Vigtige pointer på møde om bæredygtighed

“Without scale it’s just a hobby”. Sådan lød en af pointerne om nye løsninger til øget bæredygtighed, da Tomorrow Summit blev afviklet i København i sidste uge. Danske Maritime, der deltog i festivalen som partner, gennemgår her en række af festivalens hovedpunkter.

Foto: Danske Maritime.

Af Mia Tang, Presse- og kommunikationschef, Danske Maritime

“Without scale it’s just a hobby” - eller sagt på en anden måde: der er brug for at tænke stort og få nye løsninger og metoder bredt ud, så alle kan være med – ellers når vi ingen vegne, lød det fra Thomas Friedman, verdenskendt forfatter og journalist, da han holdt sit indlæg under overskriften ” Globale perspektiver på den bæredygtige omstilling”.

Summit er en del af den nye bæredygtighedsfestival Tomorrow, hvor Danske Maritime har valgt at blive partner – med henblik på at få den maritime industris stærke kompetencer draget ind i debatten. Efter et komprimeret program er der en række gode pointer med videre. For på topmødet mødtes erhvervsledere og eksperter med det fælles formål at accelerere den bæredygtige omstilling på tværs af brancher og lande, og det kom der mange spændende debatter ud af.

Blandt talerne på hovedscenen var Kåre Groes Christiansen, CEO hos Odense Maritime Technology A/S, som beskrev det kommende samarbejde om et standardfærge produktprogram, der skal gøre det nemmere og billigere for kommunerne at skifte gamle færger ud. Han er helt enig i Friedmans betragtning:

”Det er meget afgørende, at vi har eksport for øje, når vi udvikler nye teknologier og løsninger, og det gælder også i forhold til offentlige investeringer. Vi skal sammen udvikle løsninger, der kan skaleres op i mængde og udbredelse, for dette er i høj grad vejen til at få prisen ned, så alle lande har råd til at være med. Vi skal simpelthen producere billigere og smartere, og det er ikke nok, at nye løsninger til grøn omstilling bliver nogle få procent billigere – de skal måske ned i halv pris. Ellers får vi ikke den globale impact, som er nødvendig, hvis vi mener grøn omstilling og bæredygtighed alvorligt, og så bliver udvikling og innovation af grønne løsninger – sat på spidsen – blot en hobby,” siger Kåre Groes Christiansen.

En anden pointe er at få tænkt finansiering med ind fra starten. I færgesamarbejdet er PensionDanmark aktiv partner, og til Summit blev netop vigtigheden af bæredygtige investeringer fremhævet. Også af finansminister Nicolai Wammen, som selv er medlem af et globalt netværk af finansministre, som har et særligt fokus på bæredygtighed, og hvor man glæder sig over, at også USA’s finansminister netop har meldt sig ind.

Bæredygtige investeringer vedrørte således både private og offentlige midler, og der blev ligeledes spidset ører, da Günther Thallinger gik på talerstolen. Han er formand for det ambitiøse initiativ Net-Zero Asset Owner Alliances, hvor en række af verdens største investorer har forpligtet sig til at opnå nuludledning af CO2 fra deres investeringer inden 2050.

Medlemmerne administrerer tilsammen 6.000 milliarder dollars, og Günther Thallinger slog fast, at bæredygtighed i dag er et afgørende parameter for mange investorer, og at en skarp profil kan styrke en virksomheds position på markedet.

For at lette opgaven og skabe gennemsigtighed, efterspurgte Thallinger en standardiseret, global måde at afrapportere CO2 på, så den bold er hermed spillet videre.

Den grundlæggende pointe på tværs af talerne var, at vi er fælles om ansvaret, at bæredygtighed skal rodfæstes i måden at drive forretning på, og at vi kan opnå langt større effekt med tættere samarbejde, klogere investeringer og tydeligere lederskab.

Netop lederskabet tog også Bo Cerup-Simonsen, adm. direktør i Mærsk Mc-Kinney Møller Center for Zero Carbon Shipping, fat i, da han var med til at sætte scenen for den maritime session ”Den maritime rejse til en klimaneutral fremtid”. I de faglige sessioner tog debatterne spadestikket dybere, og Bo Cerup-Simonsen fremhævede bl.a. vigtigheden af at hjælpe first movers langt bedre på vej, at tænke ikke isoleret i nye brændstoffer, men også i energieffektivitet, og at overveje grundigt, hvordan vi som branche kan skabe den rette efterspørgsel efter nye grønne løsninger. Hånd i hånd med det går ens personlige lederskab og vurderingen af, hvordan man selv kan påvirke tingene – såvel arbejdsmæssigt som i det hele taget.

