Putin truer korn-korridoren fra Ukraine
Den russiske præsident lægger op til begrænsninger i den aftale, der hidtil har ført til eksport af 2,3 mio. tons korn og andre fødevarer i omkring 100 skibe fra ukrainske havne. Putin taler om en begrænsning af eksport-destinationerne ved en eventuel forlængelse af aftale, der løber 120 dage.
Udviklingslandende bliver bedraget i den FN-aftale, der sikrer eksport af korn fra Ukraine via Sortehavet, mener Ruslands præsident, Vladimir Putin. “Næsten alt det korn, der er blevet eksporteret fra Ukraine, kommer ikke til de fattigste lande, men til EU,” sagde Putin til et økonomisk forum i Vladivostok.
Aftalen, der blev underskrevet 22. juli, har siden sikret sikker passage for skibe lastet med korn og andre fødevarer fra havnene i Odessa, Chornomorsk og Yuzhnyi i Ukraine. Målet med aftalen var ifølge FN at sikre større kornforsyninger til verdensmarkedet for dermed at reducere priserne og bl.a. hjælpe fattige og sårbare befolkninger og reducere risikoen for hungersnød.
Ifølge en opgørelse fra Joint Coordination Centre har lav- og mellemindkomst lande hidtil modtaget 30 pct. af eksporten fra Ukraine.
Præsiden Putin indikerede på mødet i Vladivostok, at han ville diskutere muligheden for at begrænse destinationerne for korneksporten med den tyrkiske præsident, Tayyip Erdogan.
Hvis de vestlige lande fortsat opkøber det ukrainske korn, vil fødevarekrisen blive forværret og potentielt ende i en “humanitær katastrofe”, tilføjede Putin ifølge Lloyd´s List.
Hans kommentarer til aftalen om korn-korridoren kommer efter, at Ruslands FN-ambassadør for et par uger siden såede tvivl om en forlængelse af aftalen - netop med henvisning til, at en for lille del af eksporten gik til lande, der havde brug for den.
Aftalen om kornkorridoren har betydet milliardindtægter til Ukraine, der har brug for værd en dollar og som gerne ser aftalen udvidet til at omfatte eksport fra en fjerde havn.
Kilde: Lloyds.