Russisk olie havner trods sanktioner i EU

Indien er pludselig blevet storeksportør af flybrændstof til Danmark samtidig med, at Indien importerer russisk råolie som aldrig før. Dermed havner raffinerede olieprodukter basereet på russisk råolie i EU-lande trods landenes vidtgående sanktioner, skriver Jyllands-Posten.

Arkivfoto..

Tankskibe fyldt med russisk råolie går ofte gennem danske farvande med kurs mod raffinaderier i Indien. Efterfølgende går turen den anden vej med raffinerede produkter - f.eks. flybrændstof - der leveres til Danmark og andre EU-lande.

Danmark importereede således flybrændstof fra Indien fra marts 2022 til februar i år for mere end 2,1 mia. kr., hvilket svarer til 40 pct. af vores samlede import af flybrændstof, mod nul i de foregående tre år, skriver avisen.

Med trekantshandlen kommer Danmark dermed - indirekte - til at støtte Putins krigsøkonomi, trods de hårde sanktioner.

Men netop fordi den russiske råolie først importeres til Indien og siden eksporteres til EU-lande som Danmark, er der ikke tale om en overtrædelse af sanktionerne.

“Lige nu er det en lovlig måde at eksportere olieprodukter til lande, der har indført sanktioner imod Rusland, fordi produktets oprindelse bliver ændret,” konkluderer tænketanken Centre for Research on Energy and Clean Air (Crea) ifølge Jyllands-Posten.

Indien er ikke alene om at raffinere den russiske råolie til produkter, der efterfølgende eksporteres til de vestlige lande.

Det gør også Kina, De Forenede Arabiske Emirater, Singapore og Tyrkiet - og deres import af russisk olie er steget med 140 pct. siden krigens start, viser tal fra Crea.

Et stop for - eller en begrænsning af - denne trekantshandel vil kræve, at de vestlige lande enten helt forbyder import af olieprodukter fra raffinaderier i tredjelande, der importerer russisk råolie, eller indfører krav om, at raffinaderierne dokumenterer, at den russiske råolie ikke er indkøbt i strid med det prisloft, som EU og G7-landene har indført for at begrænse de russiske olieindtægter, skriver avisen.

Den danske udenrigsminister ønsker, at omgåelsen af sanktionerne bliver modarbejdet:

“EU’s sanktioner skal have størst mulige konsekvens for Rusland. Det er derfor, vi har indført et prisloft på russisk olie. (…) Der er for mig ingen tvivl om, at det næste skridt i EU’s sanktioner skal være et endnu stærkere fokus på at modarbejde, at sanktionerne bliver omgået,” siger udenrigsminister Lars Løkke Rasmussen (M) til Jyllands-Posten.

-emte

Relateret indhold

16.04.2024Maritimedanmark.dk

Molslinjen vinder fornem AI-pris

16.04.2024Maritimedanmark.dk

Rederi bag brokollaps erklærer General Average

16.04.2024Maritimedanmark.dk

Færgefart ligger stille efter påsejling

16.04.2024Maritimedanmark.dk

Somaliske pirater frigiver kapret skib

15.04.2024Maritimedanmark.dk

Højspændt situation i Mellemøsten fortsætter

15.04.2024Maritimedanmark.dk

DFDS har kig på Kanaløerne

13.04.2024Maritimedanmark.dk

Greenpeace-aktion i protest mod den russiske skyggeflåde

13.04.2024Maritimedanmark.dk

Danske Rederier har særligt tre ønsker til det kommende EU-Parlament

Jobmarked

Se alle

Fiskeristyrelsen

Kok på Fiskeristyrelsens fiskerikontrolskib Nordsøen

Interesserer du dig for gastronomi, kost og ernæring? Har du lyst til at sejle og samtidig lave sund mad? Så er der et ledigt job som kok på Fiskeristyrelsens fiskerikontrolskib Nordsøen.

Område

Hele Danmark

Ansøgningsfrist

12.05.2024

Fiskeristyrelsen

Fiskeristyrelsen søger en 1. styrmand/overstyrmand som afløser

Er du en velkvalificeret styrmand eller overstyrmand? Er du omstillingsparat og serviceminded? Vil du bidrage til at opfylde styrelsens ambition om at drive en kompetent offentlig virksomhed med klar og effektiv forvaltning af både kontrol- og tilskudsområdet? Så søger Fiskeristyrelsen en styrmand på afløservilkår.

Område

Hele Danmark

Ansøgningsfrist

12.05.2024

Fiskeristyrelsen

Skibsassistent til fiskerikontrolskibet Nordsøen i Fiskeristyrelsen

Er du en velkvalificeret sømand? Og har du interesse for fiskerikontrol og søredning? Så har vi i Fiskeristyrelsen en ledig stilling som skibsassistent.

Område

Hele Danmark

Ansøgningsfrist

09.05.2024

Københavns Maskinmesterskole

Maskinmesterskolen København (MSK) søger en faglærer til vores værkstedsforløb i Sisimiut, Grønland.

Vær med til at forme fremtidens maskinmestre, der er klædt på til at lede vejen inden for det maritime område og grøn omstilling, bæredygtighed og energioptimering. Vær med til at gøre en forskel – i dag og for fremtiden!

Område

Grønland

Ansøgningsfrist

Snarest muligt

MARPRO Search & Selection

HSEQ & Sustainability Coordinator

Are you passionate about ensuring safety, preserving the environment and quality, and promoting sustainability?

Område

Nordjylland

Ansøgningsfrist

Snarest muligt

RelyOn Nutec

Timeansatte instruktører

Har du en uddannelse inden for det maritime, offshore eller brand & redning? Er du en udadvendt profil med flair for at formidle din viden, og vil du være en del af en organisation, hvor alle tager ansvar for at give vore kursister den bedst mulige læring og oplevelse?

Område

Midtjylland

Ansøgningsfrist

Snarest muligt

Horsens Kommune

Navigatør til Endelavefærgen søges snarest

Da en af vores gode medarbejdere har valgt at søge nye udfordringer, søger vi en ny og frisk navigatør. Du vil efter grundig oplæring skulle fungere både som skibsfører og som styrmand.

Område

Midtjylland

Ansøgningsfrist

27.04.2024

Skive Kommune

Overfartsleder til Fursund Færgeri

Kunne du tænke dig at have den smukke Limfjord som arbejdsplads? Så har du nu muligheden for at blive vores nye kollega ombord på færgerne Mjølner-Fur og Sleipner-Fur.

Område

Nordjylland

Ansøgningsfrist

20.04.2024

MARPRO Search & Selection

Recruitment Consultant

Are you passionate about the maritime industry? Can you talk to anyone? Can you roll with the punches? Recruitment can be unpredictable, but we need someone who can handle challenges with a smile on their face.

Område

Sjælland

Ansøgningsfrist

Snarest muligt

H. Folmer & Co.

Indkøber

Er du indkøber med interesse og forståelse for den maritime industri? Har du teknisk erfaring og evnen til at håndtere forskelligartede opgaver i en dynamisk og uforudsigelig arbejdsmiljø? Så er denne stilling som indkøber i vores rederi måske noget for dig!

Område

Hovedstaden

Ansøgningsfrist

Snarest muligt

Bliv opdateret med maritimedanmark.dk

Tilmeld dig nyhedsbrevet fra den maritime branche. Vi leverer nyhedsoverblikket og fagligheden, gode jobtilbud og faglige events. Hver dag,

Se flere temaer

Events

Se alle