Jenny Braat, Danske Maritimes adm. direktør, ser nu tilbage på et arrangement, som har givet debatten om bæredygtighed et løft på tværs af brancher:

”Vi valgte at blive partnere i Tomorrow Festival, fordi den danske maritime industri spiller en væsentlig rolle i at rykke den globale flåde i en endnu mere bæredygtig og grøn retning. Bæredygtighed er et meget bredt begreb, men når de vigtigste grene af erhvervslivet finder fælles fodslag, så skaber vi fælles synlighed og mere muskelkraft. Så vi har både delt ud af vores viden fra Det Blå Danmark og lært noget selv, og jeg er ikke i tvivl om, at denne form for dialog er med til at accelerere den grønne omstilling,” siger Jenny Braat.

Udover Summit, hvor en række af Danske Maritimes medlemmer deltog, bestod Tomorrow også af en mere klassisk festival – med fokus på at komme i dialog med danskerne ved at blande vigtig viden med god musik, mad og stemning. Her satte Danske Maritime sammen med Danske Rederier spot på, hvorfor skibsfart er vigtigt, når man ønsker bæredygtig transport af de varer, man køber. Den Danske Maritime Fond har støttet såvel Tomorrow Summit som Tomorrow Festival.

Denne artikel er del af et tema:

Tema: På bæredygtig kurs

Den globale skibsfart har taget hul på en omstillingsproces, der i løbet af de næste 30 år skal gøre branchen klimaneutral. Danske rederier er med helt i front, og den hjemlige maritime industri er klar med nye, innovative grønne løsninger. Men alle får travlt, hvis de ambitiøse mål skal indfries.

Relateret indhold

16.07.2024Maritimedanmark.dk

Torm køber otte tankskibe og sælger et

15.07.2024Maritimedanmark.dk

Maersk tager levering af første 777 fragtfly

27.06.2024Maritimedanmark.dk

Nyt skrotfirma på Kolding Havn

25.06.2024Maritimedanmark.dk

Iværksætteruge med maritim fokus

23.06.2024Maritimedanmark.dk

Maritime startups udvalgt til attraktivt forløb

18.06.2024Maritimedanmark.dk

Danske Maritime ansætter ny jurist og sekretariatschef

18.06.2024Maritimedanmark.dk

Norsk rederi får mio-bøde for ulovlig ophugning

11.06.2024Maritimedanmark.dk

Ny Chief Technology Officer i Hempel

Jobmarked

Se alle

MARPRO Search & Selection

Area Sales Manager - Retrofit market

Are you a professional relationship builder with solid experience in technical sales in the maritime industry? Do you aspire to work in an environment that make vessels a greener and safer place to work?

Område

Nordjylland

Ansøgningsfrist

Snarest muligt

Søfartsstyrelsen

Kontorchef til Sikre Farvande

Trives du i et fagligt stærkt miljø med mange udfordringer? Og har du mod på at lede en effektiv driftsorganisation? Så er du måske vores nye kontorchef for Sikre Farvande.

Område

Sjælland

Ansøgningsfrist

04.08.2024

DanPilot

DanPilot søger en datatekniker-elev med speciale i programmering

Har du lyst til at få din uddannelse hos DanPilot, hvor vi er i gang med en digitaliseringsrejse?

Område

Syddanmark

Ansøgningsfrist

06.08.2024

DanPilot

Disponenter til Danmarks største lodsfirma søges

Har du erfaring indenfor spedition eller kendskab til mandskabs- eller materialedisponering – og trives du i en travl såvel som omskiftelig hverdag, hvor boldene bliver kastet højt i vejret og skal gribes igen? Så er du måske DanPilot’s nye disponent.

Område

Syddanmark

Ansøgningsfrist

30.08.2024

ROYAL ARCTIC LINE

Juniormester og Skibsassistenter

Drømmer du om at opleve Grønland og få erfaring med sejlads i arktisk farvand, så søger Royal Arctic Line netop nu enkelte , Juniormester, og Skibsassistenter.

Område

Grønland

Ansøgningsfrist

24.07.2024

Grenaa-Anholt Færgefart

Grenaa-Anholt Færgefart søger én Befaren Skibsassistent til fast stilling med ansættelses snarest muligt

Du vil komme til at indgå i vores faste team af medarbejdere på M/F Anholt, som dagligt betjener færgens kunder samt fragter gods til og fra øen i Kattegat.

