Erhvervsforskning sætter fart på offshore
Gode erfaringer med ErhvervsPhD-samarbejder gør, at Aalborg Universitet har startet en kampagne for at få endnu flere erhvervsforskere ud i blandt andet virksomheder inden for det maritime område og offshore. Alfa Laval er en af de virksomheder, der har gode erfaringer med ordningen.
”Det giver virksomhederne resultater internt, men det giver dem også et større økosystem at rekruttere fra. For vælger virksomhederne at satse på udvikling og forskning, så vil det give en sneboldeffekt, fordi højtuddannede vælger at blive i den pågældende landsdel. Det er et generisk kompetenceløft”, siger Eskild Holm Nielsen, dekan på Det Teknisk-Naturvidenskabelige Fakultet på Aalborg Universitet.
AAU vil nu i højere grad gå i direkte dialog med landets virksomheder. Det sker blandt andet ved, at universitetet klæder både vejledere og studerende endnu bedre på til at informere erhvervslivet om alle de muligheder, der er i ErhvervsPhD-ordningen.
Alfa Laval er en af de virksomheder, der har fået rigtig meget ud af at have en erhvervsPhD.
”Vi forventer, at resultaterne af erhversPhD-afhandlingen vil give os store konkurrencefordele, fordi vi derigennem kan lave systemer, der er mere kompakte og effektive end hidtil. ErhvervsPhD’ere har mulighed for at gå i dybden på en anden måde, fordi de også er ansat på universitetet og tilbringer halvdelen af tiden i et akademisk miljø. Det giver ro til at fordybe sig teoretisk på en anden måde end i et almindeligt ansættelsesforhold som civilingeniør”, siger Jens Peter Hansen, udviklingschef ved Alfa Laval og vejleder for en erhvervsPhD’er i virksomheden.
Universitet har allerede gjort en stor indsats for at fortælle virksomheder om ordningen, blandt andet gennem årlige ErhvervsPhD-arrangementer for studerende, virksomheder og universitetets ansatte. Ikke desto mindre ligger der et langt større potentiale i ErhvervsPhD-ordningen, som AAU nu vil have foldet ud gennem øget dialog med virksomheder inden for det maritime område og offshore.
ErhvervsPhD-ordningen går ud på, at en virksomhed ansætter en PhD’er til at forske i en konkret problemstilling gennem tre år. ErhvervsPhD’eren deler sin tid mellem virksomheden og universitetet. Det betyder, at kandidaten både indskrives på AAU og skriver ansættelseskontrakt med virksomheden. Innovationsfonden giver hver måned op til 17.000 kroner i tilskud til lønnen.
Kilde: Aalborg Universitet