Stadig flere besætninger lades i stikken
Antallet af besætninger der strander om bord på skibe, efterladt af ejeren uden løn og forsyninger, er steget markant under corona pandemien, der har presset nogle rederier til det yderste, mens andre har gyldne dage.
Besætningen på fragtskibet Henriette, der i 2016 strandede i Martal.
Sidste år blev 1.399 søfolk om bord 94 skibe efterladt uden løn og vigtige livsfornødenheder rundt omkring i verden. En stigning på 10 procent i forhold til året før, og en stigning på hele 138 procent i forhold til 2019 – det sidste år før coronaen slog til.
Det viser en ny opgørelse fra ILO - the International Labour Organisation.
Og tendensen er fortsat ind i 2022. I løbet af årets seks første uger er der allerede registreret 20 nye tilfælde af besætninger der er strandet uden løn. Det skriver Lloyds List, der som de første bragte historien.
Fortsætter tendensen, kan 2022 blive endnu værre end 2021, hvad antallet af søfolk der lades i stikken af deres redere angår.
Lloyds List skriver, at hvor det tidligere oftest var besætninger om bord på skibe under bekvemmelighedsflag der blev efterladt af deres ejere, sejlede over halvdelen af de skibe, hvis besætning i 2021 løb ind i problemer, under flag der har ratificeret FNs Maritime Labour Convention.
Ud over de registrerede tilfælde, menes der er være et stort såkaldt mørketal – dvs. hændelser der ikke er registreret.
Kilde Lloyds List