Forbud mod giftigt stof i bundmaling på vej
Et forslag om at forbyde brugen af det miljøfarlige stof cybutryne i bundmaling er på vej til at blive godkendt af IMO´s miljøkomité under samlingen i denne uge i London. Det er de 28 EU-lande, der længe har kæmpet for at få stoffet forbudt.
Hvis forslaget bliver godkendt betyder det, at brugen af det giftige stof, der hæmmer algevækst, bliver forbudt i skibsmaling fra oktober 2021. Og skibe, der fortsat sejler med bundmaling med det giftige stof, vil senest skulle indkapsle eller helt fjerne malingen ved det første tørdokbesøg efter oktober 2026.
Cybutryne er ifølge Miljøministeriet giftigt for vandmiljøet og kan påvirke det både kortvarigt og længerevarende, ligesom det er allergifremkaldende ved hudkontakt.
Ifølge TradeWinds er der ingen der ved, hvor mange skibe, der vil blive omfattet af forslaget, hvis det bliver godkendt. Hidtil er det gledet forholdsvis ubemærket gennem IMO-systemet. Kun Japan har udfordret forslaget. Landet støtter forbuddet mod brug af stoffet i skibsmaling fra 2021, men går i mod kravet om tvinge redere til at fjerne maling med cybutryne i oktober 2026.
Hvis forslaget bliver vedtaget vil det blive indføjet i den såkaldte AFS konvention fra 2001, der forbyder anvendelse af det TBT-udledende tributyltin som antibegroningsmiddel i skibsmaling.
Kilde: TradeWinds