OSK Design lokker med koncept til nye arktiske fregatter

Danske OSK Design vil med et egenfinansieret koncept-design på en ny, avancerete arktiske fregatter sætte skub i processen om af afløsere til de eksisterende inspektionsskibe, som Arktisk Kommando benytter i Nordatlanten.

OSK Design koncept til en ny arktisk fregat til Søværnet.. Foto: OSK Design

Den historisk store rammebevilling på 143 mia. kr. over de næste ti år til en modernisering af det danske forsvar er på plads. Og nu vil det danske skibsdesignfirma OSK Design lokke Forsvaret ud af busken med præsentationen af et egenfinansieret koncept-design på en mulig afløser, for de fire skibe i Thetis-klassen, der har patruljeret Nordatlanten og Grønland i nu 30 år.

“Forsvaret har ikke endnu taget stilling til projektet om arktiske fregatter, men vi har bare prøvet at at sætte skub i diskussionen ved at komme med et forslag,” siger Lars Povl Jensen, Head of Defence i OSK Design til Maritime Danmark.

Koncept-designet er udarbejdet ved at tage de funktionaliteter, der allerede i dag er i Thetis-klassen og toppet op med nye ønsker:

“Hvis man trækker lidt ud af debatten er det sådan set ikke så svært at gætte sig til, hvad vi tror Forsvaret gerne vil have løst af opgaver i omkring i Nordatlanten og Grønland,” siger Lars Povl Jensen.

OSK Design forestiller sig et skib på 125 meter, der ifølge Lars Povl Jensen, er det længste, hvis skibet skal kunne gå ind i de grønlandske havne.

 

Skibet er designet til at kunne udføre en bred vifte af opgaver året rundt i isfyldte farvande med en maks-hastighed på over 23 knob.

 

Koncept-designet kan rumme både defensive og offensive våbensystemer og har plads til mellem 60 og 125 personer om bord afhængig af opgaven.

 

“Skibet er designet l at rumme forskellige modulære systemer og lagre, såsom ACTAS ASW-systemet, mineudlægningsmoduler, olieudslipsbomme og udstyr til Arctic Standby Force, hvilket giver mulighed for missionsspecifik tilpasning. Med sin store, modulopbyggede missionsbugt kan dette fartøj tilpasses til anti-ubådskrigsførelse (ASW), overflade- og luftovervågning, opretholdelse af suverænitet, eftersøgning og redning, katastrofehjælp og forbedret selvforsvar,” skriver OSK Design i en pressemeddelelse.

Er det almindeligt, at i selv finansierer det første design-udkast?

“Nej, det er det ikke - men vi har gjort det for at vise Forsvaret hvad vi kan - og for at vise det ude omkring i verden,” siger Lars Povl Jensen.

Men der er alene tale om et koncept, understreger han

Derfor vil OSK Design i praksis starte helt fra bunden igen, hvis Søværnet skulle bide på. Og så venter en mangeårig proces.

“Vi vil meget gerne hjælpe Søværnet med dyrke brugerkravene frem, og så følger en lang proces omkring først koncept-design, så basic-design - derefter udbud til værfter - og detailed-design. Herefter skal skibene bygges og siden udrustes. Det vil tage omkring otte år,” siger Lars Povl Jensen. I bedste fald lidt hurtigere.

“Det er en lang proces, og det er også derfor vi forsøger at skubbe lidt til processen. Vi skal snart i gang med de første og indledende studier, hvis Søværnet vil have nye skibe klar i 2030 eller 2032”.

Spørgsmålet er så, om Forsvaret overhovedet vil prioritere afløsere for de 30 år gamle inspektionsskibe.

DR Nyheder kunne i april i år afsløre, at Forsvaret i stedet for at bygge nye arbejder med planer om at levetidsforlænge de fire skibe i Thetis-klassen, så de skal kunne fortsætte i de næste 20 år.

“Jeg troede faktisk det var en joke, første gang jeg hørte det,” sagde Finn Bæk Karlsson, der er eskadrens fællestillidsrepræsentant, dengang til DR.

“Det holder ikke, at danske soldater skal sejle i verdens farligste farvand i skibe, der er 40-45 år gamle, “ tilføjede han.

Om det kommer til at ske - eller om der skal bygges nye skibe - er nu op til forligspartiernes forhandlinger om, hvordan de 143 ekstra milliarder skal bruges.

Forhandlingerne starter til efteråret.

 

 

Artikler

25.09.2023|Maritimedanmark.dk

Redningsstation er uden redningsbåd: Kan få fatale konsekvenser

24.09.2023|Maritimedanmark.dk

Kontrahering af produkttankskibe sætter rekord

23.09.2023|Maritimedanmark.dk

Nordatlantens største forskningsskib - Norrøna

23.09.2023|Maritimedanmark.dk

Lolland Kommune vedtager ny færgestrategi

22.09.2023|Maritimedanmark.dk

Nye kornskibe forlader Ukraine

22.09.2023|Maritimedanmark.dk

Kom med ombord på Laura Maersk

Copyright 2023