Danske Maritime: Der er vækstpotentiale for grøn ophugning i Danmark

Danmark råder i dag over stor ekspertise, når det gælder miljørigtig ophugning og genanvendelse af skibe. Smedegaarden A/S har gjort det i 50 år, Fornæs Ship Recycling i Grenaa gør det og med etableringen af M.A.R.S Frederikshavn kan Danmark nu også håndtere de allerstørste skibe. Men der er potentiale for mere, mener Danske Maritimes adm. direktør, Jenny Braat.

Fornæs Ship Recycling i Grenaa .. Foto: Fornæs Ship Recycling

Det var en kombination af velvilje fra den kommunalt ejede havn i  Frederikshavn, muligheden for at være med til at designe værftet fra bunden og fordi lovgivningen i Danmark betyder, at vi er blåstemplet i resten af verden for at gøre det ordentligt, at den amerikanske virksomhed Moderne American Recycling Service, M.A.R.S etablerede sit eurpæiske recycling værft i Danmark.

Sådan lyder det fra den adm. dir. for M.A.R.S Frederikshavn, Kim Thygesen, i et interview med Maritime Danmark til dette tema om recycling.

Rammebetingelserne og den kommunale indsats og velvilje var med andre ord på plads - og det kan andre lære af, mener Danske Maritime:

“Man har truffet et aktivt valg om at ville have netop denne virksomhed til byen, og det kan andre kommuner med fordel lade sig inspirere af. Fordi for Danmark som helhed er det jo rigtig positivt, at vi har kapacitet til at skrotte alle skibstyper – også de meget store. Vi har et fælles ansvar,” siger Jenny Braat, adm. dir. i Danske Maritime.

Jenny N. Braat, adm. dir. Danske Maritime.. Foto: Danske Maritime

“De eksisterende ophugnings- og genanvendelsesværfter er yderst kompetente, så med den rette opbakning har også dette område vækstpotentiale,” tilføjer hun.

Hvad skal der til?

 "Er pladsen og viljen rundt i landet til stede, handler næste skridt om udbud og efterspørgsel. Jo mere danske og udenlandske rederier efterspørger bæredygtig ophugning, jo bedre potentiale for et markedsområde i vækst. I EU stiller vi allerede i dag høje krav, men over tid skal vi have resten af verden med, og vi skal holde fast i, at bæredygtighed starter ved design og slutter ved ophugning," siger Jenny Braat.

Spørgsmålet er så, hvor højt de store rederier vægter bæredygtighed, miljø og sikkerhed for arbejderne i forhold til cool cash, når de skal have et skib til ophugning.

Det er fortsat strandværfterne i Indien, Pakistan og Bangladesh, der bliver foretrukket og netop dét forhold ser direktøren for M.A.R.S i Frederikshavn som den største udfordring, siger han til Maritime Danmark.

Ikke nok at konkurrere på pris

I brancheorganisationen er Jenny Braat enig i, at det for nogle redere har en tendens til at handle mere om pris og mindre om bæredygtighed, miljøforhold og ansvarlighed.

“Men også globalt ser vi tendenser til, at en ansvarlig profil bliver stadigt mere vigtigt for virksomhederne. Både i relation til kunderne, i relation til investorer og i relation til branding, herunder tiltrækning af dygtige medarbejdere. 

“Med voksende krav om øget bæredygtighed inden for transport, herunder den vandbårne, og en grønnere skibsfart i det hele taget, er det ikke længere nok at konkurrere på pris,” siger Jenny Braat og fortsætter:

"Vi er nødt til som branche at stå sammen om en langt mere bæredygtig fremtid for den globale skibsfart, også den dag skibene skal på pension. Det står vi klar til at bidrage med i den danske maritime industri, hvor det er en selvfølge, at ophugning sker ansvarligt, og hvor vi er klar til at skrue op for kapaciteten i takt med en stigende efterspørgsel,” siger direktøren for Danske Maritime.

Recycling værfter i Danmark:

Modern American Recycling Service (M.A.R.S) i Frederikshavn.

  • Virksomheden er amerikansk ejet og åbnede i 2019.
  • M.A.R.S. beskæftiger omkring 200 medarbejdere inkl. underleverandører.
  • Virksomheden har plads til at ophugge og genindvinde de allerstørste skibe på op til 400 meter.

Smedegaarden A/S i Esbjerg.

  • Virksomheden blev stiftet i 1962 af Henning Smedegaard og er i dag ejet af stifterens tre sønner, Morten Smedegaard, Eddie Smedegaard og Klaus Smedegaard.
  • Smedegaarden beskæftiger omkring 40 medarbejdere og har taget skibe ind på op til 80.000 gt.

Fornæs Ship Recycling i Grenaa.

  • Virksomheden blev stiftet i 1993 og er ejet af direktør Keld Kokholm og direktør Kresten Hjelm Christensen.
  • Fornæs Ship Recycling beskæftiger omkring 25 medarbejdere og kan tage skibe, der stikker maks seks meter og har en bredde op op til 25 meter.

