Mindre papirarbejde på skibene
Søfartsstyrelsen har offentliggjort en rapport om, hvilke administrative opgaver søfarende og danske rederier oplever som byrder. Rapporten er et led i Vækstplan for Det Blå Danmark og peger på et ønske om reduktion af den samlede mængde papirarbejde.
Rapporten bygger på tre undersøgelser, der sætter fokus på oplevelsen af administrative opgaver blandt henholdsvis danske og internationale søfarende og danske rederier. De første undersøgelser af de danske søfarende og rederier blev offentliggjort i 2012, og de førte til et ønske om at vide, om samme oplevelser gjorde sig gældende internationalt. Derfor blev der også gennemført en spørgeskemaundersøgelse blandt internationale søfarende.
Konklusionen i den samlede rapport er, at det er mængden af administrative opgaver, der er afgørende, og ikke den enkelte opgave i sig selv. De danske søfarende oplever at bruge 20 % af deres arbejdstid på opgaver, som ikke tilfører værdi svarende til arbejdsindsatsen, det vil sige administrative byrder. I de danske rederier opleves det, at 9 % af arbejdstiden bruges på administrative byrder. Blandt de internationale søfarende mener 30 %, at de bruger for meget tid på byrder. Undersøgelserne viser, at de danske og internationale søfarende i høj grad er enige om, hvilke opgaver der opleves som byrder.
Søfartsstyrelsen arbejder allerede med flere initiativer både på nationalt plan og i FN’s Søfartsorganisation, IMO, for at lette papirarbejdet.
”Administrative byrder er trættende og ressourcekrævende for de søfarende og rederierne. Derfor arbejder vi målrettet med at lette administrationen. Vi satser på selvbetjeningsløsninger, som er rettet mod både de søfarende og rederierne. Det er blevet lettere og hurtigere at få sønæringsbeviser og søfartsbøger, og vi arbejder videre med blandt andet yderligere digitalisering for at lette de administrative byrder”, siger direktør i Søfartsstyrelsen, Andreas Nordseth.
En stor del af de administrative byrder stammer fra international regulering. Derfor er administrative lettelser en dansk mærkesag i IMO.
”International regulering er en særlig udfordring. Vi skal ikke slække på sikkerheden, men samtidig skal vi se på, om vi kan gå nye veje. Danmark har medvirket til, at IMO prioriterer reduktion af administrative byrder højt. Vi går foran med konkrete eksempler på, at det kan lade sig gøre at skabe bedre og mere effektive arbejdsgange om bord på skibene og i rederierne uden at forringe sikkerheden”, siger Andreas Nordseth
”Danmark arbejder blandt andet i IMO for at få elektroniske certifikater anerkendt internationalt på lige fod med traditionelle papircertifikater, der underskrives og stemples”.
Kilde: Søfartsstyrelsen