Cool cash til maritime iværksættere

Svendborg-baserede COOL4SEA har på kort tid vendt et studieprojekt til en virksomhed i vækst. De fire iværksættere, der mødte hinanden på maskinmesterstudiet på Simac, har udviklet en ny, innovativ teknologi til køling af skibe, som EU har valgt at støtte med 1,1 millioner euro.

”For nogle måneder siden sad vi på kontoret, og det hele var sgu lidt surt. Vi havde fået afslag på vores første version af EU-ansøgningen, og så aftalte vi, at vi ville hoppe i havnen, hvis der var gevinst i anden runde. Nu har vi fået tilsagn om støtte – og det betød et kollektivt hovedspring”, griner Christian F. Jensen, der er medudvikler og blandt andet ansvarlig for branding og fundraising i COOL4SEA.

I juni fik de besked fra Europa-Kommissionen om, at de havde fået 1,1 millioner euro i EU-støtte og tog turen direkte i Svendborg Havn.

COOL4SEA’s produkt består af et kølesystem til den maritime branche. Teknologien tager afsæt i klassisk termodynamik og ligner den nedkølingsproces, man for eksempel kender fra et gaskøleskab. Ved at udnytte overskudsenergi fra kølevand fra skibsmotorer kan COOL4SEA anvende energien til at skabe køling andre steder på skibe. Det er nyskabende, da der ikke er andre produkter på markedet, der kan det, COOL4SEA leverer.

”Vi har ganske enkelt fundet en uudnyttet ressource fra den klassiske motorkraft på et skib. Teknologien sparer på brændstoffet og dermed penge for skibets ejer, og miljøet skånes for udledningen”, fortæller Christian F. Jensen.

På maskinmesterstudiet fulgte de det samme valgfag i entreprenørskab og innovation, og et efterfølgende bachelorprojekt blev afsæt til det, der i dag er COOL4SEA. De ansatte sig selv i firmaet, fandt hurtigt en investor og deltog løbende i danske og udenlandske iværksætterkonkurrencer, hvor de af flere omgange endte øverst på podiet. Allerede tidligt i processen fik virksomheden desuden kontakt til Væksthus Syddanmark i Odense. Sammen med Fyns Maritime Klynge har de ydet uvildig sparring til COOL4SEA med tilførsel af flere millioner kroner til test og udvikling.

De fire iværksættere har fået støtte gennem SMV-Instrumentet under Horizon 2020, der er EU’s rammeprogram for forskning og innovation. Udover Væksthus Syddanmark og Fyns Maritime Klynge har COOL4SEA også været i dialog med Det Syddanske EU-Kontor i Bruxelles, der rådgiver offentlige og private aktører i arbejde med EU.

Med støtten fra EU skal COOL4SEA nu teste deres teknologi i to skibe på det private marked. Aftagere til produktet er Scandlines og Uni-Tankers, der hver har fulgt COOL4SEA’s arbejde tæt. De to virksomheder vil i den kommende tid afprøve COOL4SEA’s køleteknologi i dansk og internationalt farvand – et nyt skridt for virksomheden, der for alvor kan løfte det nye produkt, fortæller Christian F. Jensen.

”I forbindelse med de to virksomhedssamarbejder får vi en unik mulighed for at teste vores teknologi af. Med vores produkt i søen får vi praktisk talt et sejlende showroom, som vi kan vise til resten af branchen. Alt i alt er vi meget spændte på den kommende tid”, slutter Christian F. Jensen.

