Nyt dansk forskningsskib hilses velkommen
Danske Maritime ser store muligheder i, at 170 millioner af de 2,7 milliarder kroner et folketingsflertal har afsat til grøn forskning, går til at delfinansiere et avanceret dansk forskningsskib, som skal levere en bred vifte af havforskningsdata, monitorering og geologiske undersøgelser.
“Hvis pengene bruges smart, kan dette blive et førsteklasses eksempel på, hvordan vi gennem et offentligt udbud kan skabe både vækst og uddannelse i verdensklasse”, siger Jenny Braat, adm. direktør hos Danske Maritime.
”Byggeriet af Dana V bør bruges konstruktivt og allerede under tilblivelsen fungere som et forsknings-, udviklings- og innovationsprojekt med tæt samarbejde mellem danske skibsdesignere, værfter, udstyrsproducenter og uddannelsesinstitutioner. Dette vil skabe en maritim tværfaglighed på universitetet, give virksomhederne en udviklingsplatform og skabe arbejdspladser. Samtidig får de studerende en unik indsigt i kompliceret skibsbygning, og derfor er det meget afgørende, at netop inddragelsen af danske uddannelsesinstitutioner vægtes i udbudsmaterialet, så investeringen også bidrager til at skabe bedre uddannelser og arbejdspladser i Danmark”, siger Jenny Braat.
Ud over midler til delfinansiering af Dana V, ideholder aftalen en bred pallette af muligheder gennem projekter, fondsmidler og samarbejder, hvor også den maritime industri vil kunne gøre sig gældende indenfor flere felter.
“Fra dansk side arbejder vi i den maritime industri målrettet med at trække hele den globale skibsfart i en grønnere retning. CO2-fangst og grønne brændstoffer er vigtige forskningsområder, men der er også rigtig mange andre grønne teknologier i spil, som kan gøre skibsfart langt mere klima- og miljøvenlig. Så vi står overfor en spændende udvikling, hvor energieffektivitet vil spille en betydelig rolle for konkurrenceevnen, og midlerne fra de offentlige kasser er meget afgørende for, at vi kan sikre et stærkt dansk fingeraftryk – både ift. skibsfart og i andre brancher”, siger Jenny Braat.
Kilde: Danske Maritime