Stor bøde for at overtræde svovlregler
Nordjyllands Politi har udstedt en bøde på 375.000 kroner til et udenlandsk rederi for at sejle på brændstof med for højt indhold af svovl. Bøden er en af de første, og den hidtil største, der er udstedt som led i svovlovervågningen i Danmark.
”Langt de fleste rederier er gode til at overholde reglerne i dansk farvand, og derfor er det vigtigt, at vi fanger snyderne. Det skal ikke være straffrit bare at forurene løs, og derfor er vi tilfredse med, at politianmeldelserne nu begynder at føre til udstedelse af bøder”, siger kontorchef i Miljøstyrelsen, Sara Røpke.
Ud over bøden på 375.000 kr. er der desuden udstedt en bøde til et andet udenlandsk rederi på 30.000 kr. for en mindre overtrædelse af svovlreglerne.
”Ved indstilling af bødernes størrelse til politiet, har vi lagt vægt på, at bøderne er proportionelle med overtrædelsens karakter, at de er i overensstemmelse med lignende straffe på miljøområdet, og at de er sammenlignelige med bøder givet i andre lande for samme type af overtrædelser”, siger Sara Røpke og tilføjer:
– Bødeniveauerne er ikke skåret i sten. Det er vores opfattelse, at bøderne bør være højere, hvis der er tale om meget grove eller gentagne overtrædelser.
Danmark overvåger løbende svovlindholdet i skibes brændstof ved at tage olieprøver på skibe i danske havne. Desuden overvåges skibsfartens udledning af svovldioxid fra luften vha. en såkaldt ”sniffer” installeret under Storebæltsbroen.
Snifferen kan fra luften ’lugte’ hvis der udledes for meget svovl, og så får Miljøstyrelsen besked og kan anmode Søfartsstyrelsen om at tage en olieprøve, når skibet er i havn. Hvis skibet er på vej til udlandet, adviserer Miljøstyrelsen den relevante udenlandske myndighed. I tilfældet med bøden på 375.000 kr. fandt Miljøstyrelsen dog frem til skibet via en anonym henvendelse.
For at styrke tilsynet med svovlreglerne yderligere sætter Miljøstyrelsen i anden halvdel af 2017 gang i mobil overvågning af skibes svovlemissioner i danske farvande. Opgaven er pt. i EU-udbud.
Miljøstyrelsen har anmeldt 14 sager til politiet, siden den skærpede grænseværdi for svovlindhold i skibsbrændstoffer trådte i kraft i Østersøen og Nordsøen den 1. januar 2015. Tre yderligere overtrædelser er i dag anmeldt til politiet, så det samlede antal anmeldelser nu er 17. Desuden har Miljøstyrelsen netop igangsat et projekt, der skal styrke kontrollen med svovlindholdet i det brændstof, der leveres til skibe i Danmark.