Mærsk og MAN i energispareprojekt
Et nyt forskningsprojekt har til formål at reducere energiforbruget af containerskibe med 10-20 procent. Højteknologifonden har netop investeret 5 millioner i et projekt, som er et samarbejde mellem MAN Diesel & Turbo, Maersk Line og DTU Mekanik.
"Vi forventer at kunne dyrke et helt nyt forretningsområde, der medfører omfattende opgradering og effektivisering, og som vil gavne både industrien og miljøet", udtaler Niels Freese fra MAN Diesel & Turbo.
Stigende oliepriser har fået store containerskibe til at sejle langsommere for at spare brændstof. Den langsommere hastighed har konsekvenser for ydelsen af motoren og slitage af komponenter, og betyder, at i hverken motorer eller propeller arbejder optimalt.
Den eksisterende flåde skal derfor forsynes med ny teknologi, der er energi-optimeret til lavere hastigheder, og på samme tid, har et lavere niveau af emissioner end det er tilfældet i dag.
Nye skibe kan designes med yderst energieffektive motorsystemer, men der er ingen løsning for de utallige skibe, der allerede sejler rundt i verden. Derfor har MAN Diesel & Turbo, Maersk Line og DTU Mekanik samlet deres bestræbelser på at udvikle ny teknologi og design af nye propeller, der er tilpasset til de eksisterende containerskibe.
Målgruppen er de 500 skibe, der blev bygget til en verden med lavere energipriser og færre miljøkrav. Projektet har potentiale til at sikre økonomiske gevinster, der løber op i tocifret millionbeløb pr. skib.
Motorsystemet på et containerskib indebærer avanceret samspil mellem skrog, propeller og selve motoren. Derfor kan man ikke bare erstatte den gamle motor med en ny og mere energieffektiv. DTU Mekanik har, sammen med MAN Diesel & Turbo, der designer totaktsmotorer og propeller, udviklet et værktøj, der er i stand til at beregne samspillet mellem de tre komponenter, så det er muligt at skræddersy den optimale løsning for hver serie af skibe.
"Med henblik på at re - designe propeller og motorer, er det afgørende, at du kender de præcise betingelser for det enkelte skib. Derfor er vi nødt til at ændre beregningsredskaber, vi allerede har, så de bedre er i stand til at modellere interaktionen mellem skibet og dets propeller, og vi kan gå til grænserne i udformningen af propeller til de eksisterende skibe", siger Poul Andersen fra DTU Mekanik.
Hvis projektet bliver en succes, er det ambitionen at teste en prototype på havet for at opnå yderligere viden. Kommercielle og operationelle overvejelser tillader, kan dette ske på et af Maersk Lines skibe.
"Vi presser hele tiden vores skibe i forbindelse med driften og søger måder at gøre den eksisterende flåde mere effektiv og miljøvenlig. Dette projekt er unikt i sin holistiske tilgang til propeldesign og motorens ydeevne optimeret til lavere hastigheder. Med ambitioner om at spare 10-20 procent på energien, er projektet samtidig, en fremragende mulighed for at styrke vores samarbejde om innovation med en af vores kerneleverandører", siger Niels H. Bruus, chef for Global Optimisation og Innovation hos Maersk Line.
Kilde: worldmaritimenews.com