkelt og revolutionerende:
“Vi mener, det her sætter en ny standard. Det er low-tech på den bedste måde – driftssikkert, gennemtestet og nemt at vedligeholde. Og vigtigst af alt: det angriber det reelle problem – varmen. Ikke bare flammerne, men selve branden inde i batteriet.”
Systemet er blevet testet i fuld skala under realistiske forhold på Færøerne. Her lykkedes det at slukke en fuldt udviklet brand i et elbilbatteri på under en time – inklusive reaktionstid. Til sammenligning kan litium-ion batteribrande brænde i over et døgn og ofte blusse op igen.
Saltvandsløsningen kan både installeres på nye og eksisterende skibe. Den består af en 16 kubikmeter stor tank med nedkølet saltvand ved –19 °C, et redundant pumpsystem, varmeveksler tilkoblet skibets køleanlæg og slukningspunkter på EV-dækket.
-emte