Trump kan ikke overtage Grønland uden kamp
Hvis den amerikanske præsident Donald Trump giver ordre til at landsætte amerikanske soldater i Grønland for at tage kontrol med landet, vil de danske styrker under Arktisk Kommando uden tøven sætte sig til modværge.
Foto: Forsvaret
”Jeg vil kun udtale mig generelt, men hvis der er et angreb på Grønland, så er det min opgave at imødegå det. Lige meget hvor de kommer fra, og lige meget hvilken styrke det er. Så er det faktisk min pligt, og hvis jeg ikke gør det, så er jeg hjemmefalden til straf”, siger generalmajor Søren Andersen, chef for Arktisk Kommando til Maritime Danmark.
Bag den klare udmelding ligger den såkaldte Forholdsordre, en kongelig anordning udstedt den 6. marts 1952 af kong Frederik 9., som fortsat er i kraft. Også når det gælder Grønland.
I Forholdsordren hedder det, at:
’I tilfælde af angreb på dansk territorium eller på dansk militær enhed uden for dansk territorium skal de angrebne styrker ufortøvet optage kampen uden at ordre afventes eller søges indhentet, selv om krigserklæring eller krigstilstand ikke er de pågældende chefer bekendt’.
Den historiske baggrund for Forholdsordren er den usikkerhed der opstod den 9. april 1940, hvor tyske tropper invaderede Danmark, og et ønske om, at en sådan situation ikke gentager sig.
Præsident Donald Trump har gentagne meldt ud, at USA bør kontrollere Grønland.
"På den ene eller anden måde får vi det", sagde Donald Trump i en tale til Kongressen i marts. Og han afviser ikke, at han vil gøre det med militær magt.
Arktisk Kommando, som generalmajor Søren Andersen er øverste chef for, har det militære forsvar af Grønland og Færøerne som sin primære opgave.
Arktisk Kommando er en såkaldt værnsfælles kommando, dvs. at alle enheder fra såvel Søværnet, Hæren og Flyvevåbnet i Grønland og Færøerne hører ind under kommandoen.