FAYARD i Odense 

  • er godkendt til ophugning af skibe, men er ikke aktiv på dette felt og forventer ifølge Business Development Manager og medejer af værftet, Kristian Eidnes Andersen, heller ikke at blive det, oplyser han til Maritime Danmark.

Jatob i Frederikshavn

  • Er en familieejet og familiedrevet virksomhed, der ophugger alle typer skibe fra ind og udland på et anlæg i Frederikshavn. Virksomheden er optaget på den europæiske liste over godkendte anlæg til skibs ophugning.

Stena Recycling i Esbjerg

  • Er godkendt til at ophugge skibe på op til 40 meters længde.

Foto: Fornæs Ship Recycling

Denne artikel er del af et tema:

Tema: Grøn recycling af skibe i Danmark

Danmark har i årevis haft en høj standard, når det gælder bæredygtig recycling af skibe. Blandt frontrunnerne er Smedegaarden i Esbjerg, der i disse dage går i gang med genindvindingen af de to gamle danske isbrydere. I Frederikshavn kan M.A.R.S værftet recycle de allerstørste skibe, men Danmark har også en virksomhed, der med en digital løsning vil skabe en mere bæredygtig industri med øget cirkularitet af materialer.

Mere fra...

30.11.2023Maritimedanmark.dk

Dansk skib bordet af Greenpeace aktivister

30.11.2023Maritimedanmark.dk

Ny bog: Vand under kølen - Et liv i Den Blå Verden

30.11.2023Maritimedanmark.dk

Maersk indgår forlig med Evergreen

30.11.2023Maritimedanmark.dk

Søfartens Ledere tager dom til efterretning

30.11.2023Maritimedanmark.dk

Strandet gastanker blokerer for australsk gaseksport

29.11.2023Maritimedanmark.dk

By & Havn underskriver kontrakt om landstrøm

29.11.2023Maritimedanmark.dk

Kritisk infrastruktur i Østersøen beskyttes

29.11.2023Maritimedanmark.dk

Lederne Søfart taber sag i Arbejdsretten

Jobmarked

Se alle

MarineShaft A/S

Vi søger industritekniker

MarineShaft A/S søger snarest en erfaren industritekniker/maskinarbejder til vores maskinværksteder i Hirtshals.

Område

Nordjylland

Ansøgningsfrist

14.01.2024

MarineShaft A/S

Rejsemontør søges

MarineShaft er specialiseret i reparationer på ror og propellerudstyr for den kommercielle skibsbranche. Vi har travlt med mange spændende opgaver for vores kunder og søger derfor en erfaren og selvstændig rejsemontør, som selvsikkert kan hjælpe vores kunder med at løse opgaven.

Område

Nordjylland

Ansøgningsfrist

14.01.2024

MarineShaft A/S

Erfaren svejsespecialist søges

MarineShaft søger en dygtig svejser

Område

Nordjylland

Ansøgningsfrist

14.01.2024

MARPRO Search & Selection

Project HSEQ Manager - Rohde Nielsen

Are you a seasoned HSEQ professional with a passion for driving excellence in Health, Safety, Environmental and Quality practices? Rohde Nielsen is expanding its HSEQ department, and they want you to be a part of their dynamic team in Copenhagen.

Område

Hovedstaden

Ansøgningsfrist

Snarest muligt

MARPRO Search & Selection

Marine Superintendent - Rohde Nielsen

Are you an experienced maritime profile looking for a shore-based position, where you can work in close co-operation with the crew on the highly specialized vessels? On behalf of Rohde Nielsen, MARPRO is looking for a Marine Superintendent to the office in Grenå.

Område

Midtjylland

Ansøgningsfrist

Snarest muligt

Kalundborg kommune

Navigatør til Sejerøbugtens færger

I forbindelse med en omstrukturering af færgedriften og etablering af et rederi søger Sejerøbugtens færger en skibsfører til at deltage i dette spændende arbejde. Her vil man få stor indflydelse på sin egen hverdag i et samspil med andre gode kollegaer.

Område

Sjælland

Ansøgningsfrist

20.12.2023

Kalundborg kommune

Maskinchef til Sejerøfærgen

I forbindelse med en omorganisering af færgedriften søges en maskinchef til Sejerøfærgen.

Område

Sjælland

Ansøgningsfrist

20.12.2023

ClassNK (Nippon Kaiji Kyokai)

Class/Marine Surveyor

ClassNK (Nippon Kaiji Kyokai) is an international classification society with head office in Tokyo, Japan.

Område

Hovedstaden

Ansøgningsfrist

30.12.2023

Fjord Line Danmark

Juniormester

Fjord Line søger lige nu en juniormester, der er klar til at opnå sin sejltid.

Område

Nordjylland

Ansøgningsfrist

21.12.2023

Fjord Line Danmark

2. Mester

Fjord Line søger netop nu kandidater til en fast stilling som 2. mester i maskinen ombord.

Område

Nordjylland

Ansøgningsfrist

30.11.2023

Events

Se alle

Copyright 2023