Dansk fregat tilslutter sig NATO’s stående flådestyrke
Den danske fregat Niels Juel er tirsdag afsejlet for at deltage i NATO’s flådestyrke i Nordatlanten og Østersøen. Flådestyrken skal patruljere farvandene og bidrage til at beskytte NATO-landene og deres befolkninger.
Sammen med andre NATO-landes krigsskibe skal Niels Juel og den danske besætning ombord medvirke til at beskytte NATO-landenes havområder, territorium og befolkninger.
”Med indsættelsen af Niels Juel i NATO’s stående flådestyrker bidrager Danmark til, at NATO har de nødvendige styrker til rådighed til at afskrække potentielle fjender fra at angribe Danmark eller andre NATO-lande og til om nødvendigt at forsvare NATO’s territorium”, siger orlogskaptajn Henrik Surlykke Lund, der er skibschef på fregatten Niels Juel.
Det er ikke en usædvanlig mission, skibet deltager i. Niels Juel var sidst afsted på samme opgave i samme flådestyrke i perioden fra februar til maj i år.
Danmark stiller i det hele taget typisk flere gange årligt besætning og krigsskibe til NATO’s forskellige opgaver på havet. Men alligevel er situationen lidt anderledes i disse år end for år tilbage.
”Det er klart, at situationen i Ukraine også har indflydelse på situationen i vores nære havområder, for eksempel i Østersøen. Det er nu mere relevant end længe, at Danmark sammen med de øvrige lande i NATO viser evnen og viljen til at beskytte os selv, patruljere farvandene, og vise sammenhold, styrke og dermed afskrækkelse” siger kommandør Dan B. Termansen, der er chef for Søværnets 2. eskadre, som er den eskadre, Niels Juel tilhører.
”Fregatten Niels Juel er et moderne og slagkraftigt krigsskib, der kan imødegå trusler i hele konfliktspektret med højteknologiske sensorer og våben. Niels Juel har en høj grad af udholdenhed og kan operere selvstændigt i længere perioder uden genforsyning og kan med magt om nødvendigt bidrage til at forsvare NATO’s territorium”, siger Dan B. Termansen.
Fregattens Niels Juel indsættes formelt i den såkaldte NATO Task Group 441.01, bedre kendt som NATO’s stående flådestyrke i Nordatlanten og Østersøen, og vil altså være en del af en styrke bestående af skibe fra flere lande i NATO.
-mauh