CBS tilbyder en vifte af blå uddannelser
Den maritime sektor er under stor omvæltning. Globalisering, ny teknologi, voksende miljø- og klimaproblemer betyder nye udfordringer for ledelse og organisering af maritime virksomheder. Det er årsagen til, at CBS tilbyder en vifte af maritime uddannelser
”Når Danmark historisk set har haft så stor succes, hænger det sammen med en god sans for almindeligt købmandsskab. I dag drives to tredjedele af den danske flåde på managementvilkår baseret på udenlandsk ejede skibe. Det betyder, at der er en stigende international arbejdsdeling. Skibsfarten har bevæget sig væk fra udelukkende at handle om købmandsskab til at rumme en hel del organisationsforståelse”, siger Henrik Sornn-Friese, leder af Center for Shipping Economics and Innovation på CBS.
Et af de områder, der blandt andet spiller en stadig vigtigere rolle i den maritme sektor, er risikoledelse - både finansiel og juridisk. Med et stadig mere forgrenet net af aktører, er det vigtigt at få klarlagt, hvem der har det juridiske ansvar, når der eksempelvis sker en ulykke eller et skib bliver udsat for pirateri. På det økonomisk-finansielle område handler det især om at skærme forretningen af mod udsving i fragtrater og volumen, olieprisstigninger, markeds- og kreditrisici med videre.
Med stadig større udfordringer i de internationale farvande, har det blå erhvervsliv derfor eftersøgt flere muligheder for at uddanne medarbejdere. Medarbejdere, som kan forstå de problemer, man kan støde ind i i forbindelse med skibsfart over landegrænser eller når logistikken skal planlægges og organiseres.
Derfor har CBS blandt andet i dette efterår valgt at tilbyde de studerende en minor i maritim business. En minor består af 3 eller 4 valgfag, der bliver udbudt på cand.merc-studiets andet år. Det er muligt inden for minoren at tage kurserne 'Developments in International Shipping', 'Global Transportation and Maritime Logistics' og 'Management of Maritime Operations within Supply Chains'.
CBS har i forvejen gennem mange år udbudt en Executive MBA in Shipping & Logistics, og de blå uddannelser vil i de kommende år vokse markant. CBS er en del af projektet Danmarks Maritime Klynge. Projektet satser på at skabe op mod 75 nye udddannelseforløb, 175 efteruddannelseskurser samt opkvalificere mindst 1500 personer og få 500 flere studerende ind på de maritime uddannelser. Minoren er udviklet som et led i dette projekt.
Samarbejdspartnerne i Danmarks Maritime Klynge spænder bredt fra Københavns Maskinmesterskole over Det Juridiske Fakultet på Københavns Universitet til CBS. Hovedparten af det 3-årige projekts samlede finansiering på 27,5 millioner kroner kommer fra Region Hovedstadens Vækstforum samt fra de regionale erhvervsmidler i EUs Socialfond, mens det maritime erhverv bidrager med knap en tredjedel.
I forbindelse med Projekt Danmarks Maritime Klynge og med yderligere finansiel støtte fra Fonden for Entreprenørskab har CBS desuden sat gang i udviklingen af et Cand.Merc.-valgfag i Maritime Entrepreneurship and Innovation. Foruden shipping og relaterede services vil faget omhandle offshoresektoren og den maritime udstyrsindustri - for eksempel udvikling af miljø- og klimavenlig teknologi til skibe.
”Vi arbejder også hele tiden på at etablere et tættere samarbejde med vores partnere - heriblandt særligt Danmarks Rederiforening. Det skal være med til at sikre, at vores uddannelsestilbud er relevante i forhold til sektorens ændrede behov og afspejler de profiler, som rederierne og de øvrige maritime virksomheder efterspørger fremover. Vi vil eksempelvis gerne lave aftaler med de større danske maritime virksomheder om at aftage en vis andel af de studerende, når de er færdige med deres martitime HA- eller kandidatuddannelse”, siger Henrik Sornn-Friese.
Kilde: CBS Observer