Frigivelse af pirater skaber frustrationer
Centralforeningen for Stampersonel, der bl.a. tæller de frømænd, militære politifolk, menige konstabler og sergenter om bord på de danske krigsskibe, er frustreret over, at de der gang på gang må frigive de pirater, som de med risiko for eget liv har taget til fange
”Vi synes, at det er underligt, at piraterne kan få lov at skyde på os, og så sætter vi dem bare fri efter et stykke tid. Det er meget frustrerende, det er ikke rimeligt”, siger kommunikationsansvarlig i Centralforeningen , Helle Kolding, til Ritzau.
”Vi har faktisk set, at et par af de pirater, vi tog til fange for nogen tid siden og løslod, er blevet taget en gang til. Bevisligt er det sket i mindst et tilfælde, vi kan se det på fingeraftrykket”, siger Helle Kolding.
På de tre år har danske krigsskibe sat mere end 200 pirater i land igen efter at have taget dem til fange.
Torsdag satte Absalon 17 pirater i land fordi det ikke er lykkedes de danske myndigheder at få hverken Seychellerne eller Kenya til at tage imod dem og stille dem for en dommer, selv om der var indsamlet bevismateriale.
Kenyas uvilje mod at retsforfølge piraterne, får nu Venstre til at true med at skære i den 500 millioner kroner store danske ulandsbistand til Kenya.
”Det er dybt demoraliserende og fuldstændigt uacceptabelt, at det fungerer på denne måde”, siger Venstres retsordfører, Karsten Lauritzen, til DR Nyheder.
”Hvis vi siger til Kenya: Vi vil gerne hjælpe jer, men vi har også brug for, at I hjælper os med at få retsforfulgt nogle pirater, så er jeg sikker på, at det kan bruges som et forhandlingsredskab”, siger Karsten Lauritzen.
Regeringen påpeger dog, at man allerede er i dialog med Kenya omkring støtte til at bygge fængsler i Somalia og sørge for at piraterne kan blive retsforfulgt.
”At true med at trække dansk bistand, for at tvinge Kenya til at tage pirater, det vidner om et meget stort ukendskab til situationen i Kenya”, siger Udviklingsminister Christian Friis Bach.
Kilde: 24.dk og dr.dk