Cyber-angreb er en voksende trussel i 2018

2017 blev året, hvor shippingbranchen for alvor begyndte at tage risikoen for cyberangreb alvorligt efter det voldsomme angreb på A.P. Møller - Maersk i juni måned. Angrebet på Maersk kostede selskabet op mod 300 mio. dollar. Et cyber-angreb på skibe kan få andre konsekvenser.

Cyber-angrebet på A.P. Møller - Maersk lammede IT-systemer og dermed bl.a. terminaler verden over. Det kostede dyrt i form af forsinkede leverancer og tab af omsætning, men ingen mennesker var i fare i forbindelse med angrebet, der ramte selskabets IT-systemer på land.

Men det kan gå anderledes galt, hvis cyber-angrebet er rettet mod skibe. Det skete netop i februar i år, da et tysk containerskib blev hacket og kaptajnen mistede kontrollen over skibets navigationssystem i 10 timer, ifølge publikationen Safety at Sea.

Ved den lejlighed førte angrebet ikke til skader, men det udstillede sårbarheden ved connectede skibe, hvis sikkerheden omkring IT-systemerne og brugen af dem ikke tages alvorligt.

Skibskollisioner, grundstødninger eller forlis som følge af manipulation med lastovervågningssystemer kunne blive alvorlige følger af hackerangreb.

Og selvom der - ganske naturligt - findes en lang række regler, der skal minimere uheld og ulykker på skibe, retter ingen af disse sig mod risikoen for cyber-angreb.

FN´s søfartsorganisation IMO udarbejdede tidligere på året retningslinjer for håndtering af maritime cyber-risici. Men organisationen kunne på et møde i sikkerhedskomiteen i juni - 10 dage før angrebet på Maersk - ikke blive enige om at indarbejde disse retningslinjer i den såkaldte International Safety Management Code (ISM), der er den internationale standard for sikker drift af skibe.

Medlemmerne af Sikkerhedskomiteen blev dog enige om en resolution, der bekræfter, at godkendte sikkerhedsstyringssystemer (SMS) bør tage hensyn til håndteringen af cyber-risici i overensstemmelse med ISM.

Organisationen opfordrede flagstaterne til at sørge for, at håndtering af cyberrisici blev indarbejdet i rederiernes SMS senest i den første årlige godkendelse efter 1. januar 2021.

Dette skete som tidligere nævnt 10 dage inden cyber-angrebet på Maersk. Siden har der været spekulationer blandt maritime sikkerhedseksperter om, hvorvidt dette angreb ville føre til nye regler. Men hidtil er dette ikke sket.

IMO anfører, at teknologien udvikler sig meget hurtigt og dermed også karakteren af trusler, “hvilket gør det vanskeligt at adressere disse risici alene gennem tekniske standarder”.

Derfor anbefaler IMO brugen af risk management værktøjer i forbindelse med bekæmpelsen af cyber-angreb.

Ud over det voldsomme cyber-angreb på Maersk, har også BW-Group og Clarksons oplyst, at de blev ramt af mindre cyber-angreb i år.

Kilde: Fairplay

Relateret indhold

22.04.2024Maritimedanmark.dk

Forberedelserne til fremtidens digitale søkort går i gang

22.04.2024Maritimedanmark.dk

Svitzer henter ny kommerciel direktør i Maersk

22.04.2024Maritimedanmark.dk

En tredje midlertidig kanal er åbnet - men kun for mindre skibe

21.04.2024Maritimedanmark.dk

Iransk spionskib er sejlet hjem

20.04.2024Maritimedanmark.dk

44 kvæstet i færgeulykke

19.04.2024Maritimedanmark.dk

Russisk krigsskib på tværs af Molsfærge

19.04.2024Maritimedanmark.dk

Stena sælger sit sidste LNG-tankskib

18.04.2024Maritimedanmark.dk

Sverige: Skyggeflåde truer miljøet i Østersøen

Jobmarked

Se alle

MARPRO Search & Selection

Payroll Controller

Are you ready to take on the responsibility as part of our Marine Payroll team for a diverse fleet and various nationalities? Together we are ensuring accurate marine payroll and compliance with regulations, barging agreements, and processes. You will be a key figure for the seafarers and their payroll, working closely with your colleagues in the Marine Payroll team and the crewing department to deliver seamless payroll processing.

