DFDS investerer 300 mio. i miljøteknologi
DFDS har besluttet at investere 300 millioner kroner i installation af scrubbere i yderligere otte af rederiets skibe i 2014. Dermed har DFDS samlet iværksat investeringer for 400 millioner kroner i ny teknologi, der kan rense røgen fra skibe for svovl.
DFDS har tidligere investeret i en flerårig test af en prototype af en scrubber på et af rederiets skibe
og vil i år færdiggøre installationen på yderligere tre skibe, der også ombygges til det nye svovlrensningssystem.
"Dermed vil vi med en investering på samlet 400 millioner kroner have forberedt 12 af vores skibe til de kommende miljøregler. Samtidig overvejes installering af scrubbere på yderligere de otte af DFDS’ skibe, der egner sig til en scrubber, så den
samlede investering i scrubbere vil kunne komme op på ca. 750 millioner kroner", siger DFDS’ administrerende direktør Niels Smedegaard.
Dermed er DFDS blandt de rederier, der er kommet længst med at forberede sig til de nye miljøregler der træder i kraft den
1. januar 2015. Reglerne stiller krav om, at skibe i Østersøen, Nordsøen og Den Engelske Kanal kun må anvende olie med max. 0,1% svovl.
”Samfundet og rederier som DFDS har en fælles interesse i at forbedre miljøet, men også for at undgå, at søtransport fordyres unødigt, og at store mængder gods tvinges fra vandvejene over på landevejene, som i forvejen er belastede. Vi ønsker også alle at opretholde ruter og arbejdspladser i transportnetværket, som knytter landenes erhvervsliv sammen”, siger Niels Smedegaard.
”Men det kommende regelsæt kommer til at betyde dyrere søtransport fra 2015, og det kommer til at påvirke såvel rederierne som deres kunder. Ikke alle rederier har mulighed for at foretage så store investeringer, som en scrubber kræver, og i øvrigt er det kun ca. halvdelen af alle skibe, der egner sig til en scrubber. Det meget omtalte LNG er også reelt kun en løsning for nye skibe”, fortsætter Smedegaard.
”Derfor haster det med at finde løsninger og gerne overgangsregler for de mange skibe, der ikke egner sig til en scrubber, eventuelt via midlertidige undtagelser, hvis rederierne i øvrigt bidrager med investeringer i løsninger, hvor det er muligt. Og dels skal vi sammen sikre, at der udvikles langsigtede løsninger, klare og hensigtsmæssige regler for benyttelse af scrubbere og ikke mindst regelsæt, der giver rederierne et sikkert grundlag at beslutte investeringer på. Ellers vil det være uforsvarligt af rederierne at foretage så store investeringer til gavn for miljøet og infrastrukturen i Europa”, siger Niels Smedegaard.
Kilde: DFDS