Maersk skal forklare sig i skrot-sag

Miljøstyrelsen er gået ind i en sag om fire Maersk-skibe, der blev flaget om fra dansk til Hongkong-flag i 2018 og siden solgt til ophugning i Indien i år. EU indførte 1. januar en lov, der forbyder EU-flagede skibe at blive ophugget på et ikke EU-godkendte værfter

Arkivfoto..

Miljøstyrelsen vil nu have svar fra Maersk på, hvad der er op og ned i en sag om skrotning af fire udtjente skibe på et ikke EU-godkendt værft i Indien. Maersk valgte i 2018 at omflage de fire skibe, Clara, Claes, Cecilie og Thomas Maersk fra dansk til indisk flag.

Derefter kunne skibene lovligt blive ophugget på et strandværft i Indien. Og dermed ville de fire Maersk-skibe ikke være omfattet af en ny EU-lov, der fra 1. januar i år forbød ophugning af EU-flagede skibe på værfter, der ikke er på EUs hvid-liste og godkendte værfter.

Ifølge ShippingWatch har Maersk ifølge ShippingWatch tidligere meldt ud, at rederiet var klar til at flage skibe om, så de fortsat kunne benytte de kritiserede strandværfter i Indien til ophugning.

Maersk har dog ifølge mediet hverken be- eller afkræftet om det er tilfældet i denne sag, men nu kræ er Miljøstyrelsen svar fra Maersk.

“Miljøstyrelsen har taget kontakt til Mærsk for at få klarlagt fakta i sagen. Miljøstyrelsen forventer at få svar primo denne uge, hvorefter styrelsen vil vurdere svaret. Hvis der er mistanke eller bevis for omgåelse af reglerne, kan Miljøstyrelsen overdrage sagen til politiet med henblik på politiets videre efterforskning og retsforfølgelse,” skriver styrelsen til ShippingWatch.

Maersk understreger, at selskabet er forpligtet til at overholde alle regler. “Mærsk er forpligtet til at leve op til alle regler. Som et globalt shippingselskab driver vi vores flåde ud fra et globalt perspektiv, og det gælder også de flag, vi bruger,” skriver Maersk til ShippingWatch.

I en anden sag om ophugning af et tidligere Maersk-skib på et værft i Bangladesh, som blev erklæret ulovligt af landet, vil SF have undersøgt, om Maersk kan gøres ansvarlig.

Maersk havde i forvejen solgt “North Sea Producer” til ophugningsselskabet GMS, der sendte det til ophugning, skriver Politiken.

Maersk oplyser i en mail til Politiken, at domsafgørelsen i Bangladesh ikke har noget at gøre med hverken Marsk eller North Sea Production Company (NSPC), et erhvervsmæssigt samarbejde mellem Maersk og det brasilianske konglomerat Odebrecht, som i sin tid solgte skibet videre.

Maersk skriver også, at de ikke havde kendskab til, at skibet skulle ophugges i Bangladesh. “NSPC solgte ’North Sea Producer’ videre til en tredjepart i marts 2016, og de nye ejere tog beslutningen om at flytte skibet fra Storbritannien til stranden i Bangladesh. Denne beslutning var udelukkende taget af de nye ejere, uden kendskab fra vores side”, skriver Maersk.

SF ønsker, at miljøminister Lea Wermelin (S), skal politianmelde rederiet i sagen.

Maersk startede i 2016 sit eget projekt med at forbedre forholdene på værfterne i Alang med henblik på at få dem godkendt af EU. “Vi håber, at andre rederier vil gå sammen med os i arbejdet med at transformere hele Alang skibsgenanvendelses industrien ved at kræve høje standarder for sikkerhed, menneskerettigheder og miljøet og ved at overvåge implementeringen på stedet fra dag til dag. Det handler om, at virksomheder og partnere skal arbejde sammen for at løse et komplekst problem,” sagde Søren Skou, CEO i Maersk, om tiltaget i februar i fjor.