Kilde: Det Syddanske EU-Kontor i Bruxelles

Maritimedanmark.dk

Rekruttering: Ram de rigtige kandidater – i det rette miljø

Relateret indhold

07.05.2025Maritimedanmark.dk

USA indstiller angreb mod Houthi-oprørere i Yemen

07.05.2025Maritimedanmark.dk

Eksplosions-ramt Maersk skib må vente en uge

07.05.2025Maritimedanmark.dk

Nordjysk virksomhed vinder stor ordre fra Maersk

06.05.2025Maritimedanmark.dk

Esvagt leverer stærkt resultat for 2024

06.05.2025Maritimedanmark.dk

Skidt start på året for DFDS

05.05.2025Maritimedanmark.dk

Smyril-færge tilbage i rutefart efter tragisk ulykke

05.05.2025Maritimedanmark.dk

Efter 50 år ændres farven fra grå til blå

03.05.2025Maritimedanmark.dk

Ny færgerute hænger i en tynd tråd

Jobmarked

Se alle

Småøernes Færgeselskaber

Skipper-/Styrmand. Hundested – Rørvig Færgefart A/S

Hvis du har lyst til at være en del af en hyggelig færgeoverfart i Nordsjælland, er her muligheden. Overfarten betjenes af 2 færger ”Isefjord” og ”Nakkehage”, som er henholdsvis 2 og 3 mands betjente – i spidsperioderne (højtider og ferier), sættes begge færger i drift, i lavsæsonen er der en færge i drift ad gangen.

Område

Sjælland

Ansøgningsfrist

Snarest muligt

Furuno Danmark A/S

Teknisk Service & Support Manager

FDK, en førende aktør inden for maritim elektronik, søger en erfaren og dynamisk leder af vores service- og tekniske afdelinger. Med base i Hvidovre vil du få ansvaret for at sikre, at vores serviceafdelinger opfylder virksomhedens målsætninger og værdier relateret til professionel tekniske support til vores kunder.

Område

Hovedstaden

Ansøgningsfrist

29.04.2025

Odense Havn

Sælger

Er du købmand af natur og har en naturlig nysgerrighed for at lære om vores kunders forretninger? Brænder du for løsningssalg og er drevet af at skabe resultater både selvstændigt og i samarbejde med dine kolleger? Så kan du blive en del af Odense Havns kommercielle team, hvor du fra første dag vil kunne mærke vores begejstring for det, vi laver.

Område

Syddanmark

Ansøgningsfrist

Snarest muligt

Køge Marina

Havneassistent til Køge Marina

Køge Marina søger en dygtig allround håndværker med maritim interesse, som fremover kan være vores nye havneassistent

Område

Sjælland

Ansøgningsfrist

24.05.2025

Hanstholm Havn

Havneassistent til Hanstholm Havn

Da én af vores dygtige medarbejdere har valgt at søge nye udfordringer, er der nu en unik mulighed for at blive en del af et godt team i den maritime afdeling.

Område

Nordjylland

Ansøgningsfrist

15.05.2025

Teknika

Vil du være med til at uddanne fremtidens ledere på Teknika – Copenhagen College og Technology and Marine Engineering?

Teknika søger en adjunkt eller lektor til undervisning i ledelse. Vær med til at forme fremtidens maskinmestre, der er klædt på til at lede vejen inden for grøn omstilling, bæredygtighed og energioptimering. Vær med til at gøre en forskel – i dag og for fremtiden!

Område

Hovedstaden

Ansøgningsfrist

18.05.2025

Teknika

Vil du være med til at uddanne fremtidens grønne og blå maskinmestre på Teknika – Copenhagen College og Technology and Marine Engineering?

Teknika søger lige nu en adjunkt eller lektor til undervisning i termiske maskiner og anlæg. Vær med til at forme fremtidens maskinmestre, så de er klædt på til at lede vejen inden for grøn omstilling, bæredygtighed og energioptimering. Vær med til at gøre en forskel – i dag og for fremtiden!

Område

Hovedstaden

Ansøgningsfrist

01.06.2025

PURETEQ A/S

Spare Parts Coordinator til PureteQ’s maritime serviceenhed

Vi søger en erfaren og teknisk velfunderet Spare Parts Coordinator til vores After Sales team. Du kommer til at spille en central rolle i at sikre, at vores kunder får de nødvendige og korrekte spare parts leveret – til rette tid, rette sted og som aftalt.

Område

Syddanmark

Ansøgningsfrist

Snarest muligt

NH Towage A/S

Teknisk montør til NH Towage

Vær med på rejsen som Teknisk montør hos NH Towage A/S Tekniker og problemløser med passion for at arbejde praktisk.

