Danske Maritime: Færgebyggeri på danske værfter må ikke handle om pris alene

Bygningen af de nye Standardfærger skal være topmoderne, klima- og miljøvenlige - og så ligger det lige til højrebenet at få dem bygget i Danmark, mener Danske Maritime. Også fordi det giver både vækst, beskæftigelse og skatteindtægter, påpeger brancheforeningen.

Foto: Arkiv

Danske Maritime er ikke i tvivl om de store fordele, der vil være ved at få de nye Standardfærger bygget i Danmark.

”Når ønsket er topmoderne klima- og miljøvenlige fartøjer, så er det i virkeligheden ret oplagt blot at se rundt i Danmark,” siger teknisk chef i Danske Maritime, Valdemar Ehlers til Maritime Danmark og fortsætter:

“Den danske maritime industri er meget langt fremme på grønne, maritime teknologier, som både er gode for Danmark og på eksportmarkedet. Vælger man at bygge dem her, opstår også en vigtig mulighed for at bruge de nye færger som showcase for, hvordan fremtidens færger kan se ud, og på den måde kan det offentlige bidrage positivt til vores arbejde i den maritime industri.”

Og set fra en samfundsøkonomisk vinkel er der også store fordele ved at få færgerne bygget i Danmark, påpeger Jenny Braat, der er adm. dir. i Danske Maritime:

”Når det offentlige bygger i Danmark på danske værfter og med danske underleverandører, så giver det positive effekter som ringe i vandet på både vækst, beskæftigelse og skatteindtægter. Tidligere tal viser, at omkring 40 pct. af en sådan investering kommer retur til de offentlige kasser som afledte effekter og indtægter, så det er helt utrolig vigtigt, at man i offentlige udbud tænker i helhed.

De må ikke alene handle om pris, men også om hvordan man på positiv vis kan bruge udbud som katalysator for aktivitet i hele landet, der f.eks også kan rumme spændende innovations- og uddannelsesmuligheder,” siger Jenny Braat til Maritime Danmark.

Om de kommende Standardfærger så rent faktisk vil blive bygget i Danmark afgøres først efter et EU-udbud af opgaven. Men flere danske værfter viser interesse for opgaven, som det fremgår af en anden artikel i dette tema.

Denne artikel er del af et tema:

Tema: Nye grønne færger til de danske småøer

Færgerne til de danske småøer er typisk af ældre dato og dieseldrevne. Som led i den grønne omstilling står de til udskiftning, med milliontilskud fra staten og EU. Modsat tidligere, hvor hver kommune eller overfart designede deres egen færge, anskaffes der nu Standardfærger finansieret af PensionDanmark. De første fem færger sendes i udbud i år. I de kommende år følger yderligere 5-10 færger. Flere danske værfter ventes at byde ind, men uanset hvor færgerne bygges, er der mulighed for store ordrer til danske udstyrsproducenter. 

Artikler

25.09.2023|Maritimedanmark.dk

Hempel åbner ny fabrik i Kina

25.09.2023|Maritimedanmark.dk

Redningsstation er uden redningsbåd: Kan få fatale konsekvenser

24.09.2023|Maritimedanmark.dk

Kontrahering af produkttankskibe sætter rekord

23.09.2023|Maritimedanmark.dk

Nordatlantens største forskningsskib - Norrøna

23.09.2023|Maritimedanmark.dk

Lolland Kommune vedtager ny færgestrategi

22.09.2023|Maritimedanmark.dk

Nye kornskibe forlader Ukraine

Copyright 2023