Tysk krigsskib border tyrkisk fragtskib
Tyskland er kommet på kant med Tyrkiet, efter at besætningen på en tysk fregat har bordet et tyrkisk fragtskib i Middelhavet, Det skete for at søge efter våben ulovligt på vej til en af de stridende parter i den libyske borgerkrig. Der blev ikke fundet våben om bord.
Episoden fandt sted søndag, hvor den tyske fregat Hamburg stoppede det 16.727 DWT store tyrkiske fragtskib Roseline A, på baggrund af en mistanke om, at skibet medbragte en ulovlig våbenlast tiltænkt Government of National Accord / GNA, der er den tyrkisk støttede part i den libyske borgerkrig.
FN har nedlagt forbud mod eksport af våben til de stridende parter, og forbuddet håndhæves bl.a. af EUNAVFOR MED gennem Operation Irini. Den tyske fregat indgår i EUNAVFOR MED.
4 timer inden de tyske marinesoldater bordede Roseline A, sendte EUNAVFOR MED en anmodning til de tyrkiske søfartsmyndigheder om tilladelse til at borde det tyrkiske fragtskib, men fik ikke noget svar.
Besætningen om bord på Hamburg ventede yderligere en time, på anmodning af den tyrkiske ambassade i Rom, men fik fortsat ikke noget svar. De tyske marinesoldater bordede derefter skibet.
Mens de tyske soldater var om bord på skibet, og i gang med ransagningen, indløb der svar fra de tyrkiske myndigheder, der forbød marinesoldaterne adgang til skibet. De tyske marinesoldater forlod derefter skibet uden at have fundet spor af våben.
Den tyrkiske regering langer nu voldsomt ud mod Tyskland, som tyrkerne i forvejen ikke er på god fod med, og anklager de tyske soldater for at tiltvinge sig adgang til det tyrkiske skib med våbenmagt, og for at behandle den tyrkiske besætning som kriminelle.
EUNAVFOR MED afviser kritikken og understreger, at alle internationale regler blev overholdt, og at de tyske styrker udviste stor professionalisme.
Tyrkiet er allerede på kant med EU på grund af tyrkisk olie- og gas efterforskning i havområder, som tyrkerne og EU-medlemmet Grækenland strides om
Redaktionen