Søens folk takker for indsatsen
Det har siden konfrontationen med formodede pirater ikke skortet på politisk kritik af regeringens udsendelse af Esbern Snare til Guineabugten, der skete uden aftaler med landene på den afrikanske vestkyst. Men Danske Rederier og danske søfolk i området takker for indsatsen.
“Tak til de danske udsendte i Guineabugten - I gør en verden til forskel”. Sådan lyder overskriften til en video, som Danske Rederier har produceret som en hyldest til den indsats, der siden konfrontationen med formodede pirater, hvor fire blev dræbt, har skabt stor politisk turbulens i Danmark.
Kritikken var ikke mindst drevet af den kendsgerning, at den danske regering ikke på forhånd havde aftaler i stand med de vestafrikanske stater om i givet fald at tage i mod tilfangetagne - formodede - pirater.
Netop den manglende aftale førte til, at en såret pirat måtte fragtes til Danmark, hvor han nu er stillet for retten, mens tiltalen blev droppet mod tre andre, der i stedet blev sendt i land i en gummibåd og forsynet med proviant nok til at nå ind til kysten.
Danske Rederiers adm. dir. Anne H. Steffensen har tidligere bakket op om udsendelsen af Esbern Snare trods de manglende aftaler med kyststaterne.
“’I den bedste af alle verdener var der lavet en udleveringsaftale med landene i Guineabugten. Men nogle gange flasker diplomatiet sig ikke, som man havde håbet eller ønsket. Jeg ved det, jeg har selv været ambassadør. Og så må man handle derefter,” skrev hun på Linkedin.
Nu sætter besætningen på et Torm-skib i videoen herunder ord på den betydning, som Esbern Snares tilstedeværelse i Guineabugten har for søfolkene.
Den danske fregat trækkes hjem i april efter fire måneders indsats, hvor anti-piratpatruljeringen overtages af et fransk krigsskib.