Danske miljøskibe tæt på ubrugelige
De gamle danske miljøskibe er så dårligt sikrede overfor giftige dampe, at det reelt er umuligt at indsætte dem i de indledende faser efter et større olieudslip. Det fremgår af en intern rapport fra Forsvarsministeriet.
I rapporten, som DR Nyheder har fået aktindsigt i, erkender Forsvarskommandoen, at de store miljøskibe Gunnar Seidenfaden og Gunnar Thorson "kun kan bekæmpe en ufarlig olieforurening".
Årsagen er, at skibene ikke kan lukkes tæt, så de giftige dampe fra et udslip af eksempelvis råolie eller fuelolie risikerer at forgifte mandskabet. Desuden er de elektriske installationer på skibene ikke sikrede, hvilket skaber risiko for eksplosioner om bord.
”Hvis vi kommer ud til et kemikalieudslip eller olie, som vi ikke kender indholdet af, så er jeg nødt til at melde til søværnets operative kommando, at det er en opgave, jeg ikke kan påtage mig, fordi det sætter besætningen i fare”, siger kaptajn Øivind Bach på miljøskibet Gunnar Seidenfaden til DR Nyheder.
Problemet er det samme på et af de mindre og mest brugte miljøskibe, Mette Miljø.
”Det er sådan, at enten driver olien ind på stranden, eller også slår vi folkene ihjel, mens vi forsøger at gøre noget”, siger Kasper Thomassen, der indtil for nyligt var kaptajn på Mette Miljø.
Han har valgt at sige op hos Søværnet i protest mod skibenes ringe sikkerhed.
Forsvarskommandoen erkender i en mail til TV Avisen, at man har kendt til skibenes mangler siden 2000. Alligevel har man fravalgt at udbedre dem.
”Grundet skibenes alder og tekniske opbygning, er det ikke vurderet muligt/rentabelt, at ombygge disse, således at skibene kan opfylde nuværende relevante standarder, for skibe bygget til bekæmpelse af olie- og kemikalieforurening, herunder standarder for gastæthed og elektriske installationer”, hedder det i mailen.
Kilde: dr.dk