Danmark har brug for maritim produktion
Det er ikke nok, at vi i Danmark fokuserer på at overleve på viden. Det er også vigtigt at vi bevarer produktion, herunder maritim produktion i Danmark. Det skriver adm. direktør i Danske Maritime, Thorkil H. Christensen, i en kommentar i Dagbladet Børsen.
Kommentar i Børsen af Thorkil H. Christensen, adm. direktør Danske Maritime, og Claus Jensen, næstformand Dansk Metal.
Den danske maritime industri er blandt de mest innovative i verden. Det gode innovationsmiljø har igennem mange år været med til at styrke danske virksomheders indtjening og konkurrenceevne. Ikke mindst på området for miljø- og klimavenlige produkter og løsninger er danske maritime virksomheder i front.
Vi skal fortsat være førende på innovationsområdet, hvis vi skal sikre os et erhvervsliv, der kan tilvejebringe den velstand, som hele samfundet hviler på. I den sammenhæng er det vigtigt at huske, at innovation foregår på mange niveauer, og at innovation hænger uløseligt sammen med produktion. Det er ikke nok, at vi i Danmark fokuserer på at overleve på viden. Viden er selvfølgelig nødvendig, og derfor er et godt uddannelsessystem, der konstant styrkes, af afgørende betydning. Men vigtigt er det også, at vi bevarer produktion i Danmark.
Meget innovation sker i selve produktionen. Kreative idéer bliver omsat til noget konkret, håndgribeligt og brugbart - og de kreative idéer videreudvikles i produktionen. Det er ikke nok, at vi i Danmark alene udvikler tegninger, som vi sender til Fjernøsten, hvor produktionen foregår. Hvis vi skærer vores produktionskompetencer fra, er det bare et spørgsmål om tid, før konkurrerende virksomheder i andre lande er i stand til at lave tegningerne selv. Outsourcing i sig selv er ikke en dårlig ting, men et afgørende moment i outsourcing er evnen til fortsat at udvikle sit produkt. Fra politisk hold har der desværre været en kedelig tendens til at ignorere vigtigheden af produktion i Danmark. Det er nødvendigt, at vores politikere arbejder for at sikre bedst mulige rammebestemmelser også for produktionssiden, hvis vi ikke skal miste værdifuld viden og udviklingsmuligheder til udlandet.
Mange danske maritime leverandører er globalt førende på deres felt. Det gælder bl.a. inden for fremdrivningsudstyr, sikkerhedsudstyr samt klima- og miljøvenligt udstyr. På værftssiden udmærker danske virksomheder sig ved at kunne tilbyde specialiserede og højteknologiske fartøjer, ligesom de har store styrker inden for reparation, ombygning og miljøvenlig opgradering, som også går under betegnelsen retrofitting.
Dansk maritim industri er en mangeårig succeshistorie. Desværre rangerer industri alligevel lavt på prioriteringslisten for mange kommunalpolitikere landet over. Alt for ofte ses det, at de ønsker at omdanne industrihavneområder til boligområder. Et rekreativt havneområde kan virke forjættende på politikerne, men konsekvensen kan være udflytning af tusindvis af arbejdspladser, hvis ikke der snart foretages en holdningsændring. At kommuner vælger at satse på nye boliger uden samtidig at vægte bevarelse af succesfulde virksomheder, der genererer et stort antal arbejdspladser til byens borgere, er både trist og alarmerende.
Ifølge Søfartsstyrelsens Fakta om søfart 2009 beskæftiger Det Blå Danmark direkte 77.488 personer og indirekte 115.486 personer (tal fra 2005). Det svarer til, at Det Blå Danmark står for 2,8 % af den danske økonomi målt på direkte beskæftigelse og 4,1 % målt på indirekte beskæftigelse. Med andre ord har Det Blå Danmark en enorm betydning for landets økonomi. Branchen, herunder ikke mindst den maritime industri, bør være et vigtigt politisk fokusområde, og innovation og veluddannet arbejdskraft skal have en høj prioritet. Skal Danmark ikke miste milliardindtægter og arbejdspladser til resten af verden, skal vi handle nu.
Kilde: Danske Maritime