Tre mænd flygtede fra Scandinavian Star
Sagen om den tragiske brand på Scandinavian Star i 1990 har taget en ny drejning. Til medlemmer af den ekspertgruppe, der har endevendt og kritiseret efterforskningen af Scandinavian Star, har et vidne fortalt, han så tre mand flygte fra Scandinavian Star, da skibet kom til kaj efter branden.
”Der har længe været en mistanke om, at politiet ikke har haft fuld oversigt over hvem, der var ombord på skibet. Det nye vidne kan vise sig at være uhyre vigtigt”, siger næstformand i den uafhængige kommission til den norske avis Dagbladet.
Et nyt, måske helt centralt, svensk vidne i løbet af weekenden dukket op. Det er en svensk mand, der fortæller, at han så tre mystiske mænd forlade Scandinavian Star gennem en luge i skibssiden og forsvinde ud på havneområdet ved Lysekil, da det brændende skib blev bugseret til kaj.
Til medlemmer af ekspertgruppen har vidnet fortalt, at de tre mænd lignede filippinere. Ifølge den norske avis Dagbladet er han ikke i tvivl om, at der er tale om medlemmer af mandskabet, formentlig folk fra maskinrummet.
Totalt var der registreret 99 personer på skibets mandskabsliste, men ifølge norske medier har de tre mænd formået at holde sig anonyme. De optræder tilsyneladende ikke på den mandskabsliste med navn og nationalitet, der blev udarbejdet over alle, som blev reddet ud af skibet.
Hvad de tre personer lavede ombord på Scandinavian Star i timerne efter branden og ind til, at de skal være sprunget ud af lugen i skibets side, er endnu uvist. Ifølge Dagbladets oplysninger har de svenske brandmyndigheder heller ikke oplysninger om de tre personer.
Kommissionen har påpeget, at flere besætningsmedlemmer havde arbejdet på andre skibe, hvor brande havde udløst forsikringssummer. Man har også påpeget, at den danske chauffør, der af norsk politi fik skylden for branden, formentligt allerede var død, da de sidste brande udbrød.
Branden på Scandinavian Star kostede 159 mennesker livet. Efter at kommissionen har kritiseret efterforskningen af branden, vil sagen muligvis blive genåbnet. Ifølge norsk lov skal det ske inden 25 år, ellers er sagen forældet.
Kilde: TV2