Område

Syddanmark

Ansøgningsfrist

14.05.2025

LIMFJORDSMUSEET LØGSTØR

Limfjordsmuseet søger maritim museumskoordinator

Limfjordsmuseet søger en maritim museumskoordinator & formidler, der brænder for at formidle Limfjordens historie og nordisk søfartskultur! Hvis du har erfaring med sejlads og både, elsker at arbejde med frivillige fællesskaber, og har hænderne skruet rigtigt på, så har vi den perfekte stilling for dig. Kom og vær med til at gøre maritime historier levende – både på vandet og i mødet med vores publikum. Er du klar til at tage ansvaret for Jagten Kirstine og være en del af vores dedikerede team? Læs mere og bliv en nøgleperson i museets maritime fremtid!

Område

Nordjylland

Ansøgningsfrist

14.05.2025

Bliv opdateret med maritimedanmark.dk

Tilmeld dig nyhedsbrevet fra den maritime branche. Vi leverer nyhedsoverblikket og fagligheden, gode jobtilbud og faglige events. Hver dag,

Se flere temaer

Events

Se alle
RelyOn
Kursus
STCW - Proficiency in Fast Rescue Boats (afholdes løbende)

To give the deligate the knowledge and skills needed to safely crew an FRB. The course is acording to STCW-95, table A-VI/2-2.

Dato

16.09.2024

Tid

20:30

Sted

Uglviggårdsvej 3, Esbjerg Ø, 6705, Denmark

RelyOn
Kursus
STCW - Advance Fire Fighting Refresh (afholdes løbende)

To refresh previous gained knowledge obtained in STCW advanced fire fighting certficate. Course Contents: - Special fire conditions - Management functions and principles - Extinguishing techniques - Emergency Contingency

Dato

16.09.2024

Tid

20:30

Sted

Uglviggårdsvej 3, Esbjerg Ø, 6705, Denmark

RelyOn
Kursus
STCW - Fire Prevention and Fire Fighting Refresh (afholdes løbende)

To refresh previous gained knowledge obtained in STCW VI/1-2 basic safety training Course Contents: Limitation of fire hazards, Maintenance of emergency contingency, Behavior in situations involving fire, Extinguishing fire.

Dato

16.09.2024

Tid

20:30

Sted

Uglviggårdsvej 3, Esbjerg Ø, 6705, Denmark

RelyOn
Kursus
STCW - Combined Boat Training Basic (afholdes løbende)

To give the delegates knowledge and skills needed to safely crew survival vessels. After completion of the course, the delegate will meet the qualification requirements in accordance with the STCW Code Table A-VI/2-1 and Table A-VI/2-2

Dato

16.09.2024

Tid

20:30

Sted

Uglviggårdsvej 3, Esbjerg Ø, 6705, Denmark

RelyOn
Kursus
STCW -Proficiency in Survival Craft and Rescue Boats other than Fast Rescue Boats (afholdes løbende)

After completion of the course, the delegate must meet the qualification requirements in accordance with the STCW Code Table A-VI/2-1 Target Group: Persons to be included as the ships operating crew who must operate liferafts, lifeboats and man-over-board boats. Course Contents: Operation and construction of: - Liferafts - Lifeboats - Man-over-board boats - Life saving appliances Life-saving first aid, haemorrhage, shock and hypothermia.

Dato

16.09.2024

Tid

20:30

Sted

Uglviggårdsvej 3, Esbjerg Ø, 6705, Denmark

RelyOn
Kursus
Free Fall Add-On (afholdes løbende)

The purpose of the course is to give the delegate knowledge to procedures related to launch, navigation and recovery of a freefall lifeboat as described in STCW code Section B-I/14 1.1 and 14 1.2 The Course is a Add-On to Certificate in Survival craft and rescue boats A-VI/2-1

Dato

17.09.2024

Tid

16:00

Sted

Uglviggårdsvej 3, Esbjerg Ø, 6705, Denmark