Område

Hovedstaden

Ansøgningsfrist

Snarest muligt

Aarhus Maskinmesterskole

Aarhus Maskinmesterskole søger engagerede undervisere med tekniske og maritime kompetencer

Aarhus Maskinmesterskole er en maritim videregående uddannelsesinstitution, der uddanner professionsbachelorer (maskinmestre) og produktions- og automationsteknologer til fremtidens tekniske ledere.

Område

Midtjylland

Ansøgningsfrist

12.05.2024

MARPRO Search & Selection

Hydrographic Surveyor

Are you an experience Hydrographic Surveyor looking for an exciting opportunity to contribute to a dynamic and expanding department?

Område

Hovedstaden

Ansøgningsfrist

Snarest muligt

ROYAL ARCTIC LINE

Navigatører, maskinmestre, catering-officerer og skibsassistenter

Drømmer du om at opleve Grønland og få erfaring med sejlads i arktisk farvand, så søger Royal Arctic Line netop nu enkelte navigatører, maskinmestre, catering-officerer og skibsassistenter.

Område

Grønland

Ansøgningsfrist

Snarest muligt

Fiskeristyrelsen

Kok på Fiskeristyrelsens fiskerikontrolskib Nordsøen

Interesserer du dig for gastronomi, kost og ernæring? Har du lyst til at sejle og samtidig lave sund mad? Så er der et ledigt job som kok på Fiskeristyrelsens fiskerikontrolskib Nordsøen.

Område

Hele Danmark

Ansøgningsfrist

12.05.2024

Fiskeristyrelsen

Fiskeristyrelsen søger en 1. styrmand/overstyrmand som afløser

Er du en velkvalificeret styrmand eller overstyrmand? Er du omstillingsparat og serviceminded? Vil du bidrage til at opfylde styrelsens ambition om at drive en kompetent offentlig virksomhed med klar og effektiv forvaltning af både kontrol- og tilskudsområdet? Så søger Fiskeristyrelsen en styrmand på afløservilkår.

Område

Hele Danmark

Ansøgningsfrist

12.05.2024

Fiskeristyrelsen

Skibsassistent til fiskerikontrolskibet Nordsøen i Fiskeristyrelsen

Er du en velkvalificeret sømand? Og har du interesse for fiskerikontrol og søredning? Så har vi i Fiskeristyrelsen en ledig stilling som skibsassistent.

Område

Hele Danmark

Ansøgningsfrist

09.05.2024

Københavns Maskinmesterskole

Maskinmesterskolen København (MSK) søger en faglærer til vores værkstedsforløb i Sisimiut, Grønland.

Vær med til at forme fremtidens maskinmestre, der er klædt på til at lede vejen inden for det maritime område og grøn omstilling, bæredygtighed og energioptimering. Vær med til at gøre en forskel – i dag og for fremtiden!

Område

Grønland

Ansøgningsfrist

Snarest muligt

MARPRO Search & Selection

HSEQ & Sustainability Coordinator

Are you passionate about ensuring safety, preserving the environment and quality, and promoting sustainability?

Område

Nordjylland

Ansøgningsfrist

Snarest muligt

RelyOn Nutec

Timeansatte instruktører

Har du en uddannelse inden for det maritime, offshore eller brand & redning? Er du en udadvendt profil med flair for at formidle din viden, og vil du være en del af en organisation, hvor alle tager ansvar for at give vore kursister den bedst mulige læring og oplevelse?

Område

Midtjylland

Ansøgningsfrist

Snarest muligt

Bliv opdateret med maritimedanmark.dk

Tilmeld dig nyhedsbrevet fra den maritime branche. Vi leverer nyhedsoverblikket og fagligheden, gode jobtilbud og faglige events. Hver dag,

Se flere temaer

Events

Se alle