Ørsted tager første spadestik til Europas største e-methanolprojekt

Den kommende e-methanol fabrik i det nordlige Sverige skal fra 2025 producere 50.000 tons e-methanol om året - og dermed understøtte den grønne omstilling af skibsfarten.

Sådan kommer Ørsteds svenske e-methanolfabrik til at se ud.. Foto: Ørsted

Der er i øjeblikket mere end 110 e-methanol-drevne fartøjer entet bestilt eller sat i drift, så på forhånd er Ørsteds kommende fabrik i Örnsköldsvik - i Sverige sikret afsætning af den e-methanol, der skal produceres fra FlagshipONE, som projektet kaldes. 

“FlagshipONE er et banebrydende projekt, der åbner en ny epoke inden for grøn søfart og for Ørsted. Jeg er rigtig glad for, at vi nu er gået i gang med byggeriet sammen med andre førende aktører inden for grønne brændstoffer samt repræsentanter fra Örnsköldsvik, Västernorrlands Län og Sverige som helhed. FlagshipONE bliver det første projekt i en ny grøn industri i Sverige, og her vil Ørsted gå forrest,” sagde Anders Nordstrøm, der er driftsdirektør for PtoX i Ørsted i sin tale onsdag ifølge en pressemeddelelse fra Ørsted. 

 I ceremonien deltog en række politikere og repræsentanter fra samarbejdspartnere som Siemens Energy, Carbon Clean og Topsoe, der skal levere henholdsvis elektrolyseanlæg og kontrolsystemer, udstyr til CO2-fangst og udstyr til methanolsyntese. 

 FlagshipONE er det første e-methanolprojekt i Ørsteds portefølje inden for grønne brændstoffer. Selskabet er desuden i gang med at udvikle Project Star, et projekt på den amerikanske golfkyst med en årlig produktionskapacitet på 300.000 tons årligt, samt projektet Green Fuels for Denmark i København, der også skal producere store mængder e-methanol med henblik på at reducere CO2-udledningen fra søfart. 

 FlagshipONE skal producere e-methanolen ved hjælp af grøn strøm og biogen CO, der opsamles fra det biomassefyrede kraftvarmeværk Hörneborgsverket, der ligger ved siden af den kommende fabrik. 

 Derudover skal FlagshipONE anvende damp, procesvand og kølevand fra Hörneborgsverket, og den overskydende varme fra produktionen af e-methanol vil blive sendt tilbage til Övik Energi og integreret i deres fjernvarmeforsyning. 

-emte 

 

Artikler

09.06.2023|Maritimedanmark.dk

Verdens første selvsejlende, elektriske færge er sat i drift

09.06.2023|Maritimedanmark.dk

Maersk vil teste biobrændstof til tog

09.06.2023|Maritimedanmark.dk

DSV køber el-lastbiler finansieret af intern CO2-afgift

09.06.2023|Maritimedanmark.dk

Danske Rederier: Global klimaafgift bør gå til u-lande

09.06.2023|Maritimedanmark.dk

Terntank og Kongsberg hædret på Nor-Shipping med Next Generation Ship Award

08.06.2023|Maritimedanmark.dk

Hurtigruten afslører koncept for batteri- og vinddrevet krydstogtskib

Copyright 2023