Redaktionen

Relateret indhold

02.05.2024Maritimedanmark.dk

Ny rapport afslører flere problemer på fregat

02.05.2024Maritimedanmark.dk

Aabenraa Havn sætter ny rekord

01.05.2024Maritimedanmark.dk

Udskiftning i toppen af Scandlines

01.05.2024Maritimedanmark.dk

Brand i skrotskib er nu slukket

30.04.2024Maritimedanmark.dk

Skyggeflåde tankskib ramt af missil

30.04.2024Maritimedanmark.dk

Molslinjen har solgt sin ældste hurtigfærge

29.04.2024Maritimedanmark.dk

Iran vil løslade tilbageholdt besætning

29.04.2024Maritimedanmark.dk

Fragtskib på grund ved Nyborg

Jobmarked

Se alle

Marstal Navigationsskole

2 undervisere til Marstal Navigationsskole

Vil du uddanne fremtidens danske søfolk? Vil du sætte mere gang i udviklingen af bæredygtig skibsfart? Her er din enestående chance for at arbejde med videbegærlige mennesker OG blive en del af fremtiden!

Område

Syddanmark

Ansøgningsfrist

25.05.2024

ÆrøXpressen

Skibsfører søges

ÆrøXpressen søger en skibsfører til ruten mellem Marstal og Rudkøbing til ansættelse snarest muligt.

Område

Syddanmark

Ansøgningsfrist

Snarest muligt

SIMAC

Undervisere

Vil du være med til at forme fremtidens grønne ledere?

Område

Syddanmark

Ansøgningsfrist

16.05.2024

DanPilot

Lods og lodsaspiranter søges til DanPilot

Har du minimum to års effektiv sejltid som overstyrmand eller kaptajn, og har du ambition om at specialisere dig som Lods? Så er det måske dig vi står og mangler.

Område

Hele Danmark

Ansøgningsfrist

30.12.2024

Aalborg Kommune

Aalborg Kommune søger skibsfører til Færger

Aalborg Kommune søger en skibsfører til varetagelse af sejlads ved overfarterne Hals-Egense og Aalborg-Egholm. Færgedrift er en del af infrastrukturen i Aalborg Kommune og formålet med den er at sørge for forbindelse for biler, passagerer og gods på de to overfarter. I det daglige løses opgaverne på færgerne af personalet i samarbejde med overfartslederen.

Område

Nordjylland

Ansøgningsfrist

24.05.2024

Thyborøn-Agger Færgefart

Navigatør søges til fast stilling

Thyborøn-Agger Færgefart søger navigatør med tiltrædelse snarest muligt.

Område

Nordjylland

Ansøgningsfrist

30.05.2024

MARPRO Search & Selection

Customer Success Manager

In this job, you would be joining a rapidly growing software company delivering vessel performance monitoring and route optimization services to the International tramp shipping industry.

Område

Hovedstaden

Ansøgningsfrist

Snarest muligt

MARPRO Search & Selection

Payroll Controller

Are you ready to take on the responsibility as part of our Marine Payroll team for a diverse fleet and various nationalities? Together we are ensuring accurate marine payroll and compliance with regulations, barging agreements, and processes. You will be a key figure for the seafarers and their payroll, working closely with your colleagues in the Marine Payroll team and the crewing department to deliver seamless payroll processing.

Område

Hovedstaden

Ansøgningsfrist

Snarest muligt

Aarhus Maskinmesterskole

Aarhus Maskinmesterskole søger engagerede undervisere med tekniske og maritime kompetencer

Aarhus Maskinmesterskole er en maritim videregående uddannelsesinstitution, der uddanner professionsbachelorer (maskinmestre) og produktions- og automationsteknologer til fremtidens tekniske ledere.

Område

Midtjylland

Ansøgningsfrist

12.05.2024

MARPRO Search & Selection

Hydrographic Surveyor

Are you an experience Hydrographic Surveyor looking for an exciting opportunity to contribute to a dynamic and expanding department?

Område

Hovedstaden

Ansøgningsfrist

Snarest muligt

Bliv opdateret med maritimedanmark.dk

Tilmeld dig nyhedsbrevet fra den maritime branche. Vi leverer nyhedsoverblikket og fagligheden, gode jobtilbud og faglige events. Hver dag,

Se flere temaer

Events

Se alle