Aftale om styrket Arktis-indsats på plads
Et bredt flertal i Folketinget har besluttet at bruge 1,5 mia. kr. i de kommende år på at styrke den danske tilstedeværelse i Arktis og Nordatlanten. "En rigtig prioritering," mener Danske Rederier. De 1,5 mia. skal bruges frem mod 2023, hvorefter der vil blive tilført området 300 mio. kr. årligt.
Foto: Danske Rederier..
“Retten til fri og fredelig sejlads er afgørende for os, og vi har en klar interesse i, at Danmark skal være med til at præge udviklingen i det arktiske som en af fem arktiske kyststater. Vi ønsker ikke en stormagtskonflikt, hvor Arktis bliver en sikkerhedspolitisk kampplads, og hvor der bliver skabt et ”ice curtain”, der vil gøre livet vanskeligere for de rederier, der sejler deroppe.
Det understreger behovet for, at vi fortsat fra dansk side er stærkt til stede i Arktis,” siger Anne H. Steffensen, adm. direktør i Danske Rederier.
750 mio. kr. skal bruges til indkøb af et avanceret dronesystem til overvågning, mens 390 mio. skal gå til en luftvarslingsradar på Færøerne. Blandt de øvrige indkøb er mindre droner, kystradarer, og en jordstation.
"Vi har set stigende fremmed aktivitet i Arktis og Nordatlanten. Derfor har vi behov for at få en bedre overvågning og tilstedeværelse i området. Ikke for at optrappe konflikter. Men fordi det er nødvendigt at tage truslerne alvorligt. Det sker i et tæt samarbejde mellem Danmark, Færøerne og Grønland. Jeg er meget tilfreds med, at vi har indgået en bred politisk aftale om en styrket indsats i Arktis og Nordatlanten. Og vil gerne takke aftalepartierne for det stærke samarbejde," udtaler forsvarsminister Trine Bramsen i en pressemeddelelse.
Udover den vigtige opgave med at håndhæve suverænitet peger Danske Rederier på, at Forsvaret
løser flere opgaver i farvandet omkring Grønland, som er til gavn for rederierne. Det gælder søredning, havmiljøberedskab og søopmåling, som er med til at skabe sikkerhed for, at den civile søfart kan løse deres opgaver, og at rederier som Royal Arctic Line og Nordic Bulk Carriers kan sikre forsyninger til store dele af Arktis – ikke mindst Grønland.
Aftalen er indgået mellem regeringen, Venstre, Dansk Folkeparti, Radikale Venstre, Det Konservative Folkeparti og Liberal Alliance
Kilde: Danske Rederier og Forsvarsministeriet.