Historisk olie-aftale endelig på plads
Søndag lykkedes det endelig for OPEC-landene, Rusland, USA og andre olieproducerende lande at blive enige om en historisk aftale, der kan føre til en reduktion i den daglige olieproduktion på helt op til 20 mio. tønder dagligt, svarende til 20 pct. af det globale udbud fra 1. maj.
Efter fire dages intense forhandlinger lykkedes det for de såkaldte OPEC+ lande at nå til enighed om en historisk aftale, godt hjulpet på vej af bl.a. præsident Donald Trump.
Aftalen betyder, at OPEC+ landene - den udvidede kreds af lande, der også tæller bl.a. Rusland - reducerer deres produktion med 9,7 mio. tønder dagligt fra 1. maj, skriver flere internationale nyhedsbureauer.
Dermed er der sat en stopper for den olieproduktions-krig mellem Rusland og Saudi Arabien, der siden starten af marts har oversvømmet markedet med olie i en tid, hvor efterspørgslen på grund af corona-krisen er slået helt i bund, hvilket har sendt prisen på olie samme vej.
Ifølge Reuters forventer kilder blandt OPEC+ landene, at den totale reduktion kan nå op på 20 mio. tønder pr. dag,
fordi lande, der står uden for kredsen også vil skære produktionen ned.
USA, Brasilien og Canada vil således skære med 3,7 mio. dollar pr. dag, mens andre lande også vil bidrage, skriver Bloomberg.
Reduktionen er den største, der nogensinde er set og ifølge Reuters fire gange større end den tidligere rekord, der blev sat i 2008 under finanskrisen.
Ifølge den nye aftale vil reduktionen i olieproduktionen gradvist aftage, men dog løbe helt til april 2022.
Trump takkede Ruslands præsident Putin og den saudiske kong Salman for at have fået aftalen på plads og tilføjede: “Jeg har lige talt med dem….Fantastisk aftale for alle”.
Håber er, at den voldsomme reduktion kan stabilisere og gerne hæve de ekstremt lave oliepriser, der gør produktion af olie til en underskudsforretning i store dele af verden.
Umiddelbart efter, at den endelige aftale kom på plads, steg prisen på Brent til levering i juni med 4,4 pct. til 32,85 dollar/tønde. I slutningen af 2019 kostede den 66 dollar, skriver Bloomberg.
Redaktionen