Område

Midtjylland

Ansøgningsfrist

Snarest muligt

Sail Event Aarhus

Skipper til M/S Helene

Sail Event Aarhus ApS søger en skipper til sejladser med turbåden M/S Helene.

Område

Midtjylland

Ansøgningsfrist

Snarest muligt

Skoleskibet Danmark

Kaptajn på Skoleskibet DANMARK

Et helt unikt og spændende job Skoleskibet DANMARK er et smukt sejlskib fra 1933 og en moderne maritim uddannelsesinstitution. Skoleskibet har også en repræsentativ rolle som en sejlende ambassade, for Det Blå Danmark. Skoleskibet DANMARK har to kaptajner, hvoraf denne ene nu har valgt at gå i land, hvorfor denne spændende og helt specielle stilling er ledig til besættelse i efteråret 2024.

Område

Hele Danmark

Ansøgningsfrist

11.08.2024

Saga Shipping A/S

Saga Shipping – søger personale til vores fartøjer

Er Skagen noget for dig…. Tag udfordringen op…

Område

Nordjylland

Ansøgningsfrist

Snarest muligt

Saga Shipping A/S

Shipping Medarbejder til Skagen

Saga Shipping er en del af Wrist Ship Supply, en af verdens største skibshandler, indenfor den globale shipping industri. Vi tilbyder en bred vifte af service ydelser til den globale shippingindustri – ikke 2 dage er ens !.

Område

Nordjylland

Ansøgningsfrist

Snarest muligt

Bliv opdateret med maritimedanmark.dk

Tilmeld dig nyhedsbrevet fra den maritime branche. Vi leverer nyhedsoverblikket og fagligheden, gode jobtilbud og faglige events. Hver dag,

Se flere temaer

Events

Se alle
RelyOn Nutec
Kursus
STCW - Advanced Fire Fighting (afholdes løbende)

At the end of the course the participant shall be able to use the principles for on-site management of available resources of personnel and material and shall be able to plan and exercise fire drills onboard a vessel.

Dato

30.05.2024

Tid

08:30

Sted

Uglviggårdsvej 3, Esbjerg Ø, 6705, Denmark

Marstal Navigationsskole
Kursus
Genopfriskning af Søsikkerhedskursus - Basic Safety Training – STCW-A-AI/1-1

Hvis det er ved at være 5 år siden, du fik dit kursus i Søsikkerhed, så kan du nu få det genopfrisket.

Dato

22.08.2024

Tid

09:00

Sted

Marstal Navigationsskole Ellenet 10, 5960 Marstal

RelyOn Nutec
Kursus
STCW - Combined Boat Training Basic (afholdes løbende)

To give the delegates knowledge and skills needed to safely crew survival vessels. After completion of the course, the delegate will meet the qualification requirements in accordance with the STCW Code Table A-VI/2-1 and Table A-VI/2-2

Dato

16.09.2024

Tid

20:30

Sted

Uglviggårdsvej 3, Esbjerg Ø, 6705, Denmark

RelyOn Nutec
Kursus
STCW - Advance Fire Fighting Refresh (afholdes løbende)

To refresh previous gained knowledge obtained in STCW advanced fire fighting certficate. Course Contents: - Special fire conditions - Management functions and principles - Extinguishing techniques - Emergency Contingency

Dato

16.09.2024

Tid

20:30

Sted

Uglviggårdsvej 3, Esbjerg Ø, 6705, Denmark

RelyOn Nutec
Kursus
STCW - Proficiency in Fast Rescue Boats (afholdes løbende)

To give the deligate the knowledge and skills needed to safely crew an FRB. The course is acording to STCW-95, table A-VI/2-2.

Dato

16.09.2024

Tid

20:30

Sted

Uglviggårdsvej 3, Esbjerg Ø, 6705, Denmark

RelyOn Nutec
Kursus
STCW - Fire Prevention and Fire Fighting Refresh (afholdes løbende)

To refresh previous gained knowledge obtained in STCW VI/1-2 basic safety training Course Contents: Limitation of fire hazards, Maintenance of emergency contingency, Behavior in situations involving fire, Extinguishing fire.

Dato

16.09.2024

Tid

20:30

Sted

Uglviggårdsvej 3, Esbjerg Ø, 6705, Denmark