Ingen lønnedgang for unge her og nu
Søfartens Lederes direktør, Fritz Ganzhorn, udtalte mandag den 9. september på Børsen TV og i Dagbladet Børsen, at foreningen var klar til at drøfte lavere løn til nyuddannede danske juniorofficerer. Men det kommer ikke til at ske i den nærmeste fremtid.
"Vi vil ikke afvise noget på forhånd i bestræbelserne på at skabe rammerne for vækst i antallet af unge danske skibsofficerer. Det vil gavne vores erhverv", sådan lyder forklaringen fra direktøren, som påpeger, at der ikke er optræk til "hurtige aftaler" om nyuddannede juniofficerers løn og vilkår.
”Vi tror, at det betyder noget for de unge, der vil forfølge en karriere til søs, at der er danske kolleger på skibene, og at der også er mulighed for en maritim karriere i land i Danmark, hvor lønningerne ligeledes er gode. Derfor holder Søfartens Ledere alle døre åbne, og det ville vi ikke gøre, hvis vi på forhånd afviste enhver tale om at se på fx startlønnen for nyuddannede danske juniorofficerer”, siger Fritz Ganzhorn.
Fritz Ganzhorn understreger, at der ikke er påbegyndt forhandlinger om nyuddannede juniorofficerernes løn og arbejdsvilkår, og der bliver ikke indgået nogen aftaler på området, hvis der ikke er tale om brede, varige aftaler, der samtidig øger rekruttering, uddannelse og beskæftigelse af unge danske skibsofficerer.
Han påpeger, at det er naturligt, at Søfartens Ledere er lydhøre over for rederiernes udsagn om, at danske juniorofficerer er væsentligt dyrere end deres kolleger fra Indien, Filippinerne og Østeuropa.
”Søfartens Ledere har tradition for at gå åbent til værks og debatterer tingene grundigt, inden der indgås aftaler, og selvfølgelig vil foreningen også lytte til de unge. Vi indgår ingen aftaler hen over hovedet på nogen. Netop derfor vil vi også tage initiativ til et debatmøde med de studerende om deres muligheder og ønsker for fremtiden i det erhverv, som de har valgt at uddanne sig indenfor”, siger Fritz Ganzhorn.
Direktøren opfordrer samtidig de danske skibsofficersstuderende til at melde sig ind i Søfartens Ledere og deltage aktivt i debatten om, hvordan man sikrer, at der også i fremtiden er et maritimt erhverv til unge danskere, som vil til søs.
”Vi kunne sikkert fastholde den nuværende relativt høje løn for danske juniorofficerer, men vi risikerer at blive så lille og eksklusiv en gruppe, at mange arbejdsgivere ikke vil satse på den i længden, men skifte til udenlandsk arbejdskraft og virksomhedskultur”, siger Fritz Ganzhorn.
Faldet i den maritime arbejdsstyrke den manglende rekruttering truer, ifølge Søfartens Ledere, Danmarks styrkeposition, vækstmuligheder og rolle som førende søfartsnation. Øfartens ledere vil have hele erhvervet til at hjælpe med at løse uddannelsesproblemet.
”Vi ønsker, at flere rederier og maritime virksomheder skal deltage i uddannelsen og beskæftigelsen af danske juniorofficerer, for i fremtiden kan vi ikke basere os på, at et begrænset antal rederier løfter uddannelsesbyrden for hele erhvervet. Derfor har Søfartens Ledere foreslået dannelsen af en maritim kompetencefond, som skal fordele og udligne omkostningerne ved at stille uddannelsespladser til rådighed for erhvervets juniorofficerer - de kommende seniorofficerer og hele Danmarks maritime ressource”, siger Fritz Ganzhorn.
Kilde: Søfartens Ledere