Tankventiler på kemikalietankskibe
Underkomitéen om flydende bulklaster og gasser har afholdt sit 12. møde i London fra den 2. - 6. marts 2009. Har var bl.a. tilslutning til brugen af sikkerhedsregler for tankventiler om bord på kemikalietankskibe til debat
Hovedemner på mødet var:
Gasventiler på kemikalietankskibe Danmark blev i 2006 opmærksom på, at såkaldte højhastigheds tryk-/vakuumventiler i visse kemikalietankskibe ikke var godkendt til en række af de produkter, som skibene oprindeligt var godkendt til at sejle med. Danmark udsendte i 2006 en advarsel herom til danske havne og rederier og informerede IMO om denne sikkerhedsrisiko med henblik på, at den enkelte medlemsstat kunne tage fornødne forholdsregler for deres skibe.
Sagen blev tidligere drøftet i underkomitéen om brandbeskyttelse (FP), der var enig med Danmark i, at praksis burde ændres. Samme år besluttede BLG trods protest fra Danmark, at der ikke var tale om en forkert anvendelse af reglerne. Sagen blev derfor bragt op under søsikkerhedskomitéens møde i København i oktober 2007, hvor BLG pålagdes at genoverveje sin holdning til sagen. På sidste års BLG blev det besluttet at udskyde en beslutning, da den internationale sammenslutning af klassifikationsselskaber (IACS) fandt behov for at undersøge sagen nærmere.
På møde i år blev det eksisterende cirkulære (MSC/Circ.677), hvorefter ventiler fremover skal godkendes til transport af den kategori af produkter, som skibene faktisk transporterer. Der var desuden enighed om at præcisere kategoriseringen af en række produkters egenskaber for at sikre korrekt brug af ventilerne. Underkomiteen ville derfor indstille til søsikkerhedskomitéen at udsende en opfordring til medlemsstaterne om at indhente yderligere oplysninger om en række produkters egenskaber til brug for denne præcisering.
Luftemissioner fra skibe Underkomitéen drøftede en opdatering af en række vejledninger som følge af det reviderede MARPOL Annex VI om forebyggelse af luftforurening fra skibe samt NOx koden. I tilknytning hertil blev behovet for nye vejledninger drøftet.
Revisionen af eksisterende vejledninger vedrørte harmoniserede syn, havnestatskontrol og prøveudtagninger. Derudover blev der udarbejdet nye vejledninger til en "VOC Management Plan" for olietankere, der transporterer råolie, samt vejledninger for anvendelse af NOx koden. Der var enighed om at definere 3 hovedelementer til godkendelsesproceduren for kontrol af NOx gældende for store motorer i skibe bygget i perioden 1990 til 2000.
Der udestod at udarbejde vejledninger for certificering af motorer, der anvender katalysatorer (SCR) til reduktion af udledning af NOx, samt udvikling af nye vejledninger for overholdelse af emmisionskravene ved brug af ækvivalente metoder til dem, der er beskrevet i det reviderede Annex VI.
Transport af bio-brændstof Der var i underkomiteen en længere drøftelse af problemstillinger i forbindelse med en praksis, hvor større mængder af bio-brændstoffer blandes om bord på skibe. Der var enighed om, at der burde indføres et forbud mod at blande denne type brændstoffer, når skibet ikke var i havn, men det gerne måtte foregå, når skibet var i havn og blandingen kunne ske under opsyn.
Da der var en række sikkerhedshensyn, der burde tages højde for ved udførelse af sådanne operationer, ville søsikkerhedskomitéen blive opfordret til at overveje et nyt dagsordenspunkt på underkomitéens dagsorden med henblik på indførelse af et forbud mod blanding af produkter til søs. Desuden indstillede underkomitéen, at der blev udarbejdet et cirkulære til medlemsstaterne om ikke at tillade sådanne operationer i perioden frem til en regelændring ville træde i kraft.
Forbud mod sejlads med tung olie ved Antarktis Underkomitéen drøftede også spørgsmålet om indførelse af forbud mod brug og transport af tung olie i Antarktis.
Der var bred enighed i underkomitéen om, at der burde indføres et sådant forbud, da Antarkis havde en særlig sårbar karakter. Det blev derfor indstillet til godkendelse med henblik på vedtagelse i Miljøkomitéen (MEPC).
Gasdrevne skibe Underkomitéen fortsatte arbejdet med udarbejdelsen af midlertidige retningsliner for gasdrevne skibe og besluttede at fremsende udkastet til søsikkerhedskomitéen til godkendelse. Derudover besluttede underkomitéen, at man fremover skulle fortsætte arbejdet med udviklingen af koden for sikkerhed på gasdrevne skibe (IGF-koden). Koden skulle afløse de midlertidige retningslinier. Dette arbejde forventedes afsluttet i 2012.
Kilde: Søfartsstyrelsen